Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου, που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ στο πλαίσιο της κινητοποίησης το Σωματείο Εργαζομένων είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μπαλάφα. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας πάνω από 100 εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου, με κλιμακούμενη συμμετοχή σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου σε ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι το αποτέλεσμα των άκαρπων συζητήσεων με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά τους προηγούμενες μήνες για την ομαλοποίηση της μισθοδοσίας μας και η συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήσαμε μέσα στο 2017. Το προηγούμενο έτος οι αποδοχές μας δεν καταβάλλονταν κανονικά, με συνέπεια πολλοί συνάδελφοι να έχουν αντιμετωπίσει από 2 έως 3 μήνες καθυστέρηση. Για ακόμη μία φορά, όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου είμαστε τρεις μήνες απλήρωτοι αναμένοντας την καταβολή των μισθών των μηνών Δεκεμβρίου 2017, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018, χωρίς να έχουμε ακόμα λάβει απάντηση από το ΥΜΕΠΟ επί των αιτημάτων μας.

Εδώ και ένα χρόνο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δείχνει συστηματική ασυνέπεια ως προς την καταβολή της μισθοδοσίας μας, θέτοντας μάλιστα καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις εργασίας μας, σύμφωνα με τις οποίες δύναται να καταβάλλονται οι αποδοχές μας όταν αυτό θα καθίσταται εφικτό από την πλευρά της Διοίκησης, ακόμα και με καθυστέρηση έως 6 μήνες! Η αναλγησία της Διοίκησης μας έχει εξουθενώσει οικονομικά και μας αναγκάζει να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τα όσα δικαιούμαστε».

Ο Γ. Μπαλάφας απέδωσε σε διοικητικά και τεχνικά ζητήματα τις καθυστερήσεις πληρωμών των συμβασιούχων. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους, οι οποίοι τελούν σε επίσχεση εργασίας, ότι η καταβολή των δεδουλευμένων θα πραγματοποιηθεί άμεσα, εντός της επόμενης βδομάδας. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ομαλοποίηση της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας τους, για να μην υπάρχουν από εδώ και πέρα καθυστερήσεις.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Με Ερώτησή του στη Βουλή, το ΚΚΕ ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για την πληρωμή και την επίλυση των προβλημάτων των υπαλλήλων στην Υπηρεσία Ασύλου. Και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου, με απόφαση του σωματείου τους, προχωρούν από τη Δευτέρα 5/3/2018 σε επίσχεση εργασίας, καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα τους εδώ και τρεις μήνες. Πολλοί από αυτούς έχουν αναγκαστεί να μετεγκατασταθούν από τους μόνιμους τόπους κατοικίας τους σε όλη την επικράτεια, σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες και ιδιαίτερα στην παραμεθόριο. Η μη σταθερή καταβολή των δεδουλευμένων τους έχει επώδυνες συνέπειες, γι' αυτό με τις επανειλημμένες απεργιακές κινητοποιήσεις τους διεκδικούν το αυτονόητο, την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας. (...)

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου:

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και να σταματήσουν οι περικοπές στις αναρρωτικές τους άδειες.

Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας του προσωπικού που εργάζεται για τους πρόσφυγες, όπως και στους τόπους διαμονής των μεταναστών/προσφύγων.

Να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων, χωρίς την υποχρέωση της τρίμηνης διακοπής, όπως γινόταν έως τώρα, και να προχωρήσει η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ