Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες με επίκεντρο την πάλη για τις ΣΣΕ

Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με τις κλαδικές απεργίες σε Κατασκευές και Τρόφιμα, με άλλες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, παρεμβάσεις ενάντια στην εργοδοσία και τους συνδικαλιστές της, συσκέψεις και συνελεύσεις, σωματεία και Ομοσπονδίες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ σχεδιάζουν και υλοποιούν την καθημερινή δραστηριότητά τους, βάζοντας στο επίκεντρο τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα, την πάλη για όλα τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων.

Οικοδόμοι Αθήνας: Συνέλευση για την πανοικοδομική απεργία στις 14/3

Πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 14 Μάρτη η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις. Τη συμμετοχή του στην απεργία έχει αποφασίσει επίσης το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, την Κυριακή 4/3, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση, η οποία ασχολήθηκε με την εξέλιξη του αγώνα στους χώρους δουλειάς για την απόσπαση αυξήσεων στα μεροκάματα, με την ενημέρωση για το πλαίσιο πάλης και τα μέτρα για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα γραφεία των ξενοδόχων στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα γραφεία των ξενοδόχων στην Αθήνα
Εισηγητικά ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων, ώστε «να πάμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους, για να είναι η απεργία πετυχημένη και η συγκέντρωση να είναι μαζική. Είναι ένα κριτήριο που θα προσθέσει στη δυναμική του αγώνα για το επόμενο διάστημα, αλλά και στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση με βάση τη γραμμή πάλης και το πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικούμε». «Ο καθένας από εμάς», υπογράμμισε, «πρέπει να δει τον εαυτό του σαν οργανωτή και όχι σαν θεατή των εξελίξεων. Να δούμε πώς θα κινητοποιήσουμε τον διπλανό μας, τους συναδέλφους μας και τους άνεργους του κλάδου. Να συζητήσουμε επί της ουσίας το πλαίσιο. Να βγούμε έξω. Το πρωί στο γιαπί και το απόγευμα με όλους τους τρόπους να ενημερωθούν οι οικοδόμοι».

Για το διεκδικητικό πλαίσιο, σημείωσε πιο κάτω: «Είναι βασικό να γίνει ακόμα περισσότερο γνωστό στον κλάδο το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας, αλλά και οι γενικότεροι στόχοι που έχουμε σαν οργανωμένο εργατικό κίνημα. Το πλαίσιο της απεργίας έχει δύο πολύ βασικούς άξονες. Η διεκδίκηση αυξήσεων πάνω στα μεροκάματα και η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε τον ιδρώτα μας από την επιθετικότητα του κεφαλαίου. Ακόμα, διεκδικούμε μέτρα προστασίας των ανέργων, δίνοντας βάρος σε ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, την αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, που έχει το χαρακτηριστικό στις σημερινές συνθήκες ότι μπορεί να ενοποιήσει την πάλη των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου».

Αναδεικνύοντας τη συνολικότερη σημασία της απεργίας, τόνισε: «Ο αγώνας και η διεκδίκηση επεξεργασμένων αιτημάτων του κλάδου μας, η οργάνωση κλαδικής απεργίας σε αυτές τις συνθήκες, η άνοδος της οργανωμένης πάλης στους χώρους δουλειάς, η συσπείρωση περισσότερων δυνάμεων στο Συνδικάτο, θα δώσουν νέα δυναμική στους συνολικούς αγώνες, γιατί έχουμε τα ίδια προβλήματα με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων».

«Σήμερα ο εργαζόμενος στις κατασκευές έχει μια πείρα», πρόσθεσε. «Σήμερα οι οικοδόμοι καταλαβαίνουν ότι όσο περιμένουμε, βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση μέρα με τη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ενημερώσεις που έχουμε κάνει για τη δράση του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς, συνάδελφοι είπαν "μη συμφωνήσετε σε κάποια ψίχουλα που μπορεί να πετάξουν οι εργοδότες", δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να απαντήσουμε αγωνιστικά στους ελιγμούς που μπορεί να κάνει η εργοδοσία και να απαιτήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις».

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν μεταφέρθηκε πείρα από το κλίμα που υπάρχει στους χώρους δουλειάς, έγινε αναφορά σε παρεμβάσεις του Συνδικάτου για την προάσπιση δικαιωμάτων εργαζομένων, όπως στα εργοτάξια ανακαίνισης στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και στο «Ledra», σε οικοδόμους που απασχολούνται μέσω κοινωφελών προγραμμάτων σε δήμους. Δόθηκαν διευκρινίσεις για τις αυξήσεις που έχουν συμφωνηθεί να δοθούν σε μεγάλα εργοτάξια και πώς αυτές και η μέχρι τώρα δράση μπορούν να αξιοποιηθούν στη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, κ.ά.

Απεργία και στα Τρόφιμα - Ποτά

Την προκήρυξη απεργίας στον κλάδο στις 29 Μάρτη έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις.

Το σχέδιο δράσης για την προετοιμασία της απεργίας συζήτησε στη Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής. Εισηγητικά, υπογραμμίζοντας ότι οι ΣΣΕ είναι βασική κατάκτηση της εργατικής τάξης, ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου, συνόψισε τη σημασία των Συμβάσεων, όχι μόνο όσον αφορά τα μεροκάματα, τους μισθούς, τις αποδοχές των εργαζομένων, αλλά και το ωράριο, τις εργασιακές σχέσεις, τις συνθήκες δουλειάς, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων (αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τη συνέλευση και τις απεργιακές προετοιμασίες στον κλάδο θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Επισιτισμός - Τουρισμός: Κινητοποίηση στα γραφεία των ξενοδόχων

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων και εργαζομένων, πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Αντιπροσωπεία των σωματείων παρέδωσε σε εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής σχέδιο τοπικής κλαδικής Σύμβασης, υπογραμμίζοντας ότι θα ακολουθήσει σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Τα σωματεία ξεκαθάρισαν παράλληλα πως οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής δεν θα δεχτούν τους άθλιους όρους που παζαρεύει η εργοδοτική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τους εργοδότες, οι οποίοι προβλέπουν κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους, ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων απέφυγε να πάρει θέση, ενώ στα ερωτήματα των σωματείων σχετικά με τις συζητήσεις για την κλαδική Σύμβαση απάντησε ότι στη διαπραγματευτική ομάδα δεν συμμετέχει κανένας ξενοδόχος της Αττικής...

Πριν από την κινητοποίηση, συνεδρίασε το Συντονιστικό των Σωματείων της Αττικής, με σκοπό να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της δράσης. Με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες και συσκέψεις, τα σωματεία στοχεύουν στην πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για το ζήτημα των Συμβάσεων και το σχέδιο τοπικής Σύμβασης που έχουν καταθέσει. Παράλληλα, συντονίζουν το βηματισμό τους με σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα, για να δυναμώσει ο αγώνας κόντρα στην επίθεση των εργοδοτών. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουν στον προσανατολισμό τους τη δημιουργία προϋποθέσεων για κλαδική απεργία μέσα στο Μάη.

Δραστηριότητες κλαδικών συνδικάτων

Τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης οργανώνει και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που προγραμματίζει μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε «First Data» και «Mellon», αύριο Τετάρτη προχωρά σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 4 μ.μ., ενάντια στις εκατοντάδες απολύσεις στο χώρο των τραπεζών.

Καθημερινές εξορμήσεις σε εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ υλοποιεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μια σειρά καταστήματα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης», όπου με αφορμή την επιχειρησιακή σύμβαση που επέβαλε πρόσφατα η εργοδοσία, με τη βοήθεια των εργοδοτικών σωματείων, ο Σύλλογος οργανώνει την Κυριακή 11/3 σύσκεψη στα γραφεία του, καλώντας τους εργαζόμενους να συζητήσουν και να αντιπαραθέσουν τα αιτήματά τους στις εργοδοτικές αξιώσεις.

Η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λάρισας πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής καλεί αύριο Τετάρτη σε Γενική Συνέλευση (6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων).

Το Παράρτημα Πειραιά της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση, αύριο Τετάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόσω ολοταχώς για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη(2022-09-29 00:00:00.0)
Απήργησαν και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα κόντρα στην αδιαλλαξία των ξενοδόχων(2022-06-25 00:00:00.0)
Εντείνεται η απεργιακή προετοιμασία με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!»(2018-11-10 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στα γραφεία του ΣΕΤΕ(2018-04-05 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης και αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις(2018-03-07 00:00:00.0)
Με πολύμορφες κινητοποιήσεις διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις(2018-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ