Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κυβερνητική πρόταση συνεργασίας με τους «Ταλιμπάν»

Με επισημάνσεις για τη σημασία της «διεθνούς αρωγής» και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι παρέθεσε χτες πρόταση της κυβέρνησής του για συνεργασία με τους «Ταλιμπάν», «ανοίγοντας» τη 2η συνάντηση της λεγόμενης «Διαδικασίας για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Καμπούλ». Πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας πέρυσι (η 1η έγινε τον Ιούνη του 2017) και φέτος φιλοξένησε εκπροσώπους από τουλάχιστον 25 χώρες και οργανισμούς, όπως ΗΠΑ, Καναδά, ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Πακιστάν κ.τ.λ.

Μεταξύ άλλων, ο Γάνι στην παρέμβασή του στάθηκε στο «κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η θέση του Αφγανιστάν στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας» και έκανε λόγο για «όραμα ειρήνης» που διαθέτει η κυβέρνησή του, του οποίου η υλοποίηση απαιτεί και συγκεκριμένο προγραμματισμό. Είπε ότι απαιτείται «θάρρος στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν», στους οποίους πρότεινε κατάπαυση του πυρός, αναγνώρισή τους ως πολιτικό κόμμα, αλλά και μεταβατικούς διακανονισμούς οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Φυσικά, μιλώντας για την πορεία ανάπτυξης της χώρας που μπορεί να ακολουθήσει μια «εθνική συμφιλίωση», ο Γάνι εστίασε στην ανάγκη «αναδιοργάνωσης του κράτους, μέσα από την επιβολή του κράτους δικαίου και των μεταρρυθμίσεων», ξεχωρίζοντας έτσι τη σημασία δραστικής επιτάχυνσης των μέτρων που θα συμβάλλουν στη συγκέντρωση του κεφαλαίου, γενικά του εκσυγχρονισμού του αστικού κρατικού μηχανισμού.

Επιπλέον, «κλείνοντας το μάτι» σε όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που «σφάζονται» για το ποιος θα πάρει το «πάνω χέρι» στην επικείμενη «ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν» και τον άφθονο φυσικό του πλούτο, ο Αφγανός ηγέτης στάθηκε και στη σημασία της «διεθνούς αρωγής» που χρειάζεται η χώρα. Αναφέρθηκε έτσι στην αξία που έχει η «συντονισμένη διεθνής διπλωματική υποστήριξη για την ειρηνευτική προσφορά στους Ταλιμπάν», στην αξία «μιας περιφερειακής πρωτοβουλίας για την ευθυγράμμιση των διαφόρων προσπαθειών από χώρες ή οργανισμούς της περιφέρειας με τη "Διαδικασία της Καμπούλ"». Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία που έχει «η υποστήριξη των πρωτοβουλιών οικοδόμησης ειρήνης» μέσω «ενεργειακών αγωγών, εμπορικών συμφωνιών, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ