Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Με τον Σέρβο Πρόεδρο συναντήθηκε η Αγκελα Μέρκελ

Πολιτική και οικονομική στήριξη ζήτησε ο Αλ. Βούτσιτς, ενώ το παζάρι για τα Δυτικά Βαλκάνια «φουντώνει»

Ο Αλ. Βούτσιτς και η Α. Μέρκελ

Markus Schreiber

Ο Αλ. Βούτσιτς και η Α. Μέρκελ
Στην «εντυπωσιακά επιτυχημένη μεταρρυθμιστική πορεία της Σερβίας» αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά την προχτεσινή συνάντησή της με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και δήλωσε πως η Γερμανία θα στηρίξει την προοπτική ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ. Η Μέρκελ τόνισε το έντονο γερμανικό ενδιαφέρον συνολικά για την περιοχή, στο πλαίσιο και της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Θυμίζουμε πως την προηγούμενη βδομάδα στο Βερολίνο βρέθηκε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ είναι και η επίλυση της διαμάχης με το Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή «πώς η Σερβία θα επιτύχει μια συμβατική συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο μέσα στα επόμενα χρόνια», τόνισε η καγκελάριος, συμπληρώνοντας πως «οι επικείμενες συναντήσεις στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου ελπίζω να μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε». Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι «η Σερβία είναι έτοιμη για μια συμβιβαστική λύση, που σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές χάνουν κάτι».

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στις οικονομικές σχέσεις των ομίλων των χωρών τους, και πιο συγκεκριμένα: Οι γερμανικές εταιρείες είναι από τους σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, οι εμπορικές συναλλαγές τους έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, αξίας 4 δισ. ευρώ, και η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Σερβίας. Οι σερβικές εξαγωγές προς τη Γερμανία ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο Σέρβος Πρόεδρος ευχήθηκε «να αυξηθεί κι άλλο η επιρροή της Γερμανίας στη Σερβία» και ευχαρίστησε πολλές φορές τη γερμανική κυβέρνηση για το ρόλο της στην περιοχή. «Χωρίς την καγκελάριο και την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων ενδέχεται να βρίσκονταν σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση απ' ό,τι σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το παζάρι, ο Βούτσιτς τόνισε την οικονομική και πολιτική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια: «Μιλήσαμε για την οικονομική "ζώνη" της περιφέρειας και είμαστε σίγουροι ότι η Γερμανία θα την υποστηρίξει», γιατί «θα δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη αγορά και θα αυξηθούν οι μελλοντικές ευκαιρίες». «Νομίζω ότι με αυτήν την έννοια, όπως και με κάθε άλλη πολιτική και οικονομική έννοια, θα έχουμε την υποστήριξη της Γερμανίας», πρόσθεσε με νόημα, καθώς αυξημένες είναι και οι βλέψεις της Ρωσίας στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ