Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Παζάρι για Ουκρανία με φόντο τα ενεργειακά και άλλα σχέδια

Συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεμπάστιαν Κουρτς στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ - ΒΙΕΝΗ.--

Για την ένταση των οικονομικών - εμπορικών σχέσεων μεταξύ Αυστρίας και Ρωσίας, αλλά και για διεθνή θέματα, όπως η διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία από τη σκοπιά των συμφερόντων των δύο πλευρών, συζήτησαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Για την Ουκρανία, «συμμεριζόμαστε την άποψη ότι οι συμφωνίες του Μινσκ παραμένουν η βάση, χωρίς εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση της κρίσης», είπε ο Βλ. Πούτιν, ενώ νωρίτερα ο Αυστριακός καγκελάριος είχε δηλώσει πρόθυμος για «αυξημένο ρόλο της Αυστρίας» σε μια ενδεχόμενη αποστολή κυανόκρανων στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Αυστρία, όπως και η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδιώκουν τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξαιτίας ενεργειακών και άλλων επιχειρηματικών σχεδίων που εμποδίζονται. Ενδεικτικά, λίγο πριν από τη συνάντηση, η αυστριακή καγκελαρία σημείωνε: «Η ειρήνη μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία και όχι εναντίον της», ενώ ζητούσε να σταματήσει η λογική των αποκλεισμών. Πάντως ο Κουρτς μετέφερε στον Ρώσο Πρόεδρο τη θέση της ΕΕ για διατήρηση των κυρώσεων μέχρι να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ, ενώ δήλωσε πως «σταδιακά θα καταργηθούν, όσο σημειώνεται πρόοδος».

Ενόψει της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο μισό του 2018, μίλησαν για τις προοπτικές στη σχέση Ρωσίας - ΕΕ, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών, όπως ανέφερε ο Πούτιν.

Φυσικά, αντικείμενο της συζήτησης ήταν και ο υπό κατασκευή υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2019, και θα ενώνει τη Ρωσία με τις βόρειες ακτές της Γερμανίας μέσω της Βαλτικής. Στην κατασκευή του συμμετέχουν και ευρωπαϊκά μονοπώλια, μεταξύ των οποίων η αυστριακή ΟΜV. «Η Αυστρία είναι ιδιαίτερα θετική σε αυτό το έργο», δήλωσε ο Κουρτς κατά τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Κι ενώ οι κόντρες και οι συνέργειες στον τομέα της Ενέργειας είναι βασικός παράγοντας στην πολιτική και στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές συγκρούσεις, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως «αυτό το έργο (σ.σ. "Nord Stream 2") είναι καθαρά οικονομικό, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις» και «δεν αποτελεί εναλλακτική στον αγωγό μέσω Ουκρανίας»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η κόντρα με «πόλεμο» δηλώσεων(2021-03-19 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κατασκευή του με στήριξη Γερμανίας(2021-02-09 00:00:00.0)
«Δραστικά μέτρα» και ενίσχυση από ΝΑΤΟ ζητά η ουκρανική κυβέρνηση(2018-12-05 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Κουρτς - Πούτιν για Ενέργεια και Συρία(2018-10-05 00:00:00.0)
Ενα ταξίδι με συμβολισμούς και ουσία(2018-06-08 00:00:00.0)
Ζητά κυρώσεις κατά του Σρέντερ για προώθηση των ρωσικών συμφερόντων(2018-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ