Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Τίλερσον, εν μέσω αντιπαραθέσεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Επίσημες επαφές στην Αγκυρα θα έχει σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, όπου αναμένεται να συζητήσει «σκληρά θέματα», όπως επισημαίνουν εδώ και μέρες ο τουρκικός και ο διεθνής Τύπος, στο πλαίσιο των αντιθέσεων που βαθαίνουν μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Σε χτεσινές του δηλώσεις από την Ιορδανία, ο Τίλερσον είπε ότι «η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός ΝΑΤΟικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες (...) Χρειάζεται να βρούμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση...».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «διπροσωπία» στο θέμα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», εξαιτίας της συνεργασίας τους με κουρδικές οργανώσεις στη Συρία που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές». Ενώ, θίγοντας και τις ισορροπίες εντός του ΝΑΤΟ, αναρωτήθηκε: «Τι είδους μέλος του ΝΑΤΟ είναι αυτοί (οι Αμερικανοί); Αν είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, όπως τηρεί η Τουρκία τα άρθρα και τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ έτσι πρέπει να τηρούν και οι ΗΠΑ...». Στέλνοντας δε μηνύματα με διάφορους αποδέκτες, τόνισε: «Το ΝΑΤΟ δεν ισοδυναμεί με τις ΗΠΑ. Ολες οι χώρες είναι ίσες με τις ΗΠΑ. Οφείλουμε όλοι μας να τηρήσουμε τους κανόνες με τον ίδιο τρόπο»... Επικρίνοντας όλους όσοι θέτουν υπό αμφισβήτηση τις προτεραιότητες του τουρκικού κεφαλαίου, είπε χαρακτηριστικά: «Αν μπερδεύουν την Τουρκία με τις περιοχές στις οποίες μπαινοβγαίνουν όπως θέλουν, κάνουν κάθε μορφής ωμότητες και δεν δίνουν λογαριασμό, πολύ σύντομα θα δουν πως δεν είναι έτσι. Θα εξολοθρεύσουμε κάθε τρομοκράτη που συναντάμε ξεκινώντας από αυτούς που είναι στο πλευρό τους. Τότε θα καταλάβουν πως είναι καλύτερα για τους ίδιους να μην τάσσονται στο πλευρό των τρομοκρατών».

Στη Γερμανία ο Γιλντιρίμ

Στο μεταξύ, ο γερμανικός Τύπος σχολίασε χτες θετικά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι «ελπίζει» πως ο Γερμανο-τούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ (κρατείται στην Τουρκία ως ύποπτος για σύνδεση με «τρομοκρατικές οργανώσεις») «θα απελευθερωθεί σύντομα». Αντίστοιχες προσδοκίες εξέφρασε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εν αναμονή και της συνάντησης που θα έχει ο Γιλντιρίμ στη Γερμανία με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Η εφημερίδα «Die Welt» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γιλντιρίμ «πολύ σημαντικό» σημάδι ότι «η Τουρκία θέλει επίσης να αποκαταστήσει τη σχέση της με τη Γερμανία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ