Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποτελεσματικότερη ΕΕ στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Μια σειρά μέτρων υπαγορευμένων από την ανάγκη η ΕΕ συνολικά και τα επιμέρους όργανά της να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, προς όφελος των μονοπωλιακών συμφερόντων, κατέθεσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπροστά στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών στις 23 Φλεβάρη.

Παρουσιάζοντάς τα, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «η μορφή θα πρέπει να είναι ανάλογη της λειτουργίας - δεν είναι τώρα η ώρα για μακροχρόνιες συζητήσεις περί θεσμικής μεταρρύθμισης ή αλλαγής της Συνθήκης. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να καταστεί το έργο μας ακόμη πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τις βασικές μας προτεραιότητες. Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι ένας και ο αυτός: Η δημιουργία μιας Ευρώπης των αποτελεσμάτων».

Μεταξύ των προτάσεων αυτών είναι «η σύνδεση μεταξύ των εθνικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών κομμάτων. Τα πολιτικά κόμματα σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να ενισχύσουν τη διαφάνεια σχετικά με τα ευρωπαϊκά κόμματα με τα οποία συνδέονται, χρησιμοποιώντας π.χ. τους λογότυπούς τους στο υλικό της προεκλογικής εκστρατείας και στο εκλογικό υλικό. Θα πρέπει επίσης να δηλώσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους σχετικά με τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα και να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους για συμμετοχή στις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την επιλογή τους για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Πρόκειται επί της ουσίας για πρόταση που αποσκοπεί στην τοποθέτηση ακόμα περισσότερων φίλτρων για το ποιος τελικά θα φτάνει στην Ευρωβουλή, κρίσιμο όργανο για τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, ώστε να αποκλείονται ει δυνατόν εκπρόσωποι κομμάτων μη αρεστών στο σύστημα, που το αντιπαλεύουν.

Οι ηγέτες των κρατών - μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσουν και σχετικά με τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κοινοβουλευτική περίοδο 2019 - 2024 και το τι πρέπει να γίνει με τις έδρες που θα μείνουν κενές μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια πρόταση είναι να διατηρηθούν κάποιες από τις έδρες αυτές για μια διακρατική εκλογική περιφέρεια, κάτι που ωστόσο είχε απορρίψει πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ της ιδέας των διακρατικών καταλόγων υποψηφίων, αλλά η υιοθέτησή της θα απαιτήσει την ομόφωνη συμφωνία του Συμβουλίου και αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία και στα 27 κράτη - μέλη κατά το επόμενο έτος, ώστε να εφαρμοστεί στις εκλογές του 2019.

Το Σώμα των Επιτρόπων αποτελείται σήμερα από 28 μέλη, ένα από κάθε κράτος - μέλος. Οι αρχηγοί κρατών - μελών θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα διατηρηθεί αυτή η αρχή ή αν θα μειωθεί ο αριθμός των μελών της Επιτροπής. «Ενα μικρότερο εκτελεστικό όργανο θα ήταν θεωρητικά αποτελεσματικότερο στη λειτουργία του, ευκολότερο στη διαχείρισή του και θα επέτρεπε μια πιο ισόρροπη κατανομή των χαρτοφυλακίων», αναφέρει ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, εκφράζοντας τις απαιτήσεις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για όργανα - επιτελεία στην υπηρεσία των συμφερόντων τους.

Μία ακόμα πρόταση που έχει εισηγηθεί ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ είναι ο πρόεδρος με διττή ιδιότητα για την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Η διττή θητεία δεν απαιτεί τη συγχώνευση των δύο θεσμικών οργάνων, αντιθέτως κατά τον εισηγητή της επιτρέπει την καλύτερη σύνδεση των δύο οργάνων, άρα και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ