Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κομμουνισμός η νιότη του κόσμου, ΚΝΕ η Οργάνωσή μας!
  • Το Σάββατο 24 Φλεβάρη, στη Λάρισα, με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Ο «Ριζοσπάστης» συζητά σήμερα με στελέχη της ΚΝΕ που συμμετέχουν στην ομάδα προετοιμασίας της εκδήλωσης

Η Μαριάνθη και η Αθανασία συζητούν για την προετοιμασία της εκδήλωσης
Η Μαριάνθη και η Αθανασία συζητούν για την προετοιμασία της εκδήλωσης
«Ο Κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου. Η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας!» είναι ο τίτλος της πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης για τα 50 χρόνια δράσης της ΚΝΕ, που οργανώνει το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, το Σάββατο 24 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα με ανέκδοτα τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.

Στην εκδήλωση θα βραβευτούν οι πρωτοπόρες Τομεακές Οργανώσεις και ΟΒ της άμιλλας του 2017. Η είσοδος θα γίνεται με πρόσκληση που διακινείται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για το σκοπό της εκδήλωσης και την προετοιμασία της με τις Μαριάνθη Σταμουλάκη και Αθανασία Αγγελάκη, στελέχη της ΚΝΕ που συμμετέχουν στην ομάδα προετοιμασίας της εκδήλωσης.

Οπως εξηγεί η Αθανασία, «η εκδήλωση αποτελεί σταθμό της άμιλλας στρατολογίας που αποφάσισε σε συνεδρίασή του το ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ την περασμένη χρονιά, μπροστά και στην επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Προφανώς δεν θα σταματήσουμε εκεί, αντίθετα η εκδήλωση θέλουμε να δώσει ώθηση για την κάλυψη των στόχων στρατολογίας - οικοδόμησης μπροστά και στην άμιλλα στρατολογίας που προκήρυξε το ΚΣ για το 2018. Επιδιώκουμε να διαμορφώσει κλίμα ανάτασης και αισιοδοξίας στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, αφορμή για συζήτηση για τα 50 χρόνια ζωής και δράσης της με εκατοντάδες νέους και νέους».


Και η Μαριάνθη συμπληρώνει ως προς το σκοπό της εκδήλωσης: «Τιμάμε τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματός μας και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, βάζοντας τον πιο ελπιδοφόρο στόχο, να γίνουμε περισσότεροι, να συμβάλλουμε όλοι μας στο να είναι η ΚΝΕ πιο γερή και μαζική, να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα της Διακήρυξης του ΚΣ ως οδηγό δράσης για την οργάνωση της πάλης της νεολαίας και του λαού σήμερα».

Με ενθουσιασμό οι Οργανώσεις στη μάχη της προετοιμασίας

Μιλώντας για την προετοιμασία της εκδήλωσης που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, η Αθανασία περιγράφει ότι «πρώτα έγινε συζήτηση στις ΟΒ. Από εκεί και πέρα κλείστηκε ο χώρος, στάλθηκαν δελτία Τύπου, τυπώθηκαν αφίσες και ανακοινώσεις... Ακόμα, έχουν ξεκινήσει οι πρόβες από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να είναι όλα έτοιμα και για το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης στις 24 Φλεβάρη και, παράλληλα, δουλεύεται το σενάριο, το φωτογραφικό υλικό, οι αφηγητές. Επίσης έχουν μπει πούλμαν από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας για την εκδήλωση».

Η Μαριάνθη προσθέτει ακόμα πως «οι Οργανώσεις έχουν ξεκινήσει δυναμικά την προετοιμασία της εκδήλωσης προπαγανδίζοντάς την με αφισοκολλήσεις σε όλες τις πόλεις, σε χώρους και στέκια νεολαίας, φτιάχνοντας προπαγανδιστικά πανό. Καθημερινά προγραμματίζονται εξορμήσεις με ανακοινώσεις για το περιεχόμενο και το πρόγραμμα της εκδήλωσης έξω από τα σχολεία, σε μαθήματα και μαζικά στις λέσχες των σχολών στις πόλεις του νομού, καθώς και με τη διακίνηση της κάρτας - πρόσκλησης, που έχει και το χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης για την εκδήλωση. Παράλληλα, αξιοποιούμε και σε συζητήσεις με τον κόσμο, σε νέους της πόλης και της υπαίθρου τον "Οδηγητή" του Φλεβάρη που περιέχει αφιέρωμα στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία, αλλά και πλευρές από τη ζωή της νεολαίας στην ύπαιθρο».

«Ετσι και αλλιώς - συνεχίζει η Αθανασία - με αυτήν την πρωτοβουλία επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα με την πρόσκληση στις νέες και τους νέους σπουδαστές, μαθητές, εργαζόμενους των πόλεων, της υπαίθρου της περιοχής μας. Βάζουμε υψηλούς στόχους για την επιτυχία της εκδήλωσης, ήδη οργανώνεται από τις ΟΒ μια καλά σχεδιασμένη δουλειά, με χαρτί και μολύβι, ώστε να φτάσει το κάλεσμα παντού.

Εχουμε φτιάξει μια επιστολή που απευθυνόμαστε στα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ σε όλη την περιοχή και καλούμε λοιπόν τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ να συμμετάσχουν στην εκδήλωση με τα παιδιά και εγγόνια τους. Ξεχωριστό κάλεσμα απευθύνουμε σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία, κοινότητες απεξάρτησης, καλλιτεχνικές ομάδες και συγκροτήματα που τα προηγούμενα χρόνια συναντηθήκαμε στην πλούσια δραστηριότητα της Οργάνωσης».

Η Μαριάνθη αναφέρεται και στο τι εισπράττουν τα μέλη της ΚΝΕ απ' όλο αυτό το άνοιγμα στον κόσμο, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια αναγνώριση της Ιστορίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από αρκετούς νέους, ακόμα και σε ζητήματα οργάνωσης του κινήματος, π.χ. του φοιτητικού, του μαθητικού, πώς δρούσε τότε η ΚΝΕ και ποια είναι η κατάσταση σήμερα, με μπροστάρηδες στους δίκαιους καθημερινούς αγώνες τους κομμουνιστές. Από μικρότερες ηλικίες κυρίως έρχεται η διάθεση να ακούσουν και να μάθουν για την 50χρονη πλούσια δράση της, αλλά και ότι "η εκδήλωση είναι μια καλή ευκαιρία να μας δώσει ώθηση να γίνουμε περισσότεροι"!».

Μουσικοθεατρική παραγωγή αφιερωμένη στα 50 χρόνια της ΚΝΕ

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης στρέφει το βλέμμα στα πρώτα χρόνια δράσης της ΚΝΕ μετά την ίδρυσή της το 1968, ενώ νωρίτερα στο πρόγραμμά της θα περιλαμβάνεται και χαιρετισμός από στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλίας που οργανώθηκε στην ΚΝΕ και ανέπτυξε δράση εκείνα τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης.

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα όπου θα ακουστούν ανέκδοτα τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα. Οπως σημειώνει η Μαριάνθη, «το αφιέρωμα θα δίνει με τη μορφή της αφήγησης και της εικόνας σημαντικές στιγμές της ιστορικής πορείας της ΚΝΕ.

Αξιοποιήθηκαν γι' αυτόν το σκοπό η Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, η έκδοση του ΚΣ για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ που δημοσιεύτηκε με τον "Οδηγητή" του Δεκέμβρη, η έκδοση - αφιέρωμα του "Οδηγητή" του Ιούνη από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, καθώς και ντοκουμέντα εκφωνητών από ραδιοφωνικές εκπομπές του σταθμού του ΚΚΕ, "Η Φωνή της αλήθειας". Μάλιστα, θα αναπαραστήσουμε στο αφιέρωμα μια εκπομπή, αναδεικνύοντας ότι και με αυτόν τον τρόπο το Κόμμα, οι νέοι κομμουνιστές διέδιδαν αδιάκοπα ανακοινώσεις, πληροφορούσαν και συνέβαλαν στην οργάνωση της αντίστασης εκπέμποντας μέχρι το 1974.

Τα έξι από τα τραγούδια που θα ακουστούν αποτελούν δημιουργία συντρόφων, μελών της ΚΝΕ που δρούσαν στην παρανομία στην περίοδο της χούντας και παρόλο που κινδύνευαν, θέλησαν να τα στείλουν με χίλιες δυσκολίες για να τα ακούσει το ακροατήριο της εκπομπής, να πούνε με τα τραγούδια τους τους δικούς τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς. Αργότερα, σύντροφοι όπως αυτοί, όπως και άλλοι που βρίσκονταν στην εξορία και σε φυλακές, συμμετείχαν στο πρώτο μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ, το "Ταμπούρι", που άνοιξε τις εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Πέρα από αυτά τα 6 τραγούδια, θα ακουστούν ακόμα αντάρτικες μελωδίες, ο ύμνος της ΚΝΕ, ο ύμνος της "Διεθνούς", τραγούδια των Μικρούτσικου, Λεοντή, Λοΐζου από 7μελή ορχήστρα νέων μουσικών από το Βόλο και τη Λάρισα. Στο αφιέρωμα συμμετέχει ακόμα η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ από τη Λάρισα, αλλά και τεχνικοί στον ήχο, στα φώτα, στην εικόνα.

Γίνεται προσπάθεια να δώσουμε με μια τέτοια μορφή το περιεχόμενο, ώστε να προβάλουμε κάποιες μαχητικές στιγμές του 50χρονου αγώνα της ΚΝΕ, να παραδειγματιστούμε και να συνεχίσουμε αντάξια αυτόν τον αγώνα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org