Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αεροπορική τραγωδία με 71 νεκρούς

Συνεργεία στην περιοχή όπου συνέβη η αεροπορική τραγωδία

AP

Συνεργεία στην περιοχή όπου συνέβη η αεροπορική τραγωδία
Στο πένθος έχει βυθίσει δεκάδες οικογένειες στη Ρωσία η αεροπορική τραγωδία που συνέβη την Κυριακή το μεσημέρι. Το αεροσκάφος τύπου «Αντόνοφ 148», με 6μελές πλήρωμα και 65 επιβαίνοντες (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά), που εκτελούσε την πτήση Μόσχα - Ορσκ, συνετρίβη σε περιοχή 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας, μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο, όταν και χάθηκε από τα ραντάρ. Και οι 71 άνθρωποι είναι νεκροί, αφού από την ισχυρή πρόσκρουση του αεροσκάφους στο έδαφος, σε αγροτική περιοχή σκεπασμένη με χιόνι έξω από το χωριό Στεπανόφσκογιε στην περιοχή Ραμενσκί, στα περίχωρα της Μόσχας, τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, κατά την πτώση το αεροπλάνο φαίνεται ότι ένα λεπτό πριν από τη συντριβή έκανε «βουτιά» από τα 6.200 πόδια στα 3.200.

Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στην περιοχή έχουν πολύ δύσκολο έργο, αφού περισυλλέγουν ανθρώπινα μέλη που αργότερα θα αναγνωριστούν μέσω DNA.

Το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τα δύο «κουτιά», ο καταγραφέας των δεδομένων πτήσης και αυτός των συνομιλιών στο πιλοτήριο, που παρότι είναι αρκετά χτυπημένα, αναμένεται να «φωτίσουν» τις αιτίες της τραγωδίας. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα: Του τεχνικού προβλήματος, του ανθρώπινου λάθους και, χωρίς να δηλώνεται επίσημα, της εσκεμμένης ενέργειας, με υπαινιγμούς για δολιοφθορά και πιθανή «τρομοκρατική ενέργεια». Ωστόσο οι Αρχές διέψευσαν την αρχική πληροφορία ότι υπήρξε έκκρηξη και φωτιά πριν από την πρόσκρουση.

Η αεροπορική εταιρεία «Saratov Airlines» ανήκε στη δύναμη της «Αεροφλότ» έως την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ, όπως και πολλές τοπικές εταιρείες, και μετέπειτα πέρασε σε ιδιωτικά χέρια. Εχει στόλο 12 αεροσκαφών και εκτελεί κυρίως τοπικές πτήσεις και ορισμένες πτήσεις τσάρτερ στο εξωτερικό με χαμηλό κόστος, ενώ το 2015 της επιβλήθηκαν κυρώσεις και απαγόρευση πτήσεων εκτός Ρωσίας, για προβλήματα κατά τον έλεγχο στην τεχνική βάση. Οκτώ μήνες αργότερα, επιτράπηκαν και πάλι οι διεθνείς πτήσεις. Το συγκεκριμένο μεσαίου τύπου αεροσκάφος ήταν 7 ετών, ενώ η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι είχε περάσει όλους τους τεχνικούς ελέγχους χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org