Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Τουρκικές προκλήσεις στο φόντο οξυνόμενων ανταγωνισμών

Παρενοχλήσεις του γεωτρύπανου «Saipem», με την Αγκυρα να χαρακτηρίζει «μονομερείς ενέργειες» τις έρευνες υδρογονανθράκων

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ
Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΡΩΜΗ - ΑΘΗΝΑ.--

Την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης όξυνσης ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών καταγράφουν οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως επιβεβαιώνουν και οι παρενοχλήσεις που δέχτηκε το πλοίο - γεωτρύπανο «Saipem 12000» από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ελληνοκυπριακά και διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τουλάχιστον τρία πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κάλεσαν τον κυβερνήτη του «Saipem» να αποχωρήσει από την περιοχή, με το σκεπτικό ότι βρισκόταν σε ξένα χωρικά ύδατα. Τα πλοία είναι στη συγκεκριμένη περιοχή στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, για την οποία η Τουρκία είχε εκδώσει παράνομη «Navtex» από την προηγούμενη βδομάδα.

Μέχρι και χτες, το «Saipem» παρέμενε στην περιοχή, αν και είχε σταματήσει να πλέει προς την προγραμματισμένη πορεία του, σε συνεννόηση με Ρώμη και Λευκωσία. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα το γεωτρύπανο ολοκλήρωσε έρευνες στο στόχο «Καλυψώ» του «οικοπέδου 6» της κυπριακής ΑΟΖ (νοτιοανατολικά του νησιού), για λογαριασμό της κοινοπραξίας ENI - «Total». Η ΕΝΙ σε ανακοίνωσή της μίλησε για «υποσχόμενη ανακάλυψη φυσικού αερίου». Αν και η αξιολόγηση των ευρημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, είναι σαφές ότι οι ενεργειακοί και ευρύτεροι επενδυτικοί σχεδιασμοί θα «ανάψουν» ακόμα περισσότερο τις κόντρες που μαίνονται σε ένα σταυροδρόμι κρίσιμο για τις ισορροπίες σε τρεις ηπείρους.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, που ιεραρχεί την Ανατολική Μεσόγειο ψηλά όσον αφορά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς και έχει ανακοινώσει και δικές της έρευνες - γεωτρήσεις στην περιοχή.

Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), η Τουρκία διαμήνυσε ξανά ετοιμότητα «να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας», αλλά και «να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, μαζί με την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"», αποδίδοντας ευθύνες για «κάθε εξέλιξη» στην «ελληνοκυπριακή πλευρά», που «επιμένει να ενεργεί ως μόνος ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζοντας μονομερείς δραστηριότητες με τους υδρογονάνθρακες».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «αυτή η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς, που ανεύθυνα δεν αποφεύγει να υπονομεύσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί στην πραγματικότητα το βασικό λόγο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του Κυπριακού». Τέλος, η Αγκυρα υπογραμμίζει «με έμφαση την προσδοκία μας εταιρείες που είναι επικεντρωμένες σε τρίτες χώρες να απόσχουν από την υποστήριξη - μέσω συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση στον τομέα των υδρογονανθράκων - αυτής της μη εποικοδομητικής ελληνοκυπριακής συμπεριφοράς...».

Αντιδράσεις σε Λευκωσία και Ρώμη

Από τη μεριά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε την Κυριακή ότι «προσπαθούμε με κάθε τρόπο, διατηρώντας την ψυχραιμία και προς αποφυγή της όποιας κρίσης, να προβαίνουμε σε τέτοια διπλωματικά μέτρα ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Συμπλήρωσε ότι «οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας όχι μόνο δεν βοηθούν εις την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αλλά και ποσώς δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Στη Ρώμη, όπου βρίσκεται και η έδρα του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την υπόθεση «στο ανώτατο επίπεδο» και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ιταλικές πρεσβείες σε Τουρκία και Κύπρο, λαμβάνοντας «όλα τα πιθανά διπλωματικά βήματα για την επίλυση του ζητήματος». Το πρακτορείο ANSA μετέδωσε, πάντως, ότι η Αγκυρα εξέφρασε την ενόχλησή της για τη συνεργασία ΕΝΙ - Λευκωσίας και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στη Ρώμη.

Επίσης, εκπρόσωπος της ΕΝΙ, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαίωσε ότι το σκάφος «Saipem 12000» αναγκάστηκε να σταματήσει το ταξίδι μεταφοράς σε μία νέα τοποθεσία, «αφού τουρκικά πολεμικά πλοία το σταμάτησαν με προειδοποίηση να μη συνεχίσει, γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού». Το σκάφος, πρόσθεσε, «εκτέλεσε, σοφά πράττοντας, τις διαταγές και θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης».

Ανακοίνωσε εξέδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, καλώντας την Τουρκία «να απόσχει από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ» και χαιρέτισε «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και ότι θα απόσχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους - μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ, επίσης, τονίζει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε «θέση μάχης» ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα (2018-02-27 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας (2018-02-24 00:00:00.0)
Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις (2018-02-21 00:00:00.0)
Επικίνδυνη εξέλιξη η αναβάθμιση των τουρκικών αμφισβητήσεων (2018-02-17 00:00:00.0)
Ετοιμάζει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο (2017-12-19 00:00:00.0)
Ανακοίνωσαν αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» (2015-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org