Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φουντώνει η συζήτηση για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η συζήτηση για την «ανανέωση των προσώπων» στα δύο βασικά κόμματα του κεφαλαίου στη Γερμανία κυριαρχεί τις μέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της συμφωνίας για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Η παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο SPD, αν τελικά εγκριθεί η κυβερνητική συμφωνία από το δημοψήφισμα των μελών του SPD, πυροδότησε αντιδράσεις στελεχών της CDU, που ασκούν κριτική στην πρόεδρο του κόμματος και καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, η αλλαγή στην ηγεσία του SPD φαίνεται να επιταχύνεται.

Πάντως η συζήτηση για την αλλαγή του πολιτικού προσωπικού των δύο κομμάτων έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, μετά και την πτώση στα εκλογικά τους ποσοστά (24 Σεπτέμβρη), ενώ παράλληλα φαίνεται πως η στήριξη σε έναν ακόμη μεγάλο συνασπισμό (θα είναι ο τρίτος) είναι αδύναμη, με μερίδες της γερμανικής αστικής τάξης να εκφράζουν αμφιβολίες ή ακόμη και δυσαρέσκεια.

Το τίμημα για «σταθερή κυβέρνηση»

Στην κριτική στελεχών της CDU για το μοίρασμα των υπουργείων - και ιδιαίτερα για το υπουργείο Οικονομικών - σε σοσιαλδημοκρατικά «χέρια» απάντησε την Κυριακή το βράδυ η Α. Μέρκελ.

«Σίγουρα ως CDU πληρώσαμε το τίμημα για μια σταθερή κυβέρνηση», είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Κατά την άποψή της «ήταν ένα επώδυνο, αλλά αποδεκτό βήμα» και η απόφαση πάρθηκε από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών «πολύ συνειδητά». Η εναλλακτική «θα ήταν να μην είχαμε καθόλου κυβέρνηση», πρόσθεσε. Απέναντι στον ισχυρισμό πως ένας σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών θα επιδράσει στην ευρωπαϊκή και γερμανική οικονομική πολιτική - κάτι που αξιοποιείται και από την ελληνική κυβέρνηση - ξεκαθάρισε: «Οι αρχές της οικονομικής πολιτικής καθορίζονται στην συμφωνία του συνασπισμού» και «από αυτή την άποψη ένας υπουργός Οικονομικών του SPD δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. CDU/CSU θα δώσουν μεγάλη προσοχή σε αυτό».

Στο μεταξύ, μετά την ανακοίνωση ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα παραιτηθεί από πρόεδρος του SPD και ότι «παραδίδει» το αξίωμα στην πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αντρέα Νάλες, η Μανουέλα Σβέζιχ, εκ των αντιπροέδρων του SPD, ζήτησε «γρήγορη αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος». Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η διαδοχή θα συζητηθεί σήμερα στο προεδρείο του SPD, κάτι που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει μετά το εσωκομματικό δημοψήφισμα, δηλαδή στις αρχές Μάρτη.

Αντίστοιχα, ο επίσης αντιπρόεδρος του SPD, Ολαφ Σολτς, που ενδέχεται να είναι ο αυριανός υπουργός Οικονομικών, απέρριψε την κριτική ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος πρέπει να εκλεγεί από τη βάση και τόνισε: «Χρειαζόμαστε επειγόντως την ανανέωση του SPD. Το ζήτημα είναι πώς θα παρουσιαστούμε, έτσι ώστε να μπορούμε να πάρουμε πάνω από 30% των ψήφων στις επόμενες εκλογές και να μπορούμε να βγάλουμε καγκελάριο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ