Τρίτη 13 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πρόσκληση Πιονγιάνγκ στον Νοτιοκορεάτη ηγέτη για επίσκεψη

ΠΙΟΝΤΣΑΝΓΚ.--

Συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, μετά την επίσημη πρόσκληση που δέχτηκε ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, για να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας, την πρόσκληση απηύθυνε στον Μουν η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών. Η Κιμ ήταν επικεφαλής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας που παίρνει μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάνγκ (στη Νότια Κορέα), μαζί με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, επίτιμο ηγέτη της Βόρειας Κορέας. «Η ειδική απεσταλμένη Κιμ Γιο Γιονγκ επέδωσε προσωπική επιστολή» του αδελφού της, στην οποία εκφράζει «την επιθυμία του να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ» των δύο κορεατικών κρατών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μουν.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας αναφέρει ότι η επίσκεψη των Βορειοκορεατών «δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα έχει ισχυρή θέληση για βελτίωση των κορεατικών σχέσεων και ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να κάνει τολμηρά και άνευ προηγουμένου βήματα, αν είναι απαραίτητο».

Το ενδεχόμενο διαβουλεύσεων μεταξύ Βορρά και Νότου ενεργοποιεί ακόμα περισσότερο τα σχέδια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, που διεκδικούν ισχυρό ρόλο στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος σύμφωνα με το «Ρόιτερς» υποστήριξε ότι Ουάσιγκτον και Σεούλ έχουν «συνεννοηθεί» για τις ενδεχόμενες περαιτέρω διπλωματικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα, αρχικά ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ - Σεούλ και μετά ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ - Ουάσιγκτον, άνευ προϋποθέσεων. Πάντως, ο Πενς πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει την «εκστρατεία άσκησης της μέγιστης πίεσης» σε βάρος της Πιονγιάνγκ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εμφανιστεί «ανοιχτή» στην προοπτική διεξαγωγής συνομιλιών. Η διεθνής πίεση δεν θα μειωθεί «μέχρι οι Βορειοκορεάτες να κάνουν πράγματι κάτι που η συμμαχία να πιστεύει πως αντιπροσωπεύει ένα ουσιώδες βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση», είπε ο Πενς. «Αρα, η εκστρατεία μέγιστης πίεσης θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Αλλά αν θέλουν να μιλήσουν, θα μιλήσουμε», σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «εξαρτάται αληθινά από τους Βορειοκορεάτες να αποφασίσουν πότε είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε έναν ελικρινή διάλογο μαζί μας, με τρόπο που θα έχει νόημα».

Είναι φανερό πως οι όροι και ο προσανατολισμός των όποιων συνομιλιών γίνουν αποτελούν ήδη πεδίο έντονων διεργασιών και αντιθέσεων, αφού οι ισορροπίες στη Χερσόνησο θα επηρεάσουν την εξέλιξη κρίσιμων επενδυτικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τη Διακήρυξη της Πιονγιάνγκ εντείνεται η διαπραγμάτευση (2018-09-22 00:00:00.0)
Πυρετώδεις διεργασίες με ανάμειξη Ουάσιγκτον, Μόσχας, Πεκίνου (2018-06-02 00:00:00.0)
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνάντηση στις 12 Ιούνη (2018-05-23 00:00:00.0)
Διπλωματικές επαφές με φόντο τους Αγώνες (2018-02-10 00:00:00.0)
Επιθεωρήσεις σε πυρηνικούς σταθμούς (2007-09-12 00:00:00.0)
Συναντήσεις με στόχο τις συνομιλίες του Πεκίνου (2005-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org