Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πρωτοβουλίες για την οργάνωση της αγωνιστικής συνέχειας

Στο επίκεντρο η καμπάνια για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την ΕΓΣΣΕ, καθώς και η πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς

Από τη σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων της Εύβοιας
Από τη σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων της Εύβοιας
Σε πρωτοβουλίες για την οργάνωση της αγωνιστικής συνέχειας απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου προχωρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού τους για το μήνα που διανύουμε μπαίνει η οργάνωση της καμπάνιας για το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) καθώς και η πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, με σημείο αναφοράς το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φλεβάρη στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν την ίδια μέρα στις υπόλοιπες πόλεις.

Συσκέψεις για τα συμπεράσματα και τη συνέχεια

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τρίτη, συνδικάτα της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν σύσκεψη με θέμα «Τα συμπεράσματα από τους απεργιακούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και η συνέχεια», στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Τη σύσκεψη διοργανώνουν τα Συνδικάτα: Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου.

Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα σωματεία της Εύβοιας.

Στη σύσκεψη που οργάνωσαν τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Τεχνιτών - Οικοδόμων Χαλκίδας και Εργαζομένων «Νηρέα» Εύβοιας, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι «χωρίς όλη αυτήν τη δραστηριότητα που ανέπτυξε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η υποχώρηση θα ήταν πολύ μεγάλη. Ο στόχος εργοδοσίας και κυβέρνησης να περάσει στη μούγκα έπεσε στο κενό». Ακόμα διαπιστώθηκε πως έχουν γίνει βήματα «σε ορισμένες περιπτώσεις στη συσπείρωση των εργαζομένων, στη συμμετοχή και τη δράση του ταξικού κινήματος, η πείρα των οποίων πρέπει να αξιοποιηθεί». Τονίστηκε βέβαια η ανάγκη να ξεπεραστούν οι αδυναμίες που εντοπίζονται και να συσπειρωθούν «ακόμα περισσότερες δυνάμεις που προβληματίζονται με τη σημερινή κατάσταση».

Για το σχεδιασμό της δράσης λήφθηκαν υπόψη εξελίξεις που υπάρχουν πρώτα και κύρια μέσα στους εργασιακούς χώρους, αλλά και αυτές που υπάρχουν στην οικονομία και τους ανταγωνισμούς που εκφράζονται στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύσκεψη κατέληξε στο εξής σχέδιο δράσης: Η συζήτηση που έγινε να γίνει μέσα στα ΔΣ των σωματείων και με τους εργαζόμενους. Να αξιοποιηθούν μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων, περιοδείες κ.τ.λ. Προτάσσεται η πάλη για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, την επαναφορά της υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Ταυτόχρονα, η διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις σε χώρους και κλάδους. Συζητήθηκε επίσης η οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς στις 21 Φλεβάρη.

Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν και την ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/1. Οι αντιπρόσωποι ενέκριναν ομόφωνα το πλαίσιο διεκδικήσεων του Εργατικού Κέντρου για το 2018, ψήφισμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς και πρόταση προς τη ΓΣΕΕ για κήρυξη πανεργατικής απεργίας το Μάρτη (την οποία απέρριψε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στο Γενικό Συμβούλιο).

Παρουσιάζοντας την εισήγηση, ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολύμορφη αγωνιστική δράση που ανέπτυξε το Εργατικό Κέντρο το 2017 για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Στη συνέχεια, πήραν το λόγο δεκάδες αντιπρόσωποι σωματείων, μεταφέροντας πείρα από τη δράση τους, καθώς και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των κλάδων τους.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Νίκος Μπαντόγιας, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, και ο Σπύρος Δεμίρης, μέλος της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ.

Με βάση το πλαίσιο πάλης που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση, αποφασίστηκε να οργανωθεί άμεσα η συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια και στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, βάζοντας ως προτεραιότητες: Την οργάνωση της πάλης για άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και την επαναφορά και υπογραφή ΣΣΕ. Το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, για την υπεράσπιση του δικαιώματος του συνδικαλισμού, της απεργίας. Την ενίσχυση της δουλειάς ενάντια στην ανεργία, για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία. Την κλιμάκωση της πάλης κατά των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών σπιτιών εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για προβλήματα της Υγείας - Πρόνοιας. Το συντονισμό της δράσης σωματείων που έχουν νεολαία στους τόπους δουλειάς ή σε σχολές, με περιοδείες, συσκέψεις, καμπάνια εγγραφής νέων στη δύναμή τους. Την προετοιμασία της δράσης των σωματείων που έχουν γυναίκες, για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στις 8 Μάρτη. Τη συνέχιση της κοινής δράσης με τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ.

Στο μεταξύ, την Κυριακή 4/2 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, όπου έγινε ο ετήσιος απολογισμός δράσης του Σωματείου, καθώς και ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα.

Εγινε συζήτηση για βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, η δράση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι μειώσεις μισθών, η απληρωσιά, οι απολύσεις, στο φόντο και γενικότερων εξελίξεων, όπως η εξαγορά του «Μαρινόπουλου» από τον «Σκλαβενίτη», της «Cyta» από τη «Vodafone» κ.ά.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων του Συλλόγου ψηφίστηκε ομόφωνα, όπως και τα ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και καταδίκης της φυλάκισης της 16χρονης Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org