Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Διευρύνεται η αντιπαράθεση

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στον Ισημερινό δημοψήφισμα με 7 ερωτήματα, όπου σε όλα επικράτησε η κυβερνητική πρόταση του σοσιαλδημοκράτη Λένιν Μορένο, ο οποίος αναδείχθηκε στην εξουσία τον Απρίλη του 2017 ως πρώην αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα και της «Συμμαχίας για την Χώρα» (Alianza pais), κόμμα που ίδρυσε ο Κορέα, λανσάροντας τη λεγόμενη «επανάσταση των πολιτών». Ο Μορένο ωστόσο διαφοροποιήθηκε και ζητά αλλαγές ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα μονοπώλια. Ο Κορέα, που επέστρεψε από το Βέλγιο, και οι υποστηρικτές του, μιλάνε για «κλοπή του παλιού κόμματος» και προχώρησαν στην ίδρυση νέου με την επωνυμία «Επανάσταση των Πολιτών», προβάλλοντας επίσης, επί της ουσίας, έναν πιο «ανθρώπινο» καπιταλισμό.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, όπου η συμμετοχή έφτασε στο 82% (από τα 13 εκατ. των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων), έχουν ως εξής: Στο ερώτημα Νο 1, «Συμφωνείτε με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε πολιτικούς που δικάζονται για διαφθορά και κατάσχεση της περιουσίας τους;», υπέρ τάχθηκε το 74% και κατά το 26%. Στο ερώτημα Νο 2, «Συμφωνείτε με την κατάργηση της χωρίς όρια δυνατότητας επανεκλογής του Προέδρου», υπέρ τάχθηκε το 64,3% και κατά το 35,7%, στο Νο 3 για την «αλλαγή της μεταρρύθμισης του συμβουλίου συμμετοχής των πολιτών, που αφορά το όργανο που είναι υπεύθυνο για την διεξαγωγή των εκλογών», υπέρ τάχθηκε το 63% και κατά το 37%, στο Νο 4 για την «αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την προστασία της παιδικής ηλικίας στην περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης», υπέρ τάχθηκε το 73,8% και κατά το 26,2%, στο Νο 5, «να μην υπάρχει απόλυτη απαγόρευση της εκμετάλλευσης των εσόδων από υδρογονάνθρακες και ορυχεία» υπέρ τάχθηκε το 68,9% και κατά το 31,1%, στο Νο 6 για την «κατάργηση του νόμου για τη γη» (που υποτίθεται ότι απέτρεπε την κερδοσκοπία στις αγοραπωλησίες γης και ακινήτων) υπέρ τάχθηκε το 63,2% και κατά το 36,8%, και στο Νο 7, σχετικά με το ότι «η προστασία του εθνικού πάρκου Γιασούν μειώνει τις περιοχές του Αμαζονίου που χρησιμοποιούνται από την εξορυκτική βιομηχανία», υπέρ τάχθηκε το 67,6% και κατά το 32,4%.

Η πλευρά του Κορέα, που εκπροσωπεί τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση η οποία κυριάρχησε τα πρώτα χρόνια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, κατήγγειλε το δημοψήφισμα ως αντισυνταγματικό και πρόταξε την αντίθεσή της κυρίως στα ερωτήματα 2, 3 και 6. Ωστόσο, μετά το αποτέλεσμα ο Κορέα ισχυρίστηκε ότι είναι ευχαριστημένος με το περίπου 36% που αρνήθηκε τις αλλαγές της κυβέρνησης, «γιατί επιτεύχθηκε μέσα σε κλίμα αποκλεισμού», και «δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα». Το βέβαιο είναι ότι όσο τα λαϊκά στρώματα στοιχίζονται πίσω από τις διάφορες εκδοχές αστικής διαχείρισης, θα βγαίνουν χαμένα. Η διέξοδος βρίσκεται στην άνοδο της ταξικής πάλης και τη σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ