Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στην «παράταση» οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Παρατάθηκαν και τη χτεσινή μέρα οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ενώ αρχικά είχε αναφερθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο ως πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσής τους. Το βέβαιο είναι πως οι συνομιλίες έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες της «Rheinische Post», αν υπάρξει συμφωνία, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα ανακοινωθεί σήμερα.

Νωρίτερα, οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε ένα «πακέτο μέτρων» για τον περιορισμό της αύξησης των ενοικίων στις πόλεις και για τη δημιουργία περισσότερων κατοικιών, καθώς η έλλειψη σπιτιών και τα πολύ ακριβά ενοίκια είναι ένα από τα πιο εκρηκτικά προβλήματα. Στα θέματα που συζητιούνται «μέχρι την τελευταία στιγμή», είναι ο περιορισμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που «δεν αιτιολογούνται επαρκώς από τον εργοδότη» και ζητήματα της ασφάλισης της Υγείας.

Αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να σχηματιστεί «σταθερή κυβέρνηση» στη Γερμανία, ο επίτροπος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, Γκίντερ Ετινγκερ (CDU), προέτρεψε σε ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων: «Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», είπε σε συνέντευξή του, σημειώνοντας πως σε επίπεδο ΕΕ, «περιμένουν» σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την τραπεζική ένωση, την εναρμόνιση του δικαίου ασύλου και το δημοσιονομικό πλαίσιο. Στις Βρυξέλλες υπολογίζουν πως μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής (πιθανώς στις 22-23 Μάρτη) θα έχει ορκιστεί η γερμανική κυβέρνηση.

Πάντως, ακόμη κι αν «τα βρουν» οι δυο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να εγκριθούν από το εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα γίνει μεταξύ των μελών του SPD.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ