Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τζιχαντιστές

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την έντονη ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης προκαλεί η διαφαινόμενη απόκτηση φορητών υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών πυραύλων (MANPADS) από τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» στο Ιντλίμπ της Βορειοανατολικής Συρίας μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού «Su-25» το Σάββατο, κοντά στην πόλη Σαρακέμπ της επαρχίας Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα τη συντριβή του αεροπλάνου και το θάνατο του πιλότου, ο οποίος φέρεται να αυτοκτόνησε για να μην πέσει στα χέρια των ενόπλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε χτες σε αυτό το «γεγονός», όπως είπε, τονίζοντας ότι αποτελεί «αιτία μεγάλου κινδύνου για όλες τις χώρες». Ενα 24ωρο νωρίτερα, εκπρόσωπος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ, ερωτηθείς σχετικώς από δημοσιογράφο του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣ, αρνήθηκε ότι «δόθηκαν ή θα δοθούν ποτέ» φορητά αντιαεροπορικά συστήματα σε τζιχαντιστές ή σε δυνάμεις Κούρδων που δρουν στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας. Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρέχουν υποστήριξη, εκπαίδευση και όπλα μόνο σε ενόπλους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» στην Ανατολική Συρία...

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού παραδέχθηκε πως έφθασαν τουλάχιστον τους 16 οι νεκροί στρατιώτες από τις 20 Γενάρη, οπότε ξεκίνησε η χερσαία εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν πάνω από 573 συλλήψεις με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» σε βάρος ατόμων που τόλμησαν να επικρίνουν τη χερσαία επίθεση στη Β. Συρία. Επιπροσθέτως, Τούρκοι αξιωματούχοι, μιλώντας χτες στην εφημερίδα «Χουριέτ», υποστήριξαν ότι ήταν ρωσικής κατασκευής, τύπου 4M113Konkurs, το αντιαρματικό όπλο που χρησιμοποίησαν Κούρδοι σε επίθεση της 3ης Φλεβάρη κατά τουρκικού άρματος μάχης, με αποτέλεσμα το θάνατο 5 στρατιωτών, στη Β. Συρία. Ωστόσο, νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφέρθηκε σε αυτές τις πληροφορίες αποφεύγοντας να πει κατηγορηματικά ότι ο αντιαρματικός πύραυλος ήταν ρωσικός, λέγοντας πως προηγουμένως θα πρέπει αυτό «να έχει βεβαιωθεί απόλυτα». «Οποιος κι αν είναι εκείνος (που παρείχε το όπλο), τάχθηκε στο πλευρό των τρομοκρατών. Μόλις αυτό επιβεβαιωθεί, θα μοιραστούμε με όλον τον κόσμο αυτήν την πληροφορία», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, μέσα σε βαρύ κλίμα, που προκαλεί η αύξηση των θυμάτων μεταξύ στρατιωτών, Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως δημιουργήθηκε χτες και τέταρτο «οχυρό» του στρατού στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα δυτικά περίχωρα της επαρχίας Χαλεπίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ