Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Κόντρες με επίκεντρο την πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε λεπτό εάν θέλουμε να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ για το Brexit», δήλωσε χτες ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι: Χωρίς μια τελωνειακή ένωση και εκτός ενιαίας αγοράς, τα εμπόδια στο εμπόριο, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες είναι αναπόφευκτα... Είναι ώρα η Βρετανία να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση. Ο χρόνος τρέχει!», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι η ΕΕ «σέβεται τις κόκκινες γραμμές» του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως πρέπει να γίνουν σεβαστοί και οι κανονισμοί της ΕΕ».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ, μετά από ένα Σαββατοκύριακο αντικρουόμενων δηλώσεων μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνει η χώρα στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ μετά το Brexit και θα επιδιωχθεί συμφωνία «που θα επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο την ελεύθερη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες», ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζεται «χωρίς τριβές» το εμπόριο με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ ξεκινά σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Το Σάββατο, πολλές χιλιάδες Βρετανοί διαδήλωσαν πιέζοντας την κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για το δημόσιο σύστημα Υγείας (ΝΗS). Μεταξύ των διαδηλωτών συμμετείχαν και εκατοντάδες μέλη συνδικάτων νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ