Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Επικίνδυνη κλιμάκωση συγκρούσεων

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοινώνει «διεύρυνση της ζώνης» επιχειρήσεων, ενώ οι Κούρδοι προτρέπουν τις ΗΠΑ «να πάρουν θέση»

Τουρκικά άρματα μάχης στη μεθόριο με τη Συρία

Copyright 2018 The Associated

Τουρκικά άρματα μάχης στη μεθόριο με τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις του τουρκικού στρατού, των μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και Κούρδων των δυνάμεων YPG (Μονάδες προστασίας του λαού) πολλαπλασιάζει τα θύματα μεταξύ αμάχων και ενόπλων των εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά και τους κινδύνους για διεύρυνση της σύρραξης με φόντο τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφόρων δυνάμεων που επιδιώκουν την προώθηση των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες βράδυ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, υποστηρίζοντας ότι πλέον έχει διευρυνθεί η ζώνη των επιχειρήσεων και πως «εξουδετερώθηκαν» ήδη περίπου 800 Κούρδοι «τρομοκράτες». Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «εκκαθαρίστηκαν 20 χωριά, 27 περιοχές και επτά στρατηγικής σημασίας λόφοι και βουνά».

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι από επιθέσεις Κούρδων του ΡΚΚ στη μεθόριο του Ιράκ με την Τουρκία σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ. Οι επιθέσεις προκάλεσαν τα αντίποινα της τουρκικής αεροπορίας και το βομβαρδισμό θέσεων «Κούρδων του ΡΚΚ» στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα το θάνατο «49 Κούρδων». Επιπλέον, χτες ρουκέτα Κούρδων από το Αφρίν της Συρίας που έπεσε στην τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς, προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός αμάχου.

Το ίδιο διάστημα, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» μετέδωσε πως μεταξύ των βλημάτων που χρησιμοποιούν οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας σε επιχειρήσεις στην τουρκική μεθόριο, βρέθηκαν θραύσματα ρωσικών αντιαρματικών πυραύλων τύπου «9M113 Konkurs» και βλημάτων με τον ΝΑΤΟικό κωδικό AT-5 Spandrel.

Καταγράφηκε ακόμη μπαράζ επιθέσεων από δυνάμεις αντικαθεστωτικών σε βόρεια συνοικία της Δαμασκού, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 10 από τουλάχιστον 13 πυραύλους.

Με φόντο την επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων σε διάφορα μέτωπα της Συρίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τις κατηγορίες τους για τη χρήση «κάποιας εξελιγμένης μορφής χημικών όπλων» σε βάρος του συριακού στρατού.

Νωρίτερα, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποδοκίμασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί «τουρκικής εισβολής στο Αφρίν», λέγοντας ότι αποτελούν «προσβολή και υποκρισία». Κατηγόρησε μάλιστα τους Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους πως άλλα λένε μπροστά σε Τούρκους αξιωματούχους και άλλα πίσω από την πλάτη τους.

Τέλος, χτες, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατηγόρησε τους μισθοφόρους του ΕΣΣ για «εγκλήματα πολέμου» στο Αφρίν, με αφορμή τη σκύλευση σορού Κούρδισσας μαχήτριας την οποία, όπως καταγράφεται σε σχετικό βίντεο, χλεύαζαν αφού προηγουμένως είχαν ακρωτηριάσει.

Οι εξελίξεις αυτές και η κλιμάκωση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού έκαναν χτες κάποια στελέχη των Κούρδων των YPG να ζητήσουν από τις ΗΠΑ «να πάρουν θέση» κατά της τουρκικής επέμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ