Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Παραχάραξη της Ιστορίας και υποκρισία

Η απόφαση της Γερουσίας της Πολωνίας (με 57 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά - απαιτείται και η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) να περάσει νόμο που επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία, «βγάζοντας λάδι» τους Πολωνούς συνεργάτες των Γερμανών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ανάμεσά τους και υποκριτικές, όπως αυτές του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Πέμπτης ψηφίστηκε νόμος που μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα τη χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» και προβλέπει ποινή έως και τριετούς φυλάκισης. Στο όνομα της «προστασίας του έθνους», τα εθνικιστικά νεοφιλελεύθερα κόμματα που κυριαρχούν, ποινικοποιούν κάθε δημόσια εκφορά της άποψης ότι «το πολωνικό έθνος ή το πολωνικό κράτος» συνεργάστηκαν με τους ναζί στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο κατεχόμενο πολωνικό έδαφος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράνομη θα θεωρείται επίσης η άρνηση του ρόλου της Ουκρανίας στη σφαγή των Πολωνών που διαπράχθηκε το διάστημα 1943-1944 στο Βόλιν.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, που κάνει λόγο για «άρνηση του Ολοκαυτώματος», και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που δήθεν στο όνομα της παραχάραξης της Ιστορίας, απειλεί με σκληρά μέτρα κατά της πολωνικής κυβέρνησης. Ομως, και οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους έχουν πρωτοστατήσει στην παραχάραξη της Ιστορίας, στη συκοφάντηση της ΕΣΣΔ, που προωθούν οι αστικές κυβερνήσεις. Ενα τέτοιο κατασκεύασμα είναι αυτό της «σφαγής του Κατίν» δήθεν από τον Κόκκινο Στρατό, όταν όλες οι αποδείξεις δείχνουν τους ναζί, οι οποίοι πρώτοι λάνσαραν το μύθο, που αμέσως υιοθέτησαν τα επιτελεία της Δύσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ