Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθωώθηκε ο δήμαρχος Πάτρας που δικάστηκε επειδή υπερασπίστηκε εργαζόμενους

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, που είναι για το δίκιο και την προκοπή του λαού μας», δήλωσε ο Κώστας Πελετίδης μετά την αθωωτική απόφαση

Από τη συγκέντρωση συμπαράστασης στον δήμαρχο Πάτρας
Από τη συγκέντρωση συμπαράστασης στον δήμαρχο Πάτρας
Αθώος κρίθηκε ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, όπου δικάστηκε το πρωί της Τετάρτης 31 Γενάρη, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Πάτρας κατηγορούνταν γιατί υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων του δήμου, το δικαίωμά τους στην εργασία. Δικαίωμα που το κατηγορητήριο βάφτισε «παράνομο όφελος». Με σχετικό νόμο, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, μέσω του προσχηματικού ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εκείνη την περίοδο, το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του σημείωνε: «(...) κανένα στοιχείο και φάκελοι εργαζομένων να μη δοθούν με οποιοδήποτε τρόπο και να μην αποσταλούν ώστε να διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις (...) στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων (...)». Στο δε υπόμνημά του προς τον ανακριτή, ο δήμαρχος, τον Οκτώβρη 2014, ανέφερε: «(...) Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στο δήμο Πατρέων έχουμε 324 εργαζόμενους ΙΔΑΧ, που μονιμοποιήθηκαν μέσω της διαδικασίας ΑΣΕΠ καθόλα νόμιμα. Θέμα ανοχής ή συγκάλυψης πλαστών δικαιολογητικών δεν υφίσταται (...) Δεν καλύπτουμε διαδικασίες με πλαστά δικαιολογητικά σε καμία περίπτωση. (...) Με βάση τα παραπάνω, αρνηθήκαμε ως δημοτική αρχή να δώσουμε τους ατομικούς φακέλους για επανέλεγχο, δίνοντας αντίστοιχες εντολές στις Διοικητικές Υπηρεσίες του δήμου (...)».

Η κινητοποίηση των σωματείων

Ο Κώστας Πελετίδης απευθύνεται στους συγκεντρωμένους
Ο Κώστας Πελετίδης απευθύνεται στους συγκεντρωμένους
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, έγινε μεγάλη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο από τους εργαζομένους του δήμου, που συμμετείχαν μαζικά στη στάση εργασίας που κήρυξαν τα Σωματεία τους, προκειμένου να σταθούν στο πλάι του δημάρχου και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία προς το Δικαστικό Μέγαρο. Κατά την πορεία προς το Δικαστικό Μέγαρο, ο δήμαρχος συνοδευόταν από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, αντιδημάρχους, στελέχη άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, διαμερισματικούς συμβούλους, αλλά και εργαζόμενους του δήμου, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από το δημαρχείο.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, των οποίων η τότε κυβέρνηση ζητούσε τους φακέλους, μέσα από προσχηματικό έλεγχο, θα οδηγούνταν σε απόλυση. Τόνισε ότι οι συμβάσεις τους είχαν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου από το 2004, μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Βγαίνοντας από τα Δικαστήρια, ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, είπε: «Εληξε και αυτό το δικαστήριο με αθωωτική απόφαση. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, που είναι για το δίκιο και την προκοπή του λαού μας. Συνεχίζουμε σε αυτόν το δρόμο ενωμένοι, μακριά από τα "ζιζάνια" που θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσά μας. Προχωρούμε και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org