Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Στο επίκεντρο Κυπριακό και Ενεργειακά

Ενώ ξαναζεσταίνονται οι μηχανές ευρύτερων διεργασιών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Οι δύο υποψήφιοι στο β' γύρο, Αναστασιάδης και Μαλάς

Copyright 2018 The Associated

Οι δύο υποψήφιοι στο β' γύρο, Αναστασιάδης και Μαλάς
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κυπριακό και Ενεργειακά βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Κύπρο, όπου μεθαύριο Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες του β' γύρου για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της χώρας.

Αυτό αποτυπώθηκε και στην προχτεσινοβραδινή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων, του Νίκου Αναστασιάδη, που έχει τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), και του Σταύρου Μαλά, ανεξάρτητου, που έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Στη συζήτηση, και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και στη σύσφιξη συνεργασιών, ενεργειακών αλλά και γεωστρατηγικών, που προχωρούν ήδη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στον απόηχο της τηλεμαχίας, η αντιπαράθεση των δύο επιτελείων επικεντρώθηκε ακόμα περισσότερο σε ζητήματα διαχείρισης της κατάστασης στην οποία έχουν φτάσει σήμερα τόσο οι συνομιλίες για μια «λύση» του Κυπριακού, όσο και οι σχεδιασμοί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, για την οποία εκφράζουν ενδιαφέρον ισχυρά ιμπεριαλιστικά και μονοπωλιακά συμφέροντα, εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης του νησιού.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ υιοθέτησε ομόφωνα την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου για μη στήριξη ούτε του ενός ούτε του άλλου υποψηφίου την Κυριακή. Αντίστοιχη πρόταση έχουν υποβάλει στα κομματικά όργανα και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων του «ενδιάμεσου» χώρου (ΕΔΕΚ, «Κίνημα Οικολόγων» και «Αλληλεγγύη»). Στην επίσης «ενδιάμεση» «Συμμαχία Πολιτών», αποφασίστηκε «ψήφος κατά συνείδηση», απόφαση ωστόσο για την οποία υπήρξαν αντιδράσεις. Ενδεικτικά, χτες υπέβαλε την παραίτησή της η βουλευτής της «Συμμαχίας» Αννα Θεολόγου, που κλίνει προς στήριξη του Στ. Μαλά, λέγοντας ότι η απόφαση δεν συμφωνεί με τον αρχικό προεκλογικό στόχο της «Συμμαχίας» για «απομάκρυνση της κυβέρνησης Αναστασιάδη».

Διεργασίες αναμένονται μετεκλογικά σε πολλά κόμματα, όπως αποτύπωσαν και οι παραπομπές πολλών στελεχών του ΔΗΚΟ στο πειθαρχικό συμβούλιο, επειδή κρίθηκε ότι δεν συμμορφώθηκαν στις κομματικές αποφάσεις.

«Κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε στα Κατεχόμενα ότι υπογράφτηκε πρωτόκολλο για το σχηματισμό «κυβέρνησης» ανάμεσα στο σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), το νεοσύστατο και «μετριοπαθές» Κόμμα του Λαού - HP, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP, από το οποίο προέρχεται και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί) και το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα (DP, του Σερντάρ Ντενκτάς). Πρόκειται για τα κόμματα που κατέλαβαν τις θέσεις 2 έως 5 στις «εκλογές» που έγιναν αρχές Γενάρη.

Το συντηρητικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του μέχρι πρότινος «πρωθυπουργού» Χουσεΐν Ουζγκιουργκιούν, που είχε έρθει πρώτο, δεν κατάφερε να σχηματίσει «κυβέρνηση» εξαιτίας της άρνησης των άλλων δυνάμεων για συνεργασία. Θυμίζουμε πάντως ότι στην προηγούμενη «κυβέρνηση» με το ΚΕΕ είχε συνεργαστεί και το DP του Ντενκτάς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απέσυρε το χάρτη για το Εδαφικό που το ψευδοκράτος είχε καταθέσει τον περασμένο Γενάρη, στις συνομιλίες που γίνονταν στο Μον Πελεράν της Ελβετίας. Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε ότι μετά το γύρο επαφών του περασμένου Ιούλη στο Κραν Μοντανά, «η ρωμιοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι απέσυρε όλες τις προτάσεις της και στη συνέχεια ο Ακιντζί είπε στα Ηνωμένα Εθνη ότι αποσύρεται ο χάρτης που είχε καταθέσει ο ίδιος και ζήτησε». Ο ίδιος είπε ότι η πρόταση επιστράφηκε στον Ακιντζί και πλέον «δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για το Εδαφικό». Πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν για έξι θέματα και πως «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν όλα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ