Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Χαιρετίζει την κυβερνητική «αφοσίωση» στα σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Την «αφοσίωση» της κυβέρνησης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή εξήρε ο Αμερικανός πρέσβης

Eurokinissi

Την «αφοσίωση» της κυβέρνησης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή εξήρε ο Αμερικανός πρέσβης
Αποκαλυπτικός για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και τους ρόλους που αναλαμβάνει σε αυτούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης στον «ΣΚΑΪ».

Για το Σκοπιανό ξεκαθάρισε ότι «ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς, στις μέρες και τις βδομάδες που είναι μπροστά μας».

Ξετυλίγοντας ευρύτερα τα ευρωατλαντικά σχέδια για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, σχέδια εντός των οποίων βρίσκεται και η «πρεμούρα» της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι σχετικές διευθετήσεις, σημείωσε πως «οι θέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ συγκλίνουν σημαντικά. Και οι δυο κυβερνήσεις μας πιστεύουν ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Ενώ, σε άλλο σημείο σημείωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή, που αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές της Βόρειας Αφρικής. Και αυτό πιστεύω είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όταν δουλεύεις πάνω στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ σήμερα. Είναι στον τρόπο που αυτή η χώρα αποκαθιστά το ρόλο της ως γεωπολιτικός "μεντεσές" μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης γειτονιάς. Και το κάνει αυτό ως δυνατός ΝΑΤΟικός σύμμαχος των ΗΠΑ».

Χαρακτηρίζοντας, εξάλλου, την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων «επίκεντρο σημαντικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ», κατήγγειλε τη «ρωσική κακόβουλη επιρροή» στη Βαλκανική, τη «φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό αυτών των χωρών και στη διαδικασία (...) ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Μπαίνοντας παραμέσα στο «ζουμί» των ανταγωνισμών και στα σχέδια για το πέρασμα από την περιοχή των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, θύμισε πως «είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στα θέματα Ενέργειας και θα πρέπει να θυμίσω το ενδιαφέρον μας για τη Βόρεια Ελλάδα (βλ. π.χ. TAP και διασυνδετήριους αγωγούς), δεν είναι εμπορική επιλογή, είναι στρατηγική επιλογή».

Παράλληλα, κάνοντας για μια ακόμα φορά κριτική στην «αδιαφανή» παραχώρηση του ΟΛΘ σε ρωσο-γερμανικά κεφάλαια, τόνισε ότι χρειάζεται «να διασφαλίσουμε ότι η επένδυση προχωρά και συνδέεται με αυτή το μεγαλύτερο όραμα της περιφερειακής ολοκλήρωσης και συνεργασίας», αφού, όπως είπε, η Θεσσαλονίκη «κολλάει (...) με το οικονομικό περιβάλλον, που επεκτείνεται βόρεια από την Οδησσό έως τη Βενετία».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ενδεικτικά των ανταλλαγμάτων που προσδοκά η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης, είναι τα όσα είπε για τη Θεσσαλονίκη, που κατά το παρελθόν «είχε μια οικονομική ενδοχώρα που επεκτεινόταν από την Οδησσό, τη σημερινή Ουκρανία, πάνω στα Δυτικά Βαλκάνια και μέχρι τη Βόρεια Ιταλία. Ολη αυτή η περιοχή προσέφευγε στη Θεσσαλονίκη ως το πολιτιστικό και εμπορικό σημείο αναφοράς», προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι ενδιαφέρον για μένα σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, που τώρα δημιουργεί γέφυρες με αυτές τις χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, ούσα εταίρος σε αυτήν τη διαδικασία μεταρρύθμισης και ευρωατλαντικού προσανατολισμού, είναι το πώς επανέρχεται σε αυτόν τον ιστορικό ρόλο».

«Ευγνώμων» για τη Σούδα...

Ενδεικτικά της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια είναι και τα όσα είπε για την «πολύ καλή σχέση» που διατηρεί η ελληνική στρατιωτική ηγεσία με τους ανώτατους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς διοικητές, αλλά και το ρόλο της βάσης της Σούδας: «Είμαστε υπερβολικά ευγνώμονες για την υποστήριξη που η ελληνική κυβέρνηση μας παρέχει μέσα από τον κόλπο της Σούδας. Είναι μία απαραίτητη εγκατάσταση όσον αφορά τις επιχειρήσεις του έκτου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στη γειτονική περιοχή. Με την εκστρατεία ενάντια στον ISIS στη Βόρεια Αφρική, με την εκστρατεία για την καταστροφή του Χαλιφάτου στη Συρία, η Σούδα είναι περισσότερο δραστήρια από όσο έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό (...) Και δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς την υποστήριξη και τη συνδρομή που μας παρέχουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Σε ανάλογο μοτίβο, χαιρέτισε τα σχέδια για αναβάθμιση των ελληνικών «F-16» και την εν εξελίξει των κατασκοπευτικών αεροσκαφών «P-3S», διαφημίζοντας τα «οφέλη» διασύνδεσης της ΕΑΒ με τη «Lockheed Martin». Ειδικά για τα «P-3S», τόνισε ότι «θα βελτιώσει τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής», κάνοντας ξανά σαφές ότι τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

...«Πόντιος Πιλάτος» για τις τουρκικές προκλήσεις

Χαρακτηριστικό, πάντως, και για την προπαγάνδα περί «διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της σταθερότητας» μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, είναι και το πώς, νίπτοντας τα χείρας του για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξέφρασε την ανησυχία του για κάποιο «ατύχημα» που μπορεί να συμβεί στο Αιγαίο, «το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας», αλλά καθώς είναι δυο χώρες «σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», χρειάζονται διμερής «διάλογος» και «κανάλια επικοινωνίας».

«Αφοσιωμένοι» στις μεταρρυθμίσεις για το κεφάλαιο

Στάθηκε στις επιδόσεις της κυβέρνησης και στο θέμα της οικονομίας. Είπε πως το 2016 «υπήρχαν πολλά ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα συμμορφωνόταν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της». Οτι τώρα οι «επενδυτές» «επιστρέφουν», βλέποντας «παράθυρο ευκαιρίας», αφού η κυβέρνηση «έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε ζητήματα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων» και η Ελλάδα «έχει αποδείξει την ικανότητά της, την αφοσίωσή της, να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της τρόικα». Αλλά χρειάζεται, όπως είπε, «η κυβέρνηση να επιδείξει μία συνεχιζόμενη αφοσίωση στις μεταρρυθμίσεις».

Κατέγραψε και κομμάτια από το «ψητό» που έχουν βάλει στο μάτι: «Το Ελληνικό έχει τραβήξει την προσοχή. Δρομολογούνται και κάποιες άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Οσο προχωράει η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, έχω πολλές ελπίδες ότι θα δείτε μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις Ενέργειας να εμπλέκονται. Υπάρχουν Αμερικανοί που ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης», είπε.

Κατόπιν όλων των παραπάνω και σχολιάζοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας διαδήλωνε κάποτε έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, ο Πάιατ είπε: «Είναι αλήθεια (...) λοιπόν, ξέρετε, οι άνθρωποι αλλάζουν προς το καλύτερο και πιστεύω ότι και οι δυο χώρες μας επωφελούνται από το γεγονός ότι οι κυβερνήτες είναι αφοσιωμένοι όπως είναι σήμερα στη σχέση μας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ