Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018 - αριθ. φύλλου: 12927

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μεθοδεύσεις στο φόντο επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδίων

Συμφωνία χωρίς αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και με εγγυήσεις για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ - ΕΕ φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  4   -   5
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συλλαλητήριο την Τρίτη στην Πάτρα για την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης

Κάλεσμα σε κινητοποίηση απευθύνει και ο δήμος στο λαό της πόλης


ΣΕΛ.  7

Το σχέδιο της «επόμενης μέρας» έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου

Η συζήτηση για την «ιδιοκτησία του προγράμματος» μετά τη λήξη του μνημονίου κρύβει ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όποια κυβέρνηση και αν το εφαρμόσει

  • Με βασικό στόχο να μην υπάρξει «πισωγύρισμα» στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις μετά την τυπική λήξη του μνημονίου και να συνεχιστούν οι αναδιαρθρώσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ διαμορφώνουν το πρόγραμμα της «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», που συμπληρώνει και επεκτείνει τα μέτρα της προηγούμενης περιόδου.
  • Το πρόγραμμα θα ενσωματώνει όλες τις δεσμεύσεις των μνημονίων, όπως είναι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι περικοπές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και η ένταση των πλειστηριασμών από τις τράπεζες, για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Θα περιλαμβάνει επίσης «αναπτυξιακές πολιτικές» για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, όπως και μέτρα διαχείρισης και ανακύκλωσης της φτώχειας, που θα μεγαλώνει για το λαό.
  • Κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής» παίζουν οι αξιώσεις του κεφαλαίου, με τους βιομήχανους να διαπιστώνουν ότι «υπάρχει πλέον συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ανάγκη να εφαρμοστούν τα προγράμματα και να αποφεύγονται διενέξεις με τους δανειστές και εταίρους».

ΣΕΛ.  11   -   12

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «δικό τους»...

«Καθαρή έξοδος με δικό μας πρόγραμμα». «Σχέδιο μεταρρυθμίσεων με ελληνική σφραγίδα». Είναι μερικοί από τους τίτλους με τους οποίους ο κυβερνητικός Τύπος παρουσιάζει τις μέρες αυτές τα σχέδια που καταρτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «δικής της κοπής», για το πώς θα στηρίξει το κεφάλαιο μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου.

Τα σχέδια αυτά, με τις ανάλογες παραινέσεις εταίρων και ιμπεριαλιστικών θεσμών, κάθε άλλο παρά γράφονται σε λευκό χαρτί. Είναι το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που εμπλουτίζεται διαρκώς ώστε να θωρακίζονται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, τα μέτρα που έχουν συναποφασιστεί με ορίζοντα δεκαετιών, στο φόντο και των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, οι «απαραίτητες προϋποθέσεις» και η βάση εκκίνησης.

Πάνω σε αυτά, και πολύ περισσότερο πάνω στις πολλάκις διατυπωμένες «ανάγκες» και «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων, όπως δείχνει και η πρόσφατη παρέμβαση των βιομηχάνων, έρχεται να γράψει η κυβέρνηση τις «νέες» σελίδες θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι οι ανάγκες για «τροφοδότηση» των επιχειρηματικών ομίλων με νέο «ζεστό» χρήμα και διευκολύνσεις, αυτές που επιβάλλουν διευθετήσεις και ευκολίες πληρωμής σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, και «έξοδο στις αγορές», με εγγύηση - «μαξιλάρια ασφαλείας» βγαλμένα από τις ατελείωτες θυσίες του λαού, τη φοροληστεία, το τσεκούρι σε Υγεία - Πρόνοια κ.ο.κ.

Είναι το σχέδιο αυτό που έχει ως απαραίτητο όρο τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος ώστε να τροφοδοτήσει το νέο γύρο καπιταλιστικής συσσώρευσης, που μεταξύ άλλων περνάει και μέσα από τη γενίκευση των πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών.

Και βέβαια είναι οι ανάγκες «θωράκισης» της καπιταλιστικής κερδοφορίας αλλά και οι ανάγκες προσέλκυσης κεφαλαίων στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, αυτές που «γράφουν» στην προμετωπίδα του σχεδίου την ανάγκη για απαρέγκλιτη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Είτε αυτές αφορούν την παγιοποίηση - «κωδικοποίηση» των αντεργατικών ανατροπών ώστε να μην υπάρξει «πισωγύρισμα» σε όσα κέρδισε το κεφάλαιο στα χρόνια της κρίσης, είτε τις επιπλέον διευκολύνσεις για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, που μεταξύ άλλων σημαίνουν νέο γύρο επίθεσης σε αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

Το σχέδιο αυτό, και ο ιδιαίτερος στόχος της αστικής τάξης να αναδειχθεί η χώρα σε κόμβο Ενέργειας και εμπορευμάτων, έχουν ως βασικό τους σκέλος την προσπάθεια για τη «γεωπολιτική αναβάθμισή» της στην περιοχή.

Προσπάθεια που περνά μέσα από την «αναβάθμιση» της επικίνδυνης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τροφοδοτεί την «ενεργητικότητα» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το κλείσιμο ανοιχτών ζητημάτων με ΠΓΔΜ και Αλβανία ώστε να διευκολυνθεί η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δ. Βαλκανίων, αλλά και τη διαθεσιμότητά της να αναλάβει το ρόλο του «σημαιοφόρου» των ευρωατλαντικών σχεδίων συνολικά στην περιοχή.

Οι εργαζόμενοι, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, απέναντι στο «εθνικό» σχέδιο του κεφαλαίου, που για τους ίδιους σηματοδοτεί επίθεση χωρίς τέλος αλλά και μεγάλους κινδύνους, πρέπει να αντιπαραβάλουν το δικό τους, εκείνο που αφορά την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Γύρω από αυτό το σχέδιο, χρειάζεται να δυναμώσουν η συζήτηση, η οργάνωση, η διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά. Γύρω από αυτό το σχέδιο μπορούν και πρέπει να βρουν «κοινή στέγη» εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες. Και είναι αυτό το σχέδιο που σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο, να σημάνει αντεπίθεση.


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οργανώνουν τη συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Με τα μπλόκα να παραμένουν σε βασικούς κόμβους σε όλη τη χώρα και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις να συνεχίζονται, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι οργανώνουν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο που καλεί αύριο, Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με αφορμή την έκθεση «Agrotica».


ΣΕΛ.  10


ΕΦΟΡΙΑ
Μαζικές κατασχέσεις για χρέη λαϊκών νοικοκυριών

ΣΕΛ.  12
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές συγκεντρώσεις και περιοδείες στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης

ΣΕΛ.  6
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΙΛΚΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Συγκέντρωση σήμερα για τη δίκη στελέχους της ΚΝΕ

ΣΕΛ.  17
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «SELECTA»
Δικαστική παρέμβαση στα μέτρα της εργοδοσίας

ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org