ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις στο φόντο ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Από τις χτεσινές δηλώσεις Νίμιτς - Ντιμιτρόφ

MotionTeam

Από τις χτεσινές δηλώσεις Νίμιτς - Ντιμιτρόφ
Διαδοχικές συναντήσεις είχε χτες στα Σκόπια ο Αμερικανός διπλωμάτης, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μ. Νίμιτς, με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζ. Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρ. Μίτσκοσκι, και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, στις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, ο Νίμιτς είπε ότι η διαδικασία προχωρά, υπάρχει βούληση για λύση και στις δύο πλευρές. Οτι πρέπει να αξιοποιήσουν το «μομέντουμ», καθώς τώρα είναι η σωστή στιγμή για να καταλήξουν σε λύση ώστε «όλη η περιοχή επιτέλους να προχωρήσει μπροστά».

Ερωτηθείς αν οι προτάσεις που κομίζει περιλαμβάνουν και αλλαγή της ταυτότητας που επικαλούνται οι Σκοπιανοί, εκτός από το όνομα του κράτους τους, ο Μ. Νίμιτς είπε: «Πιστεύω στη λύση, που είναι πιθανή, θα είναι σταθερή, διατηρώντας, ακόμα και ισχυροποιώντας την ταυτότητα. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, αλλά δεν έχω ακούσει κάποια άρνηση της ταυτότητας από την Αθήνα», προσθέτοντας ότι «τα Ηνωμένα Εθνη συνεργάζονται με τις χώρες πάνω στον τρόπο που τα ονόματά τους χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Δεν ασχολούνται με το πώς αυτοπροσδιορίζονται και δεν συζητούν την ταυτότητα».

Από την πλευρά του ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, είπε ότι οι συνομιλίες εστίασαν στις «ιδέες» που έχει παρουσιάσει ο Νίμιτς, ήδη από τις 18/1 στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας πως «υπάρχουν μερικές που δεν είναι κακές, και άλλες που προκαλούν την ανησυχία μας. Θα δούμε πώς θα προχωρήσει η διαδικασία με βάση τα όσα συζήτησε (σ.σ. ο Νίμιτς) στην Αθήνα και τις συζητήσεις στα Σκόπια».

Σε σχέση με θέμα της ταυτότητας, είπε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους πολίτες της ΠΓΔΜ: «Θέλουμε το θέμα να λυθεί με τρόπο αξιοπρεπή και για τις δύο χώρες. Καταλαβαίνουμε τους πολίτες στην Ελλάδα που προσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Ελληνες γείτονές μας, ούτε κανείς άλλος στον 21ο αιώνα μπορεί να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε "Μακεδόνες" και να μιλάμε τη "μακεδονική" γλώσσα, ως κομμάτι της ομάδας σλαβικών γλωσσών».

Είπε ακόμα ότι η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, γιατί δεν είναι κομμάτι απόφασης αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα μιας ιστορικής διαδικασίας. «Αυτό το θέμα είναι μεγαλύτερο από μένα, τους διαπραγματευτές και ολόκληρη τη γενιά των σημερινών πολιτικών, ακόμα και αυτών του μέλλοντος. Εξ ου και μία λύση θα είναι δυστυχώς αδύνατη αν φτάσουμε στο σημείο να θίξουμε το θέμα της ταυτότητας. Ωστόσο θα ήταν ατυχές αν δύο ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αρκετά "μεγάλες" να το αναγνωρίσουν αυτό το έτος 2018».

Παραπέρα χαρακτήρισε σημαντική την υποστήριξη του Νίμιτς, αλλά ζήτησε να υπάρξει προσοχή όταν δημοσιοποιηθούν οι τελικές θέσεις κάθε πλευράς. Οπως είπε, η προσοχή είναι πολύ σημαντική για τη λύση, καθώς όσο περισσότερο γίνεται συζήτηση δημοσίως περί των «κόκκινων γραμμών» κάθε πλευράς, τόσο λιγότερος χώρος μένει και πιθανότητες για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

«Σφιχτά» χρονοδιαγράμματα και σενάρια «σαλαμοποίησης»

Ολα αυτά στο φόντο και των «σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων» που περιγράφουν όλες οι πλευρές και θέτει η προσπάθεια για να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικά, σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ο Μ. Νίμιτς ανέφερε ότι «μιλάμε για μερικές βδομάδες, το πολύ κάποιους μήνες».

Αλλά και η «Αυγή», δίνοντας χτες ένα βασικό χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων, πέρα από τη σχεδιαζόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών μέσα στο Φλεβάρη σημείωνε: «Προς τα τέλη του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και εντός του Μαρτίου η σχετική πρόταση - συμφωνία να εισαχθεί στη Βουλή».

Σε αυτό το κλίμα, χτες συνεδρίασε το λεγόμενο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ, προκειμένου να επεξεργαστεί όπως λέγεται πτυχές του σχεδίου Συμφώνου που η Αθήνα θα προτείνει στα Σκόπια ακόμα και μέσα στο Φλεβάρη ως βάση συμφωνίας.

Καθώς κυβερνητικοί και άλλοι κύκλοι καλλιεργούν κλίμα ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος (άλλωστε βιάζουν τη διαδικασία ώστε τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας), ούτε η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ που περιέχει εκφράσεις αλυτρωτισμού, διαχέεται ότι το Σύμφωνο θα περιέχει «σαφή δέσμευση» της κυβέρνησης Ζάεφ για «έναρξη» των διαδικασιών για αλλαγές στο Σύνταγμα και ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας. Παράλληλα η Ελλάδα θα έχει ανάλογες δεσμεύσεις ως προς τι θα πράξει για να στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο συστάθηκε επί υπουργίας Κοτζιά με το νόμο 4451/2017, και σ' αυτό μετέχουν πανεπιστημιακοί όπως ο υφυπουργός Eξωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη Χρ. Ροζάκης, ο Χ. Παμπούκης, στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και πρώην γγ του ΥΠΕΞ, και ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου, Αντ. Τζανακόπουλος.

Ενδεικτικές ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις είναι οι χτεσινές δηλώσεις του αν. ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου στον ρ/σ «Alpha». Οπως είπε, η κυβέρνηση θέλει να λύσει «την ολότητα των θεμάτων μέσω μιας διεθνούς συνθήκης». Προέκρινε «μια σύνθετη ονομασία, η οποία ως αμετάφραστος όρος θα μπορεί να ξεχωρίζει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μη ελληνικά, που δεν συνδέουν σε καμία περίπτωση τη γειτονική χώρα με την αρχαία ελληνική Μακεδονία, και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε διάφορες εκδοχές. Δεν έχουμε καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο όνομα».

Κάνοντας δε σαφές ότι μια σειρά ζητήματα θα παραπεμφθούν προς τακτοποίηση για ...αργότερα, αντέκρουσε κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση περί «σαλαμοποίησης» του ζητήματος, και παρέπεμψε σε χρονοδιάγραμμα ενεργειών που θα προβλεφθούν στη Συμφωνία: «Το χρονοδιάγραμμα, όταν συμπεριλαμβάνεται σε μια συνολική λύση, η οποία έχει πάρει τη μορφή διεθνούς σύμβασης, δεν είναι σαλαμοποίηση», υποστήριξε.

Κι άλλες διευθετήσεις

Δεν περνά εξάλλου απαρατήρητο ότι εκτός του Νίμιτς, την Τετάρτη κατέφτασε στα Σκόπια και ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ, Ν. Μούιζνιεκς, επιφορτισμένος με τέτοιες επισκέψεις σε κράτη της Δυτικής Βαλκανικής, προκειμένου να τα συνδράμει στην ευρωενωσιακή τους ενσωμάτωση, με οικοδόμηση του λεγόμενου κράτους δικαίου και την προσαρμογή των δομών τους στα πρότυπα λειτουργίας και τις ανάγκες των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, που διαβλέπουν στα Δυτικά Βαλκάνια ευκαιρίες για σημαντικές μπίζνες.

Είχε σειρά συναντήσεων, όπως προχτές με τον Ντιμιτρόφ, ενώ χτες μετέβη και στο προεδρικό μέγαρο για συνάντηση με τον Γκ. Ιβανόφ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «η "Μακεδονία" πληροί τα υψηλότερα στάνταρ στην προστασία ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων»...

Εξάλλου, καθώς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δρομολογούνται μια σειρά διευθετήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να επισπευστεί η ευρωατλαντική τους πορεία, ο Ζ. Ζάεφ πριν δει τον Νίμιτς επισκέφτηκε την Πρίστινα του Κοσσόβου, όπου συναντήθηκε με τον Κοσσοβάρο ομόλογό του Ρ. Χαραντινάι. Συζητήθηκαν κοινά έργα υποδομής (όπως ο αυτοκινητόδρομος Σκόπια - Πρίστινα) και η προοπτική ένταξης Κοσσόβου και ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Επισήμως, οι δύο πλευρές αξιολόγησαν ως «πολύ καλή» τη διμερή συνεργασία και ως ενισχυμένες τις διμερείς σχέσεις.

Ούτε κουβέντα για τα ευρωατλαντικά σχέδια...

Αλλη μια επιβεβαίωση έδωσε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών του συλλαλητηρίου της Κυριακής, με αίτημα να μην αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ με σύνθετο όνομα που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ότι η «εμμονή» με το ονοματολογικό αποκρύβει τα κρίσιμα ζητήματα που τροφοδοτούν την έξαρση των αλυτρωτισμών και φυσικά τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, που κάθε άλλο παρά αμφισβητούν οι διοργανωτές.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι διαφόρων «Παμμακεδονικών Συλλόγων» σε Ελλάδα και Εξωτερικό, που παρουσιάζονται ως οι επίσημοι διοργανωτές, ενώ παρά τα περί «ακομμάτιστου» συλλαλητηρίου στο οποίο αναφέρθηκε η «συντονίστρια των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου», Νίνα Γκατζούλη, ανάμεσα στη λίστα που δόθηκε με τις δεκάδες εθνικιστικές, ακροδεξιές κινήσεις και μορφώματα, μητροπολίτες με γνωστές αντικομμουνιστικές απόψεις, «χορηγούς επικοινωνίας» που αναπαράγουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, ως φορείς που «συμπαρίστανται και συμμετέχουν», μοστράρει και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, μαζί με άλλα κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ, η Ενωση Κεντρώων, το ΛΑΟΣ και το μόρφωμα Βελόπουλου.

Κατά τ' άλλα, στη συνέντευξη λανσαρίστηκε το σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελλάδα», ενώ οι λογής «ιστορικές» αναλύσεις περί αρχαίας Μακεδονίας κ.τ.λ. αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης, που παρουσιάζει τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια, στα οποία πρωτοστατεί για λογαριασμό της αστικής τάξης, με το μανδύα του «κοσμοπολιτισμού» και της κάλπικης «προοδευτικότητας».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ομιλητές στο συλλαλητήριο θα είναι ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας, χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ενώ μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ψήφισμα το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Ο συντονιστής της διοργάνωσης, Μίλτος Κοτζαγερίδης, ανέφερε επίσης ότι «οι οικονομικές ανάγκες του συλλαλητηρίου καλύπτονται από όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Για Σκοπιανό και Οικονομία

Στο γήπεδο της ονοματολογίας και των «ανταλλαγμάτων» για την αστική τάξη σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό στάθηκε και χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο περιοδείας του σε Ηλεία και Μεσσηνία. Εστιάζοντας στο Σκοπιανό κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μπήκε σε συζητήσεις με την απέναντι πλευρά, χωρίς να συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις».

Ακόμη, ότι, «το βασικότερο: Αντί να απαιτήσει λύση - πακέτο, φαίνεται έτοιμος να δεχτεί την τμηματική επίλυση των διαφορών. Να υποχωρήσει, δηλαδή, από τώρα σε αυτά που αποτελούν τα δικά μας διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, όπως η ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, για να πάρει ως αντάλλαγμα κάποιες διαβεβαιώσεις, που εύκολα μπορούν να αλλάξουν αργότερα».

Είπε, επίσης, «προς όλες τις πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδος» ότι «η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Λύση σε δόσεις (...) είναι επικίνδυνη. Για να το πω ακόμη πιο απλά, η συμφωνία είτε θα είναι συνολική είτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Κατά τα λοιπά, αυτοπαρουσιάστηκε ως «η ελπίδα για το αύριο», διαλαλώντας ότι στη ΝΔ είναι «έτοιμοι, με σχέδιο, με δύναμη, με τους κατάλληλους ανθρώπους», για να υπηρετήσουν τους στόχους του κεφαλαίου. Επιτέθηκε, άλλωστε, ξανά στην κυβέρνηση ότι «απέτυχε» και η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία βρέθηκε «χωρίς ανάπτυξη, την οποία σκότωσε η υπερφορολόγηση. Ανάπτυξη που δεν θα έρθει χωρίς επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις».

Νέες προκλητικές τουρκικές δηλώσεις

Σταθερά αναβαθμίζεται η τουρκική προκλητικότητα, και στο Αιγαίο, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Ερντογάν, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης, κλιμακώνει την επιθετικότητά της ευρύτερα στην περιοχή. Ενδεικτικές είναι και οι νέες δηλώσεις του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Γιγκίτ Μπουλούτ, που συχνά - πυκνά καταφεύγει σε αιχμηρές δηλώσεις, καθόλου τυχαία βέβαια.

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο TRT, ο Μπουλούτ σχολίασε ότι αν πλησιάσει Ελληνας στα Ιμια, η χώρα του θα τον αντιμετωπίσει αποφασιστικά, λέγοντας ότι «θα τους σπάσουμε τα χέρια και τα πόδια, ας είναι υπουργός, ας είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Υποστήριξε ότι η Τουρκία θα αντιδράσει με τέτοιο τρόπο, που «η Αθήνα θα νιώσει την οργή μας, που θα είναι χειρότερη από αυτή στην Αφρίν», επαναλαμβάνοντας απειλές ενάντια σε όποιον δεν σέβεται την «κυριαρχία της Τουρκίας στο γεωγραφικό χώρο που της ανήκει», σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αναπαρήγαγαν και ελληνικά ΜΜΕ.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Α. Γεννηματάς, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπουλούτ «αχαρακτήριστες» και «ξένες προς τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό». Τον κάλεσε, δε, «δεδομένης και της θέσης που κατέχει (...) να αντιλαμβάνεται ότι ανάλογες τοποθετήσεις δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Κατέληξε: «Του υπενθυμίζουμε ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι σαφές και κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο».

Στο μεταξύ, χτες 3 κατασκοπευτικά τουρκικά αεροσκάφη «CN-235» και ένα ελικόπτερο προχώρησαν σε 36 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σχετικά με τα συλλαλητήρια

Οσοι σκέφτονται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ωθούμενοι από αγνό και άδολο πατριωτισμό, ιδιαίτερα εν ενεργεία και απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να προβληματιστούν.

Οταν, για παράδειγμα, από διοργανωτές ακούγονται συνθήματα, όπως «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Διότι η ελληνική Μακεδονία αναμφισβήτητα είναι ελληνική. Ομως, η γεωγραφική περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας έπιανε έναν ευρύτερο χώρο, που σήμερα βρίσκεται και εκτός των συνόρων της Ελλάδας.

Είναι γνωστό ότι μετά τη λήξη του Β' Βαλκανικού Πολέμου, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, καθορίστηκαν τελεσίδικα τα σύνορα των βαλκανικών χωρών. Ετσι, ο ιστορικά γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας κατανεμήθηκε ανάμεσα σε τρία κράτη (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία). Από πλευράς Ελλάδας τη Συνθήκη υπέγραψε ο Ελ. Βενιζέλος.

Κάθε λαϊκός άνθρωπος, λοιπόν, που δηλώνει πατριώτης και δεν ανέχεται αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας, δεν επιτρέπεται ο ίδιος να διακατέχεται από αντίστοιχες βλέψεις σε βάρος ξένων εδαφών. Γιατί αλλιώς, σημαίνει ότι πρέπει να καταγγελθεί η Συνθήκη του Βουκουρεστίου και να εγερθεί θέμα διεκδικήσεων εκ μέρους της Ελλάδας, για τα δήθεν αλύτρωτα εδάφη της Μακεδονίας. Δηλαδή, σ' αυτήν την περίπτωση έχουμε έκφραση αλυτρωτισμού από το μέρος μας εναντίον της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας. Είναι αυτό που θέλουμε;

Γιατί όμως ανοίγει σήμερα το θέμα της ΠΓΔΜ; Είναι μήπως η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης, που ωθεί τους δύο λαούς στην αναζήτηση λύσης; Φυσικά όχι! Είναι γνωστό ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ επείγονται να δέσουν την ΠΓΔΜ και την Αλβανία στο άρμα τους και όχι για το καλό των λαών. Στόχος τους είναι Ελλάδα και ΠΓΔΜ να καταλήξουν σε συμφωνία, έτσι ώστε τον Ιούλη να προσκληθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, χωρίς αντιρρήσεις, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει νέα πρόσκληση για ένταξη στην ΕΕ. Ομως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη σχετικά ότι το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ εμφανίστηκε όταν οι ευρωατλαντικές λυκοσυμμαχίες, διαλύοντας τη Γιουγκοσλαβία, άλλαξαν για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα σύνορα στην Ευρώπη. Σήμερα, μπορεί κανείς να τους έχει εμπιστοσύνη; Καμιά! Από τους διοργανωτές όμως των συλλαλητηρίων αλλά και από πολιτικά κόμματα αυτή η πλευρά του ζητήματος μένει στο απυρόβλητο!

Αυτού του είδους τα συλλαλητήρια, στην πραγματικότητα κρύβουν την ουσία, περιορίζοντας το ζήτημα κυρίως στο όνομα! Το ίδιο και κόμματα! Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ολοκληρωμένη. Συνοπτικά προβλέπει ότι:

  • Κάθε λύση στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία», ή παράγωγά του θα πρέπει να ορίζεται ρητά ως γεωγραφικός προσδιορισμός.
  • Πρώτα απ' όλα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, με αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων. Να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
  • Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για συμφέροντα ξένα προς το λαό. Σχετικά παίρνεται υπόψη η εμπειρία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που έχει αποδείξει ότι η συμμετοχή των δύο χωρών σ' αυτές τις ενώσεις ούτε την ειρήνη ούτε την εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια των λαών εξασφάλισε!

Το ΚΚΕ αγωνίζεται ώστε να αντιμετωπιστεί η ιμπεριαλιστική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» στα Βαλκάνια, της χρησιμοποίησης από τους ιμπεριαλιστές υπαρκτών ή και ανύπαρκτων μειονοτικών προβλημάτων, του διαμελισμού κρατών και της δημιουργίας προτεκτοράτων. Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Οι λαοί των Βαλκανίων δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε αναμεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών, που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών. Τέλος, τονίζεται ιδιαίτερα ότι κανένας αγνός πατριώτης δεν έχει θέση σε συλλαλητήρια στα οποία, εκτός των άλλων κομμάτων, συντεταγμένα συμμετέχουν το ναζιστικό, εγκληματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και άλλοι φασίστες, όπως συνέβη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια

Εκδηλώσεις - συζητήσεις με θέμα «Οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια στο έδαφος σκληρών ανταγωνισμών. Οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνουν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Την Κυριακή 4/2, στις 11 π.μ., οι ΚΟΒ Πετρούπολης καλούν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης (Κ. Βάρναλη 33, δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο). Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
  • Την Κυριακή 4/2, στις 6 μ.μ., οι ΚΟΒ Ιλίου καλούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Ιλίου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
  • Η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, σήμερα, Παρασκευή 2 Φλεβάρη, πραγματοποιεί στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις, οι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια και η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του Κόμματος.
ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Σε συγκέντρωση καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων ενάντια σε μετανάστες εργάτες στην περιοχή του Ρέντη καλούν το λαό της πόλης οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ, την Τρίτη 6 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρέντη. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, και σύνθημα της συγκέντρωσης είναι «Ελληνες και ξένοι εργάτες κόντρα στο σύστημα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, ανεργία, φασισμό. Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και η Κοινωνική Συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία».

Εκδήλωση στην Ημαθία για την Ενέργεια

Εκδήλωση με θέμα «Ενέργεια για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες ή για τα κέρδη των καπιταλιστών; Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον αγωγό TAP και τις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο» διοργανώνει η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της «ΒΕΤΛΑΝΣ» στη Νάουσα. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνεχίζονται οι συναντήσεις με Ενώσεις στρατιωτικών

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων του ΚΚΕ με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις στρατιωτικών που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) πραγματοποιήθηκε στις 31 Γενάρη συνάντηση με την ΕΣΠΕΕ Φθιώτιδας. Εκ μέρους του ΚΚΕ στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας και ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Ν. Παπαναστάσης. Από την Ενωση Στρατιωτικών, συμμετείχαν ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Ενωσης. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε την ΕΣΠΕΕ για τις θέσεις του Κόμματος, σχετικά με τις Ενοπλες Δυνάμεις, τη στήριξη στο δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης των στελεχών, καθώς και την αντίθεσή του σε ενέργειες που εμποδίζουν ή νοθεύουν αυτήν τη διαδικασία. Αντίστοιχα, εκ μέρους των στρατιωτικών έγινε αναλυτική παρουσίαση των γενικών αλλά και ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, συνοδευόμενη από σχετικές προτάσεις για την επίλυσή τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ