ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Διαδηλώνουν μαζικά αύριο στη Θεσσαλονίκη

Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα δρομολογούν λεωφορεία από όλη τη χώρα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Εφορία Καρδίτσας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Εφορία Καρδίτσας
Με τα μπλόκα να παραμένουν σε βασικούς κόμβους σε όλη τη χώρα και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις να συνεχίζονται, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, παίρνοντας μαζικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει αύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και θα ακολουθήσει μαχητική πορεία προς τον χώρο της έκθεσης «Agrotica».

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας: Τόσο σε αυτούς που βρίσκονται στα μπλόκα ή συμμετέχουν στις άλλες κινητοποιήσεις που οργανώνονται από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, όσο και σε όσους, για διάφορους λόγους, δεν βγήκαν αυτή τη φορά στους δρόμους, αλλά θέλουν να πιέσουν αγωνιστικά για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων.

Ηδη, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν «κλειστεί» λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγροτοκτηνοτρόφους στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο από τους κοντινούς νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απηύθυνε επίσης κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο και προς τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης, για να εκφραστεί η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που αφορά άμεσα και τους ίδιους, καθώς σχετίζεται με την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών με φτηνά και ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Υπογράμμισε ξανά ότι η αγωνιστική συμπαράταξη της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατιά, τους μικρούς ΕΒΕ, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα της.

Δώδεκα μέρες τώρα που οι αγρότες αγωνίζονται στους δρόμους, προβάλλουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων το οποίο καθόρισαν οι ίδιοι μετά από διεξοδικές συζητήσεις στα χωριά, μέσα από συσκέψεις και συνελεύσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών. Αυτά τα δίκαια αιτήματα, που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους, θα μεταφέρει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την ικανοποίησή τους, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη συνάντηση που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 5/2, στις 11 π.μ., στην Αθήνα.

  • Τους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών χαιρετίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και δηλώνει παρούσα στο κάλεσμα που απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για το αυριανό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. «Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών είναι και δικός μας αγώνας», τονίζει, «καθώς τα προβλήματα της φτωχής αγροτιάς αφορούν κάθε γυναίκα της λαϊκής οικογένειας, είτε η ίδια είναι αγρότισσα είτε όχι. Καλούμε τη γυναίκα της υπαίθρου, την αγρότισσα, να δώσει το δικό της "παρών" στα μπλόκα του αγώνα, καθώς κάθε αντιλαϊκό μέτρο τη χτυπά διπλά και τριπλά».
Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, οι αγρότες που βρίσκονται στα 4 μπλόκα τα οποία έχουν στηθεί στην περιοχή (Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία), έχουν ξεχυθεί στα χωριά ενόψει του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη. Ηδη έχουν «κλειστεί» αρκετά λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από τα χωριά και θα περάσουν από συγκεκριμένα σημεία που έχουν καθοριστεί σε επαρχιακές πόλεις και στις πρωτεύουσες των νομών, για να επιβιβάσουν τους αγρότες, αλλά και εργαζόμενους κι άλλα λαϊκά στρώματα, και να τους μεταφέρουν στο συλλαλητήριο.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που οργανώνουν τα μπλόκα, χτες οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Εφορία, καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή φορολογική επιδρομή. Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν στους συγκεντρωμένους οι Β. Μπούτας, Κ. Τζέλλας και Γ. Τσιούτρας, πρόεδρος, γενικός γραμματέας και ειδικός γραμματέας αντίστοιχα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, κατήγγειλαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων αγροτών, με φορολόγηση και των ασφαλιστικών εισφορών, τσεκούρωμα του αφορολόγητου, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια κ.ά. Τόνισαν ότι θα συνεχιστεί πολύμορφα ο αγώνας τους, διεκδικώντας: Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα σπίτια και στα χωράφια.

Στη Λάρισα, εκπρόσωποι του μπλόκου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, καλώντας τους αγρότες της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, υπογράμμισε πως «θα πρέπει να ξέρει η κυβέρνηση ότι ανεξαρτήτως από ποιες μορφές πάλης επιλέγουμε κάθε φορά, θα μας βρίσκει πάντα απέναντί της να διεκδικούμε αγωνιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Αναφερόμενος στις κατηγόριες περί «διάσπασης της αγωνιστικής ενότητας των αγροτών» που εκτοξεύουν κάποιοι ενάντια στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και γενικότερα ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τόνισε ότι «η πραγματική ενότητα είναι αυτή που χτίζεται μέσα στους Αγροτικούς Συλλόγους, όπου συμμετέχουν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι με διαφορετικές πολιτικές και κομματικές αφετηρίες, αλλά με κοινά προβλήματα, αιτήματα και στόχους». Και πρόσθεσε ότι «αυτοί που τώρα εμφανίζονται ως κατήγοροι, επιχειρώντας να υπονομεύσουν τη δυναμική, το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ήταν παντελώς απόντες όλο το προηγούμενο διάστημα που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα προχωρούσε σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις».

Σε Μακεδονία και Θράκη

Με εξορμήσεις στα χωριά, οι Αγροτικοί Σύλλογοι προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από τη Μακεδονία και τη Θράκη στο αυριανό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Παντού προετοιμάζουν την οργανωμένη μετακίνηση των αγροτών για να ακουστεί δυνατά η φωνή τους.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου, ο Αγροτικός Σύλλογος Καλλίστης Ροδόπης, πραγματοποιούν περιοδείες στα χωριά, μεταφέροντας το κάλεσμα για το συλλαλητήριο.

Αντίστοιχα, στη Δυτική Μακεδονία, Αγροτικοί Σύλλογοι και επιτροπές των Μπλόκων «αλωνίζουν» τα χωριά της περιοχής: Περιοδείες έγιναν σε Μικροχώρι, Καλονέρι, Εράτειρα, Ανω Κώμη, Αιανή, Πολυκάρπι, Μαυροχώρι, Τσακώνη, Χιλιόδενδρο, στα χωριά του Αμυνταίου κ.α.

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για το συλλαλητήριο βρίσκονται και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ηδη έχει καθοριστεί η οργανωμένη αναχώρηση των αγροτών με λεωφορεία από τη Νάουσα στις 10 π.μ. (από την πύλη του πάρκου και από το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας), από την Πέλλα στις 10 π.μ. (από το μπλόκο στον κόμπο Γυψοχωρίου) και από την Κατερίνη στις 10 π.μ. (από την κεντρική πλατεία).

Την ίδια ώρα, την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εκφράζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φιλολογίας, Δασολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ανακοινώνοντας και τη δική τους συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Στην υπόλοιπη χώρα

Προετοιμασίες για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη γίνονται και από τους μικρομεσαίους αγρότες της υπόλοιπης χώρας. Σε αυτόν το ρυθμό κινούνται τα μπλόκα σε Ηπειρο (Πρέβεζα), Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα), Δυτική Ελλάδα (Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία), Πελοπόννησο (Αργολίδα, Μεσσηνία), όπως και οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι σε αυτές τις περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο πήρε και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος ενημερώνει τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού ότι οργανώνει σήμερα προσυγκέντρωση στις 10 μ.μ. στην Πυροσβεστική Σπάρτης, για οργανωμένη αναχώρηση προς την Τρίπολη, στο σταθμό των τρένων, από όπου η αναχώρηση των λεωφορείων για τη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 11.15 το βράδυ.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες της Κρήτης παραμένουν στα δύο μαχητικά μπλόκα που έχουν στήσει και οργανώνουν την αγωνιστική τους δράση.

Στο Ηράκλειο, στο μπλόκο των Πραιτωρίων, την Κυριακή 4/2 στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση αλληλεγγύης εργατικών σωματείων στο χώρο του μπλόκου. Την Τετάρτη 7/2 θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών - Αστερουσίων, όπου θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, επικεντρώνοντας στη δακοκτονία, την άρδευση και τις κατασχέσεις - πλειστηριασμούς.

Στα Χανιά, το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια θα επισκεφθεί σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ. ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ενώ την ίδια ώρα θα κόψουν την πίτα τους ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων και η Ομάδα Γυναικών Ραμνής, οι οποίες θα κρατήσουν και τη βραδινή βάρδια του μπλόκου.


Κάλεσμα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας.

Οπως επισημαίνει, «βρισκόμαστε στον αγώνα γιατί καταλαβαίνουμε ότι γινόμαστε πιο φτωχοί, όλο και πιο δύσκολα τα βγάζουμε πέρα, όλο και περισσότεροι δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε τους μεγάλους φόρους και τα πολλά χαράτσια (...) μεγαλώνει ο κίνδυνος κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, σπιτιών και χωραφιών. Η αντιλαϊκή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ εκφράζεται επίσης στη μείωση του εισοδήματός μας και από την ελεύθερη δράση των βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και πολυεθνικών που μας πουλούν πανάκριβα μέσα και εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα κ.λπ.). Από την άλλη, παίρνουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας και πολλές φορές (σχεδόν πάντα) με ανοιχτές τιμές, αφού φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια να διαλύσουν ό,τι "εργαλεία" είχαν δημιουργηθεί (αποθηκευτικοί χώροι, οργανισμοί, οργανώσεις κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Από την άλλη μεριά, και στα πλαίσια της ΚΑΠ, έχουν πετσοκόψει τις ενισχύσεις μειώνοντάς τις πάνω από 40%».

«Ολοι αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας», υπογραμμίζει, «καθώς και οι μεγαλοαγρότες που εμφανίζονται με διάφορα "σχήματα" τέτοιες περιόδους, για να ξεστρατίσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα μας». Καταγγέλλοντας την επίθεση ενάντια στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, η Ομοσπονδία επισημαίνει: «Σε αυτήν την πολύπλευρη και ολομέτωπη επίθεση συμμετέχουν η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, τα άλλα κόμματα που δεν θέλουν τέτοιου είδους αγροτικούς - λαϊκούς αγώνες και ΜΜΕ. Ξανακούμε τα γνωστά προβοκατόρικα λόγια περί "κομματικών κινητοποιήσεων", περί "παρέας του Μπούτα" κ.ά. Ολα αυτά κι άλλα πολλά παρόμοια που ακούγονται στόχο έχουν να συκοφαντήσουν το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, να υπονομεύσουν τη μαζικότητα και τη δυναμική των μπλόκων και γενικότερα των αγώνων (...) Την περιμέναμε αυτήν την επίθεση, δεν μας φοβίζει και με τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που γι' ακόμη μια φορά είναι μεγάλη, είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ