Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Μικρομεσαίοι αγρότες - κτηνοτρόφοι: Εντατικές προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη - Ρεπορτάζ από τη συνέντευξη Τύπου της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και από τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

-- Επικουρικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μαζικών απολύσεων και την πολιτική γενίκευσης της «ευελιξίας».

-- Εργαζόμενοι «Praktiker»: Εντατικοποίηση, έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, μεγάλη καταπόνηση και συχνά «ατυχήματα» συνθέτουν την καθημερινότητά τους.

Απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το μεσημέρι οι νοσοκομειακοί γιατροί, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

«Καμία απόλυση επικουρικού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους». Το πανό που ανάρτησε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στην είσοδο του υπουργείου, συνόψισε τα αιτήματα της απεργιακής της κινητοποίησης.

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» απαίτησαν οι εργαζόμενοι, ενώ κατήγγειλαν τις εργασιακές σχέσεις που έχουν κάνει «γαλέρες» τα δημόσια νοσοκομεία.

Με τρίωρη στάση εργασίας συμμετείχε στην κινητοποίηση το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ με το πανό και τα συνθήματά του ανέδειξε συνολικά το πρόβλημα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία, που πέρα από το επικουρικό προσωπικό, περιλαμβάνει επίσης μια ολόκληρη βεντάλια «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και επικουρικών γιατρών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Ξανθό, ο οποίος δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους. Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι με την επικείμενη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκατοντάδες επικουρικοί (γύρω στους 600) οι συμβάσεις των οποίων έχουν παραταθεί, θα δουν να ανοίγει μπροστά τους η πόρτα της ανεργίας.

Στο αίτημα για προκήρυξη ισάριθμων και αντίστοιχων θέσεων με αυτές στις οποίες υπηρετούν σήμερα 2.800 επικουρικοί γιατροί, έτσι ώστε ούτε οι γιατροί να βρεθούν στην ανεργία ούτε τα νοσοκομεία να βρεθούν αντιμέτωπα με ακόμα πιο μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ο υπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει το μνημόνιο... που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Στην πραγματικότητα, υλοποιώντας τις στρατηγικές κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, επεκτείνει πολύμορφα την ελαστική εργασία και στο χώρο της Υγείας, τις συμβάσεις με ημερομηνία λήξης και την ανακύκλωση εργαζομένων και ανέργων.

Ο υπουργός Υγείας, που τους προηγούμενους μήνες κατηγορούσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και την Ομοσπονδία τους ότι... «κινδυνολογούν», τώρα τους κούνησε ξανά το δάχτυλο γιατί μιλάνε για απολύσεις και όχι για «συμβάσεις που λήγουν», εξέλιξη την οποία μάλιστα επιχείρησε να παρουσιάσει ως «ευκαιρία» για έναν μικρό αριθμό από το σύνολο των ανέργων που θα διεκδικήσει μια προσωρινή θέση εργασίας με ημερομηνία λήξης, πριν επιστρέψει στην ανεργία...

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιμέτωποι με τη γενίκευση της «ευελιξίας» και την απειλή μαζικών απολύσεων

Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής στο Παίδων «Αγία Σοφία» δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια. Είναι το μοναδικό τέτοιο τμήμα που υπάρχει στη χώρα το οποίο απευθύνεται σε παιδιά. Από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα εκπαιδεύτηκαν και υπηρετούν δύο επικουρικοί γιατροί και η διευθύντρια. Και οι δύο επικουρικοί γιατροί πρόκειται να απολυθούν το Μάρτη. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού» υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι και επτά επικουρικοί, οι οποίοι πρόκειται να απολυθούν το επόμενο διάστημα...

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προπαγανδίζει τη «σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας», στα παραπάνω παραδείγματα, τα οποία μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν, αποτυπώνονται οι τραγικές συνέπειες που έχει η πολιτική της διαρκούς επέκτασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία, τόσο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σ' αυτά, όσο και για την υγεία του λαού.

Είναι η πολιτική που ακολουθεί στην Υγεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα βήματα των προκατόχων της, η οποία μαζί με την εμπορευματοποίηση έχει ως συστατικό στοιχείο τον περιβόητο «εξορθολογισμό», την ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της δημόσιας Υγείας.

Στρατηγική του κεφαλαίου με τραγικές συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς

Σήμερα οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης αποτελούν περίπου το 20-25% του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Αξίωση του ΣΕΒ μάλιστα είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 33% του συνόλου των εργαζομένων.

Ο αριθμός των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι 2.100. Από αυτούς σχεδόν το 1/3 κινδυνεύει με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους (στις 31/12/18), μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει μη νόμιμη την παράταση των συμβάσεων που δόθηκε το καλοκαίρι. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς τους γιατρούς παραμένουν απλήρωτοι για το μήνα Δεκέμβρη, δουλεύουν αμέτρητες ώρες, κάνουν μέχρι και 10 εφημερίες το μήνα.

Περίπου 1.000 είναι οι επικουρικοί από το λοιπό προσωπικό (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό).

Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, έχουν μειωμένα δικαιώματα και διαρκώς κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους.

Κι ενώ η κυβέρνηση ομολογεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης καλύπτουν ένα μικρό μέρος των πολύ μεγαλύτερων πάγιων και μόνιμων αναγκών που υπάρχουν, αντί να προκηρύξει μαζικά θέσεις μόνιμου προσωπικού πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης επεκτείνει την πανσπερμία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας ότι η δουλειά - λάστιχο και τα λειψά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αποτελούν συστατικό στοιχείο της «δίκαιης ανάπτυξής» τους.

Η συνηθισμένη «καραμέλα» που αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη είναι οι περιορισμοί που θέτουν τα μνημόνια - που ψήφισαν - στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, εφαρμόζει τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και τη γιγάντωση της ελαστικής απασχόλησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και το πολυνομοσχέδιο που έφερε πρόσφατα στη Βουλή, όπου συμπεριλαμβάνεται τροπολογία που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Συνέπεια όλης αυτής της «ευελιξίας» και της διαρκούς ανακύκλωσης του προσωπικού είναι ότι πάνε στράφι η πολύτιμη επιστημονική πείρα και ωρίμανση, το εργατικό δυναμικό απαξιώνεται, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται και σταδιακά υλοποιείται ο βασικός στόχος του αστικού κράτους για αποδέσμευση της μισθοδοσίας του προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη σταδιακή και τάχιστη μετατροπή των νοσοκομείων σε αμιγείς επιχειρήσεις, ώστε από το 2020 και μετά - σε εναρμόνιση με τους στόχους της ΕΕ - τα νοσοκομεία να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, με την ελάχιστη δυνατότητα επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης, η κυβέρνηση κάνει λόγο για προσλήψεις που θα γίνουν, οι οποίες όχι μόνο δεν καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις, αλλά απέχουν έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Απάντηση με οργάνωση και συντονισμένο αγώνα

«Ολοι εμείς, οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μόνο "επικουρικό" ρόλο δεν έχουμε στο σύστημα Υγείας. Αντίθετα καλύπτουμε πραγματικές, τακτικές και επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ, την ίδια στιγμή που το μόνιμο προσωπικό μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες (μόνο στον ιατρικό κλάδο είναι περίπου 6.000, δηλαδή υπερδιπλάσιες από το συνολικό άθροισμα των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών και όσων είναι στη λίστα) και οι λίγες προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού ούτε καν καλύπτουν τις συνταξιοδοτήσεις - αποχωρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι θέλουν ένα εύκολα χειραγωγήσιμο και αναλώσιμο δυναμικό που θα "καλύπτει τις τρύπες" χωρίς πολλές απαιτήσεις για εξέλιξη κι άλλα δικαιώματα...».

Τα παραπάνω αναφέρουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου», οι οποίοι πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησαν συνέλευση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με πρώτο και κύριο το αβέβαιο εργασιακό μέλλον λόγω του καθεστώτος ανακύκλωσης της ανεργίας που αντιπροσωπεύουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με κάθε τους μορφή, οι οποίες έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Αποτέλεσμα αυτής της συνέλευσης είναι η συγκρότηση 7μελούς Επιτροπής Επικουρικών Εργαζομένων και Εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, με σκοπό τη συσπείρωση και το συντονισμό με τους εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων. Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε συγκρότηση αντίστοιχων επιτροπών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για τους απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς και την ΕΒΖ

Τα προβλήματα των τευτλοπαραγωγών και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αναδεικνύουν, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Ρωτούν τους υπουργούς, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση εξόφληση της περσινής σοδειάς που έχουν παραδώσει οι τευτλοπαραγωγοί, αλλά και συνολικότερα για τον επανασχεδιασμό για την επιβίωση και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της ΕΒΖ, που θα ικανοποιούν πλήρως τις εγχώριες ανάγκες.

Θυμίζουμε ότι η ΕΒΖ χρωστάει στους τευτλοπαραγωγούς 10,2 εκατ. ευρώ για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν το 2017, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αποτρέπονται ουσιαστικά από το να καλλιεργήσουν ξανά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν: «Η παραγωγή ζάχαρης είναι μία από τις πιο παραγωγικές διαδικασίες. Συνδέει τον πρωτογενή τομέα (με 3.000 περίπου τευτλοκαλλιεργητές σήμερα) με τη μεταποίηση, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), με 230 εργαζόμενους μόνιμης απασχόλησης και 400 εποχιακούς. Παράλληλα δραστηριοποιούνται και άλλοι κλάδοι, ενώ η ζάχαρη χρησιμοποιείται σε κάθε σπίτι.

Ωστόσο, αντί να αναπτυχθεί αυτή η παραγωγική διαδικασία, με εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), πάει από το κακό στο χειρότερο, αφού όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούσαν τους Κανονισμούς της ΕΕ επιβάλλοντας ποσοστώσεις, δραστική μείωση της παραγωγής και κλείσιμο των εργοστασίων με στόχο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ως αντιπολίτευση είχε πολλές φορές επικρίνει την πορεία απαξίωσης της ΕΒΖ, ως κυβέρνηση σήμερα όχι μόνο δεν βοήθησε την ανάπτυξή της, αλλά συνεχίζει και επιταχύνει την πορεία θανάτου της και με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών προς τους τευτλοπαραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό πως ανεκπλήρωτες παρέμειναν και οι πρόσφατες δεσμεύσεις κυβέρνησης και διοίκησης ΕΒΖ προς τους τευτλοπαραγωγούς, ότι θα πληρώνονταν το 40% των οφειλομένων στις 12 Γενάρη και ότι έως το τέλος του μήνα θα τους εξοφλούσαν».

Συμπαράσταση στον αγώνα των τευτλοπαραγωγών

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» εκφράζει με ανακοίνωσή της την πλήρη συμπαράστασή της στους τευτλοπαραγωγούς οι οποίοι κινητοποιούνται διαμαρτυρόμενοι που για άλλη μια φορά κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΒΖ αθέτησαν τις υποσχέσεις τους, αφήνοντάς τους απλήρωτους για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρσι.

Προετοιμασίες με μπλόκα και άλλες κινητοποιήσεις

Δυναμική κινητοποίηση χτες στη Λαμία, με συγκέντρωση και τρακτέρ από τους αγροτοκτηνοτρόφους του μπλόκου της Ανθήλης
Δυναμική κινητοποίηση χτες στη Λαμία, με συγκέντρωση και τρακτέρ από τους αγροτοκτηνοτρόφους του μπλόκου της Ανθήλης
Με σημείο αναφοράς τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και τις άλλες κινητοποιήσεις που οργανώνονται καθημερινά, οι μικρομεσαίοι αγρότες εντείνουν την προετοιμασία τους για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Μπλόκων και Επιτροπές Αγώνα δρομολογούν λεωφορεία από όλη τη χώρα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Τα μπλόκα που έχουν στηθεί

Στο μεταξύ, χτες, προστέθηκε ένα ακόμα μπλόκο: Στήθηκε στη Μεσσηνία, από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, με συγκέντρωση τρακτέρ στον κόμβο Σουληναρίου.

Ετσι, αυτήν τη στιγμή, μπλόκα έχουν στηθεί σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Μαγνησία (κόμβος Αερινού, στην ΠΑΘΕ), Ημαθία (διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου), Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης και κόμβος Σουληναρίου), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες


Παράλληλα με τα μπλόκα, συνεχίζονται και οι υπόλοιπες πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότες του μπλόκου των Τρικάλων, μαζί με εργατικά, επαγγελματικά και συνταξιουχικά σωματεία του νομού, πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στα δικαστήρια των Τρικάλων κατά των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και χωραφιών. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη», τόνισε την αποφασιστικότητα των αγροτών να παλέψουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου της Ανθήλης, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, εργαζόμενους, συνταξιούχους, φοιτητές και σπουδαστές. Αρχικά, συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Φθιώτιδας στη Λαμία, στην πλατεία Ελευθερίας, αποκλείοντας την είσοδο με τρακτέρ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Θ. Καραΐσκο, στον οποίο κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και επισήμαναν την άμεση ανάγκη να προχωρήσει η Περιφέρεια τα έργα υποδομής (αγροτική οδοποιία, προστασία από τις πλημμύρες, αποστραγγίσεις, διαχείριση υδάτων για άρδευση). Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι δίκαιος ο αγώνας τους, ωστόσο στο διά ταύτα δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση και δέσμευση στα αιτήματά τους, επικαλούμενος τη γραφειοκρατία και τη δυσκολία στην εξεύρεση κονδυλίων.

Από την κινητοποίηση στα δικαστήρια Τρικάλων ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις
Από την κινητοποίηση στα δικαστήρια Τρικάλων ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις
Αμέσως μετά, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, ενημερώνοντας το λαό της Λαμίας για τον αγώνα και τα αιτήματά τους. Στη συνέχεια προχώρησαν για μία ώρα σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του κόμβου της Ανθήλης. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου της Ανθήλης προετοιμάζουν τη μετάβασή τους στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 3 Φλεβάρη.

Στα Γιάννενα, παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ πραγματοποίησαν χτες το πρωί ο Αμπελουργικός και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπρόσωπο του Ταμείου, θέτοντας τα αιτήματά τους, μεταξύ άλλων να καταργηθούν οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και να παίρνουν οι αγρότες συντάξεις αξιοπρέπειας. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες και παραγωγοί δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την πάλη τους.

Σήμερα Πέμπτη, οι δύο σύλλογοι καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, στις 10 π.μ., σε προσυγκέντρωση στο δημαρχείο Ζίτσας στην περιοχή Ελαιούσας Ιωαννίνων, προκειμένου οργανωμένα να επισκεφτούν στη συνέχεια το μπλόκο της Φιλιππιάδας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Επίσης σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας θα πραγματοποιήσουν αγωνιστική κινητοποίηση στη Εφορία Καρδίτσας, καταγγέλλοντας τη φορομπηχτική επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απηύθυνε χτες με συνέντευξη Τύπου η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Από τη συνέντευξη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για το μεθαυριανό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Από τη συνέντευξη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για το μεθαυριανό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα, στα μπλόκα και σε κάθε περιοχή της χώρας, οι προετοιμασίες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων για το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το Σάββατο 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το χώρο της έκθεσης «Agrotica».

Χτες, με συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο μεθαυριανό συλλαλητήριο, τόσο στους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας, όσο και στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΘ συμμετείχαν εκπρόσωποι από μια σειρά μπλόκα, ενώ εισηγητικά μίλησαν εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, και ο Χρήστος Κάμτσης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Η Ενότητα».

Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ενημέρωσαν επίσης για τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στην Αθήνα, όπου, όπως είπαν, θα διεκδικήσουν ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους.

Μετά τη συνάντηση θα γίνουν συνελεύσεις στα μπλόκα και θα αποφασιστεί η παραπέρα εξέλιξη του αγώνα τους.

Αγώνας με αιτήματα που αφορούν στην ίδια την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς

Ο Βαγγέλης Μπούτας, παρουσιάζοντας τα οξυμένα προβλήματα και τις διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, αναφέρθηκε στην αδυναμία της να συνεχίσει να καλλιεργεί, σε συνδυασμό με την απειλή των κατασχέσεων.«Πολλοί συνάδελφοί μας εγκαταλείπουν. Με την απελευθέρωση των κατασχέσεων από την 1η Μάη, θα πάρει η μπάλα τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, που είναι καταχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα. Εαν ξεκινήσουν αυτές οι κατασχέσεις, δεν θα έχουν σταματημό και δεν θα μπορεί να σταθεί κανένας αγρότης πλέον να συνεχίσει να καλλιεργεί», είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας το σύνολο των αιτημάτων που αφορούν στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εμείς απαιτούμε να καταργηθούν τα κριτήρια διαβίωσης, να υπάρξει αφορολόγητο 12.000 ευρώ, συν 3.000 για κάθε παιδί και από εκεί και πάνω ολοκληρωτική φορολόγηση. Με το κόλπο που έκανε η κυβέρνηση, έχουμε τριπλασιασμό στην κατώτερη κλίμακα του ΕΦΚΑ σε σχέση με αυτό που πληρώνανε οι αγρότες για τον ΟΓΑ πριν. (...) Επίσης, παλεύουμε το ακατάσχετο να είναι 1.250 ευρώ επί 12 μήνες, δεδομένου ότι οι αγρότες πληρώνονται μόνο 2 ή 3 φορές το χρόνο. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις που γίνονται σε λογαριασμούς. Ηδη μπλοκάρουν και έχουν κατασχέσει λογαριασμούς αγροτών, είτε από χρήματα που μπήκαν από ενισχύσεις, είτε και από προϊόντα που πουλήθηκαν, έναντι χρεών στην εφορία ή και στον ΕΦΚΑ».

Για τον ΕΛΓΑ, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι «η κοροϊδία πάει σύννεφο. Εδώ και περίπου 5 χρόνια, όχι μόνο όσο είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όλοι μας έλεγαν ότι "έχετε δίκιο, ο ΕΛΓΑ είναι ένας οργανισμός που με βάση τον κανονισμό και το νόμο ουσιαστικά δεν δίνει αποζημιώσεις και πρέπει να αλλάξει". Αλλά όταν μιλάνε για αλλαγές, και η σημερινή κυβέρνηση, μιλάνε για αλλαγές προς το χειρότερο, σε βάρος των αγροτών. Π.χ. τι θέλεις, αποζημίωση για την πλημμύρα; Πρέπει να πληρώσεις ξεχωριστά γι' αυτό το αίτιο. Θέλεις να σε καλύψω για τη βροχή; Πρέπει να πληρώσεις ξεχωριστά γι' αυτό το αίτιο, ξεχωριστά για το πράσινο σκουλήκι κ.λπ. Αυτό δηλώνει η ηγεσία του ΕΛΓΑ και η ηγεσία του υπουργείου».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές, ανέφερε: «Εχουμε τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα και έχουμε και τις ανοιχτές τιμές, δηλαδή πλέον ο αγρότης δεν πουλάει, παραδίδει το προϊόν και ο βιομήχανος, ο επιχειρηματίας, είτε είναι στο ροδάκινο, είτε είναι στο βαμβάκι, είτε στο καλαμπόκι, μετά από 4 - 5 μήνες δίνει όποια τιμή θέλει. Και αυτό η ηγεσία του υπουργείου, η κυβέρνηση λένε ότι το ρυθμίζει η αγορά. Δηλαδή οι δέκα εκκοκκιστές ρυθμίζουν πόσο θα έχει το βαμβάκι, οι δέκα έμποροι πόσο θα έχει το ροδάκινο, και πάει λέγοντας. Αρα, λοιπόν, οι βιομήχανοι οι οποίοι τα τελευταία 7 χρόνια αύξησαν τα κέρδη τους κατά 57%, είναι οι κυρίαρχοι και αλωνίζουν, εκβιάζοντας τον παραγωγό που δεν μπορεί να αποθηκεύσει το προϊόν, που δεν μπορεί να βρει άλλη αγορά να το δώσει και είναι αναγκασμένος να υποκύψει. Γι' αυτό απαιτούμε εγγυημένες τιμές και αυτό τους πονάει, γιατί χτυπάει την καρδιά του καπιταλισμού. Οταν ακούνε εγγυημένες τιμές, σηκώνεται η τρίχα τους και των καπιταλιστών και της κυβέρνησης που υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Εμείς επιμένουμε ότι είναι δίκαιο να ξέρει ο παραγωγός ότι έχει την κατώτερη τιμή στη συγκεκριμένη ποιότητα για να μπορεί να προγραμματίσει και να μπορεί να ζήσει».

Παλεύουμε για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική

«Εχουμε απέναντί μας, αντίπαλους, τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές αγρότες, την κυβέρνηση και την πολιτική της, όσους στηρίζουν αυτήν την πολιτική και την ΚΑΠ, που είναι όχημα για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια. Εχουμε αντίπαλους τις τράπεζες και τους βιομήχανους, που μας παίρνουν τσάμπα τη σοδειά», τόνισε ο Β. Μπούτας.

Απαντώντας σε όσους παρουσιάζουν τα αιτήματα των αγροτών ως μαξιμαλιστικά, είπε: «Είναι αιτήματα που αφορούν τη ζωή, την επιβίωσή μας. Για την πολιτική της κυβέρνησης και τα συμφέροντα των βιομηχάνων είναι μαξιμαλιστικά. Δηλαδή, πόσο μαξιμαλιστικό είναι να μου παίρνει τη σοδειά και να μην ξέρω πόσο την αγοράζει; Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να κάνουν; Είναι μαξιμαλισμός να παλεύεις να ικανοποιήσεις τις ζωτικές ανάγκες επιβίωσης, όταν οι βιομήχανοι στα 7 τελευταία χρόνια αύξησαν τα κέρδη τους 57%. Μαξιμαλιστικό βαφτίζουν ό,τι θίγει το μεγάλο κεφάλαιο, ό,τι θίγει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ό,τι θίγει τα μνημόνια».

Ο Β. Μπούτας κάλεσε τους αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τα ταξικά σωματεία να δώσουν μαζί τη μάχη ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Να καταλάβουν ποιοι είναι οι αντίπαλοι, να παλέψουν για να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική και να την αλλάξουν προς όφελός τους.

Επιπλέον, χαρακτήρισε επιτυχημένες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρά τις δυσκολίες, και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα δυναμώσει, θα μεγαλώσει και θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη λεγόμενη «Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ελλάδας», που οργανώνει δικό της συλλαλητήριο σήμερα στην «Agrotica», υπογράμμισε ότι δεν εκπροσωπούν καμία αγροτική οργάνωση, δεν έχουν παρουσιάσει κανένα υπόμνημα με αιτήματα, παρά μόνο μιλάνε γενικά για Ασφαλιστικό, Φορολογικό και ζημιές. Εξυπηρετούν συμφέροντα, αλλά όχι τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Μονόδρομος ο ανυποχώρητος αγώνας

Προσθέτοντας στα παραπάνω, ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «οι μεγαλοαγρότες, οι μεγαλοεπιδοτούμενοι αγρότες, θεώρησαν σκόπιμο φέτος να βάλουν απέναντί τους το 80-90% των Ελλήνων αγροτών, που είμαστε μικρομεσαίοι και παλεύουμε για την επιβίωση, παλεύουμε να σταθούμε και στις εκμεταλλεύσεις μας και στις οικογένειές μας. Θεωρούν σκόπιμο να φύγουμε από τη μέση για να μπορέσουν αυτοί να αυγατίσουν τις περιουσίες τους και τον πλούτο τους». Αναφέρθηκε ακόμη στην αντιλαϊκή πολιτική που φορτώνει διαρκώς νέα βάρη στους αγρότες, τονίζοντας: «Κάποιοι όλο αυτό το βαφτίζουν "αναπτυξιακή πολιτική" και καλλιεργούν προς τον κόσμο την ελπίδα ότι αφού τελειώσουμε με τα μνημόνια και τις "αξιολογήσεις", ίσως τα πράγματα να αλλάξουν. Εμείς θέλουμε τα πράγματα να αλλάξουν τώρα».

Η Διαμαντούλα Κρητικού ανέφερε ότι «με τις κινητοποιήσεις του 2016 δημιουργήσαμε το αγροτικό κίνημα που όλο αυτόν τον καιρό δεν σταμάτησε να αγωνίζεται. Την ίδια ώρα, η επίθεση κλιμακώνεται και τα προβλήματα οξύνονται κάθε μέρα και περισσότερο. Ως Ελληνίδα αγρότισσα έχω υποχρέωση στον εαυτό μου, σε όλες τις αγρότισσες της υπαίθρου και στα παιδιά μας, να μην υποχωρήσω. Είμαστε εδώ και στέλνουμε μήνυμα ότι θα γιγαντώσουμε τη φωνή μας. Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε». Επίσης, αναφέρθηκε στην επίθεση της κυβέρνησης στο επίδομα για δεκάδες χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στατιστικά βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Ο Χρήστος Κάμτσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κόστος παραγωγής, με τις τιμές στο πετρέλαιο και τα γεωργικά φάρμακα και εφόδια που εκτινάσσονται στα ύψη. Επίσης αναφέρθηκε στις απλήρωτες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι «ενώ πληρώνουμε τα ασφάλιστρά μας, πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες για να πάρουμε μια αποζημίωση που δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο των ζημιών». Τέλος, αναφέρθηκε στους τευτλοπαραγωγούς που έχει απλήρωτους η ΕΒΖ για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2017, τονίζοντας ότι «ενώ έφτασε η καινούργια καλλιεργητική περίοδος, είναι κυριολεκτικά στον "αέρα". Και την ίδια ώρα, πρέπει να πληρώνουν το ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει και αν κάνουν πως δεν τον πληρώσουν, μαύρο φίδι που τους έφαγε...».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «PRAKTIKER»
Κανένα ατύχημα στο χώρο δουλειάς δεν πρέπει να κρύβεται «κάτω από το χαλί»

Συζήτηση με τον πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου, Γερ. Τσεκούρα

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση
Συνθήκες εντατικοποίησης, έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, μεγάλη καταπόνηση του οργανισμού, συχνά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς. Τα παραπάνω συνθέτουν την καθημερινότητα των εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker», όπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό τους Σωματείο.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση - ενδεικτικά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν συνολικότερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο από την επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας - καθώς και για την παρέμβαση του Σωματείου γύρω από αυτά, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον πρόεδρό του, Γεράσιμο Τσεκούρα.

Καθημερινότητα τα «ατυχήματα» και τα προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η επιχείρηση «Praktiker» διαθέτει 15 καταστήματα σε όλη τη χώρα, συνολικής έκτασης 90.000 τ.μ., ενώ στα σχέδια και τους στόχους της περιλαμβάνεται η διεύρυνση του πανελλαδικού της δικτύου. Διαθέτει 50.000 προϊόντα, ενώ οι πελάτες της εκτιμά πως ανέρχονται σε 6 εκατ. ετησίως. Με βάση τα αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2016, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 6,2% στον κύκλο εργασιών της (177,5 εκατ. ευρώ έναντι 167,1 εκατ. ευρώ το 2015) και θετικά αποτελέσματα στην κερδοφορία (κέρδη προ φόρων 4,2 εκατ. ευρώ, έναντι 3 εκατ. ευρώ το 2015).

Τα θετικά αυτά στοιχεία στην κερδοφορία πατάνε πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων: Οι ρυθμοί δουλειάς είναι εντατικοί, τα μέτρα ασφαλείας ελλιπή, η εργοδοσία αντιμετωπίζει κάθε προληπτικό μέτρο ως «κόστος».

Το αποτέλεσμα είναι στο επιχειρησιακό σωματείο να φτάνουν καταγγελίες για ατυχήματα στους χώρους δουλειάς. Οπως περιγράφει ο πρόεδρος του Σωματείου, συχνές είναι οι πτώσεις εργαζομένων, οι τραυματισμοί από πτώσεις αντικειμένων, κυρίως από τα ράφια στις ψηλές ζώνες. Σε τμήματα όπως αυτά της κοπής ξυλείας ή των πλακιδίων, έχουν σημειωθεί και σοβαρά κοψίματα δακτύλων εργαζομένων.

Ακόμα κι αν αποφύγουν τα «ατυχήματα», οι εργαζόμενοι δεν γλιτώνουν από τα προβλήματα υγείας. Η μεγάλη τους πλειοψηφία αντιμετωπίζει μυοσκελετικές παθήσεις, προβλήματα στη μέση και στις αρθρώσεις, τενοντίτιδες στα χέρια και πάει λέγοντας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι σηκώνουν καθημερινά βάρη, αφού μεταξύ άλλων η εταιρεία εμπορεύεται έπιπλα, οικιακές συσκευές, είδη υγιεινής. Στα ταμεία οι κυλιόμενοι διάδρομοι έχουν αφαιρεθεί και οι εργαζόμενες είναι υποχρεωμένες να τραβούν όλα τα αντικείμενα με τα χέρια. Την ίδια στιγμή, οι θέσεις τους δεν είναι εργονομικά σχεδιασμένες, η διάταξη των οργάνων δεν είναι κατάλληλη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τη στάση του σώματος. Από τα πολλά μικροατυχήματα, αλλά και ορισμένα σοβαρότερα, ένα μόνο μέρος καταγράφεται.

«Την πρόληψη την βλέπουν σαν κόστος», σημειώνει ο Γ. Τσεκούρας και φέρνει μια σειρά παραδείγματα: Οι κυλιόμενοι διάδρομοι αφαιρέθηκαν από τα ταμεία πριν τέσσερα περίπου χρόνια για λόγους, προφανώς, εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος. Η αποθήκευση και η διαχείριση των πλακιδίων γίνεται με τρόπο που εκθέτει τους εργαζόμενους στον κίνδυνο κοψιμάτων. Ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, αγοράζονται από την εταιρεία με μοναδικό κριτήριο πόσο φτηνά της στοιχίζουν, χωρίς να εξετάζεται αν το προσωπικό μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, αν είναι κατάλληλα για τους χώρους για τους οποίους προορίζονται, αν είναι σχεδιασμένα εργονομικά.

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση διαφημίζει την «υψηλή ρευστότητά» της, το «αναπτυξιακό» της πλάνο και τη διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων της, καθώς ετοιμάζεται να ανοίξει νέο κατάστημα στην Ανθούσα...

Στις πλάτες των εργαζομένων η ανακαίνιση των καταστημάτων

Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής σε μια σειρά καταστήματα της επιχείρησης, οι οποίες δεν γίνονται από εξειδικευμένα συνεργεία, αλλά από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα καταστήματα.

Το Σωματείο, όπως εξηγεί ο πρόεδρός του, έχει καταγγείλει την πρακτική αυτή στην Επιθεώρηση Εργασίας. Διεκδικεί οι εργασίες να γίνονται από εξωτερικά συνεργεία, σε μέρες και ώρες που στις εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν ούτε εργαζόμενοι ούτε πελάτες. «Παρά τις παρεμβάσεις μας, η εταιρεία κάνει τις εργασίες στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, με το προσωπικό που έχει προσλάβει για τη λειτουργία τους».

Για παράδειγμα, στο κατάστημα στον Ταύρο η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη επένδυση ανακατασκευής που έχει υλοποιήσει», καθώς διέθεσε πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ. Η ανακαίνιση έγινε «με τη δυναμική υποστήριξη συνεργατών και εργαζομένων», όπως λέει, δηλαδή με τη δουλειά αυτών που η επιχείρηση προσέλαβε ως πωλητές, ταμίες και αποθηκάριους. Καμαρώνει, μάλιστα, ότι το όλο εγχείρημα «πραγματοποιήθηκε εντός 5 μηνών, χρόνο - ρεκόρ για το μέγεθος και το βαθμό των αλλαγών» και ενώ «το κατάστημα λειτουργούσε κανονικά»...

Η κατάσταση αυτή, βέβαια, έχει βάλει το ...κερασάκι στην τούρτα, προσθέτοντας στον κατάλογο των «ατυχημάτων» μια σειρά τραυματισμούς, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρούς, καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν μέρος σε εργασίες για τις οποίες δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι και μάλιστα δουλεύοντας σε πιεστικούς ρυθμούς.

Εργαζόμενοι - «πολυεργαλεία»

Σοβαρό πρόβλημα για τους εργαζόμενους, το οποίο επιτείνει τη φθορά της υγείας τους και αυξάνει και τον κίνδυνο ατυχημάτων, είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς.

Το προσωπικό δεν επαρκεί, οι προσλήψεις γίνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ωράριο μερικής απασχόλησης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα καταστήματος της εταιρείας στην Αττική, με έκταση 8.000 τ.μ., το οποίο λειτουργεί σήμερα με 140 εργαζόμενους. Το προσωπικό στο ίδιο κατάστημα πριν μια δεκαετία περίπου αριθμούσε 210 εργαζόμενους. Δίπλα στην αριθμητική μείωση του προσωπικού πρέπει να σημειωθεί και η επέκταση της μερικής απασχόλησης. Ετσι, από το παραπάνω σύνολο των 140 εργαζομένων, οι 60 δουλεύουν με 4ωρη και 6ωρη απασχόληση. Το σωματείο υπολογίζει ότι στο σύνολο των 1.600 εργαζομένων της επιχείρησης πανελλαδικά, το 40% είναι εργαζόμενοι με ωράριο μερικής απασχόλησης.

«Αποτέλεσμα είναι το προσωπικό να μειώνεται, να μην βγαίνουν οι βάρδιες και να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα για τους εργαζόμενους. Οι συνάδελφοι συχνά καλούνται να καλύψουν μόνοι τους ακόμα και τρία τμήματα, δηλαδή 10.000 κωδικούς», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου. Στο φόντο αυτό, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε «πολυεργαλεία» και στη διάρκεια της βάρδιάς τους καλούνται να τρέχουν να προλάβουν μια σειρά καθήκοντα.

Οι ειδικότητες που υπάρχουν στα χαρτιά καταργούνται πολλές φορές στην πράξη. Μάλιστα, το Σωματείο έχει καταγγείλει την αξιοποίηση εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ως πωλητές σε δουλειά και καθήκοντα αποθηκάριων. Οι καταγγελίες οδήγησαν και σε σχετικούς ελέγχους από το ΙΚΑ, σε κατάστημα της Αττικής, που είχαν αποτέλεσμα η εταιρεία να αναγκαστεί να εντάξει τους εργαζόμενους στα βαρέα.

Τα «εργαλεία» που έχουν οι εργαζόμενοι για να αντιμετωπίσουν την παραπάνω κατάσταση είναι περιορισμένα. Ο τεχνικός ασφαλείας είναι υπάλληλος της εταιρείας και ο γιατρός εργασίας είναι ΕΞΥΠΠ («Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης»). «Οι εργαζόμενοι και το σωματείο, όταν απευθυνόμαστε σε αυτούς, τελικά βρίσκουμε και πάλι μπροστά μας τον εργοδότη», σχολιάζει ο Γ. Τσεκούρας. Στο Σωματείο έχουν φτάσει μάλιστα καταγγελίες εργαζομένων, στους οποίους η «συμβουλή» του γιατρού για τα μυοσκελετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήταν να... αναζητήσουν αλλού δουλειά, αφού σε όλα τα πόστα στα καταστήματα της επιχείρησης η δουλειά είναι βαριά!

Προβλήματα όμως έχουν σημειωθεί και στον τρόπο που έχει διαχειριστεί τις καταγγελίες του Σωματείου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο έλεγχος που διενήργησε κλιμάκιο του ΚΕΠΕΚ, τον περασμένο Νοέμβρη, στο κατάστημα Αιγάλεω, μετά από καταγγελία για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ταμίες. Οι ελεγκτές αρχικά προσπάθησαν να «ξεμπερδέψουν» με τη διαδικασία χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Οταν οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν την παρουσία τους, ισχυρίστηκαν λίγο - πολύ ότι τον έκαναν τον έλεγχο και όλα τα βρήκαν εντάξει. Τελικά, μόνο κάτω από την επιμονή του επιχειρησιακού Σωματείου και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αναδιπλώθηκαν, έλεγξαν τις καταγγελίες και διατύπωσαν τα προβλήματα στο δελτίο ελέγχου.

Να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για μέτρα προστασίας

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο Γ. Τσεκούρας τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων μέσα από το Σωματείο τους και η διεκδίκηση αιτημάτων σχετικών με την προστασία και την ασφάλειά τους στο χώρο δουλειάς. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη να ενταθούν οι πρωτοβουλίες και η δράση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, με ελέγχους στα καταστήματα και καταγγελίες στα αρμόδια όργανα για κάθε πρόβλημα που προκύπτει.

«Είναι ευθύνη κάθε εργαζόμενου και κάθε συνδικαλιστή να μην κρύβεται κανένα ατύχημα, ακόμα και το πιο μικρό, κάτω από το χαλί», σημειώνει και υπογραμμίζει πως κάθε εργαζόμενος πρέπει να πάρει τη θέση του στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες υγείας και ασφάλειας, για βελτίωση των όρων δουλειάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ