Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ψηφιοποιημένος» πολιτισμός

Στην ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων του Δημοσίου από την ασύδοτη, ιδιωτική κερδοσκοπική ψηφιακή χρήση φωτογραφιών και αρχείων αποσκοπεί το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ «Πολιτισμός και Κοινωνία της Πληροφορίας», που παρουσίασε χτες ο Ε. Βενιζέλος. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 46 δισ. από το Γ' ΚΠΣ, μέχρι το 2006.

Σήμερα το ΥΠΠΟ «εκπροσωπείται» στο διαδίκτυο από τον κόμβο «Οδυσσέας» (10.000 επισκέπτες ημερησίως, 80% εκτός Ελλάδας) και με 7.000 αναφορές του στο διαδίκτυο (άλλοι κόμβοι που παραπέμπουν στον «Οδυσσέα»). Υπάρχουν επίσης: το πολιτιστικό «ενδοδίκτυο» (150 υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και πολιτιστικών φορέων), αθλητικό δίκτυο, λειτουργικά - διαχειριστικά προγράμματα, cd-rom για την Μελίνα Μερκούρη (κυκλοφορεί και στα αγγλικά), κόμβοι πληροφόρησης για πλήθος πολιτιστικών φορέων.

Ολοκληρώνονται: cd-rom του Μουσείου της Ακρόπολης με τρισδιάστατη ανακατασκευή του Παρθενώνα, εκπαιδευτικό πολιτιστικό παιχνίδι στο διαδίκτυο, το πρόγραμμα «Πραξιτέλης». Το «Πραξιτέλης» θα προστατεύει τις φωτογραφίες αρχαιολογικών κειμηλίων από την «ηλεκτρονική σύληση» - «πειρατική» εμπορική χρήση τους από ερήμην του ΥΠΠΟ, μέσω ηλεκτρονικών εμποδίων στην εικόνα.

Για την τεκμηρίωση - ψηφιοποίηση των κειμηλίων συστήνεται επιτροπή για τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού, με πρώτη την ψηφιοποίηση του μουσείου της Ολυμπίας. Στην επιτροπή και στα λειτουργικά προγράμματα συμμετέχουν: ΥΠΠΟ, πανεπιστημιακοί, το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων του Πανεπιστημίου Πατρών κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβούλευση για τις πηγές αναζήτησης «ορφανών έργων» (2014-02-01 00:00:00.0)
Διευρύνοντας την «ψηφιακή» κερδοφορία (2013-11-19 00:00:00.0)
«Ψηφιακή κληρονομιά»... με «ΣΔΙΤ» (2008-11-01 00:00:00.0)
Στον «ντορβά» της «αγοράς» (2008-08-22 00:00:00.0)
Τώρα... που «γυρίζει»! (2003-06-20 00:00:00.0)
Πολιτισμός και πληροφορική (2000-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ