Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να ανακληθεί η απόφαση - «καρμανιόλα» για τα ΕΠΑΛ

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση που ανοίγει το δρόμο σε νέο κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων ΕΠΑΛ ζήτησε το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. Σύμφωνα με την απόφαση, από τον Ιούνη 2016, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του μαθητή ΕΠΑΛ είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο μαθητής χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών και δεν λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, πρόκειται για έναν κίνδυνο που απειλεί την πολύπαθη Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση της χώρας στα μέσα της χρονιάς, καθώς το υπουργείο διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως φέτος η διάταξη αυτή θα εφαρμοστεί πλήρως. Σημείωσε πως ήδη έχουν ξεκινήσει Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ζητούν από τα ΕΠΑΛ να προχωρήσουν, με δική τους ευθύνη και κατ' εφαρμογή της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, σε συμπτύξεις τμημάτων και σε απομάκρυνση του δεύτερου εκπαιδευτικού από τα αντίστοιχα εργαστήρια. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να ανακληθεί τώρα η Υπουργική Απόφαση - «καρμανιόλα» και να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα, ούτε ένας τομέας, ούτε μια ειδικότητα των επαγγελματικών λυκείων.

Παίρνοντας το λόγο, ο υφυπουργός Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες της Υπουργικής Απόφασης και υποστήριξε πως η διάταξη ίσχυε και πέρυσι και κανένα τμήμα των ΕΠΑΛ δεν συγχωνεύτηκε, ούτε καταργήθηκε. Στις τοποθετήσεις του, ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων επιλεκτικά στο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στις 24 Γενάρη, το οποίο καταγράφει πλευρές των προβλημάτων που βιώνουν οι μαθητές στα ΕΠΑΛ και προσπάθησε να φέρει στα μέτρα της πολιτικής του υπουργείου τη συζήτηση. Ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι η έκθεση στρατηγικής του υπουργείου είναι αυτή που επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα και θύμισε πως έκλεισαν εκατοντάδες ολιγομελή τμήματα σε όλη την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «ίσως δεν φτάσατε στον αριθμό που εσείς επιδιώκατε, γιατί συναντήσατε πολλές αντιδράσεις από τους μαθητές και από τους εκπαιδευτικούς. Εκλεισαν, όμως, τμήματα και ειδικότητες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ