Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ρίχνουν λάσπη...

Ενοχλήθηκαν ως φαίνεται εκεί στο υπουργείο Παιδείας από την προσπάθεια που ξεκίνησε ο «Ριζοσπάστης» σε προηγούμενο δημοσίευμά του να αναδείξει τα προβλήματα των ΕΠΑΛ και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε αυτό το τμήμα της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης και επιδόθηκαν... να ρίξουν λάσπη. Ετσι, ο Θέμης Κοτσιφάκης, διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Παιδείας, με ανάρτησή του στο «facebook» κάνει λόγο για «απαράδεκτη δυσφήμηση των ΕΠΑΛ από το "Ριζοσπάστη"» και παραθέτει ένα μέρος του κειμένου του «Ριζοσπάστη» αναφορικά με την ελκυστικότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ). Στο συγκεκριμένο μέρος του κειμένου αναφέρονται παράγοντες που επέδρασαν ιστορικά και επιδρούν στη χαμηλή ελκυστικότητα της ΕΕΚ, που καθιστούν τα ΕΠΑΛ ουσιαστικά δεύτερη επιλογή για τα παιδιά και τις οικογένειες, ενώ καταγράφονται και προβλήματα που παρατηρούνται στα ΕΠΑΛ και συνδέονται με τα παραπάνω, όπως, για παράδειγμα, μειωμένη πειθαρχία και αυστηρότητα από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, μεγάλα ποσοστά μαθητικής διαρροής, φαινόμενα παραβατικότητας, ακόμα και χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών...

Προκαλεί εντύπωση, όμως, η αντίδραση του στελέχους του υπουργείου, απέναντι σε διαπιστώσεις που και η ίδια η κυβέρνησή του κάνει. Στο άρθρο του «Ριζοσπάστη» κάνουμε αναφορά στο κείμενο του υπουργείου Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της μαθητείας». Σε αυτό το κείμενο, λοιπόν, η κυβέρνηση βάζει στόχο για «μετατροπή της ΕΕΚ από μια επιλογή ανάγκης σε μια συνειδητή επιλογή για τους μαθητές» (σελ. 60), υιοθετώντας δηλαδή τη διαπίστωση ότι σήμερα είναι μια «επιλογή ανάγκης». Παραπέρα, στο ίδιο κείμενο (σελ. 86) εντοπίζουν ανάγκη για «ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών», προφανώς εκτιμώντας ότι αυτή είναι ελλιπής, και για «ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μαθητές και γονείς», προφανώς εντοπίζοντας προβλήματα μιας πραγματικότητας που δεν κρύβεται.

Ομως, επιλέγουν να λειτουργήσουν προβοκατόρικα απέναντι στο ΚΚΕ, που αναδεικνύει και αντιπαλεύει αυτήν την πραγματικότητα, με άρθρα στον «Ριζοσπάστη», ανακοινώσεις, αλλά και Ερωτήσεις στη Βουλή, παλεύοντας για ουσιαστική ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών που φοιτούν στα ΕΠΑΛ και για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν σωστά το έργο τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org