Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Αντιπαραθέσεις με ζητούμενο τα συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης

Από την παρουσία της Μέρκελ σε χτεσινή συζήτηση στο Νταβός

© KEYSTONE / LAURENT GILLIERON

Από την παρουσία της Μέρκελ σε χτεσινή συζήτηση στο Νταβός
ΒΕΡΝΗ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν χτες, δεύτερη μέρα του 48ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με τους ηγέτες των δύο ισχυρότερων χωρών της ΕΕ (Μέρκελ και Μακρόν) να κοντράρονται εξ αποστάσεως, και με διαφορά διημέρου, με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Ντόναλντ Τραμπ. Το βασικό σημείο αντιπαράθεσης είναι σχετικά με τους τρόπους και τις μεθόδους που η κάθε αστική τάξη και πιο ειδικά οι ξεχωριστοί μονοπωλιακοί όμιλοι θα εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους και καλύτερη μοιρασιά στον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο. Πάνω σε αυτό κονταροχτυπιούνται, ζήτημα που εκφράζεται με αντιπαράθεση για την αναλογία του εθνικού προστατευτισμού και του διεθνούς «ελεύθερου» εμπορίου, αυτού που ονομάστηκε παγκοσμιοποίηση. Οσο για τις κινητοποιήσεις στην Ελβετία που κηρύσσουν ανεπιθύμητο τον ...απομονωτιστή Τραμπ, αυτές είναι απλά η απόδειξη της δυνατότητας χειραγώγησης που έχει το σύστημα, ώστε να αποπροσανατολίζει και λαϊκές δυνάμεις, που αντί να βλέπουν το κύριο, την ανάγκη ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, διαλέγουν τον εκτελεστή των συμφερόντων τους.

Χτες, βασικοί υπουργοί των ΗΠΑ, όπως οι υπουργοί Οικονομικών, Εμπορίου και Μεταφορών, εμφανίστηκαν στο Φόρουμ προετοιμάζοντας το έδαφος για την αυριανή εμφάνιση του Αμερικανού Προέδρου και για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις που προκαλούν οι πολιτικές «προστατευτισμού» των αμερικανικών μονοπωλίων έναντι ανταγωνιστών τους. Βεβαίως, ακριβώς η ίδια τάση υπάρχει και στις κινήσεις που βλέπουμε στην ΕΕ, π.χ. για περιορισμό των αθρόων κινεζικών εξαγωγών σε μια σειρά προϊόντα, όπως ο χάλυβας και άλλα.

Το στίγμα της αντιπαράθεσης ισχυρών χωρών της ΕΕ με τις ΗΠΑ έδωσαν και οι χτεσινές σημαντικές ομιλίες του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ.

Προτάσεις Μακρόν με φόντο τον ανταγωνισμό

Ο Εμ. Μακρόν απηύθυνε έκκληση για «πολυμερή αντιμετώπιση του εξτρεμισμού» διεθνώς. Επέμεινε ότι «μία πολυμερής πολιτική και διπλωματική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική (...) Δεν έχουμε να νικήσουμε μόνο τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε και τις συνθήκες για διαρκή ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά.

Καταφέρθηκε εναντίον τεχνολογικών κολοσσών που δεν πληρώνουν φόρους στη Γαλλία, ενώ νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις καταβάλλουν φόρους «από το πρώτο ευρώ». Απαίτησε να φτιαχτεί εντός ΕΕ το «κατάλληλο» πλαίσιο φορολόγησης των τεχνολογικών μονοπωλίων και να «μεταρρυθμιστεί» η Ευρωπαϊκή Ενωση «εντός του 2018, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί με άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία». Αναγνώρισε ότι τα τεχνολογικά και άλλα μονοπώλια, στο πλαίσιο της λεγόμενης «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» και αυτοματοποίησης των περισσότερων μέσων παραγωγής, «θα καταστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο». Πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου με αποθεματικό 10 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν η καινοτόμος Ερευνα και τεχνολογίες αιχμής.

Πυρά κατά του «απομονωτισμού»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ανεβαίνοντας νωρίτερα στο βήμα του Φόρουμ, υποστήριξε ότι «ο απομονωτισμός και ο προστατευτισμός» δεν είναι η λύση στις «διεθνείς οικονομικές προκλήσεις». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συμβάλει ως «ισχυρή δύναμη στην επίλυση κρίσεων». Χαρακτήρισε «δηλητήριο» τον εθνικισμό και το λαϊκισμό, τονίζοντας ότι «ο «προστατευτισμός δεν αποτελεί την ορθή απάντηση στις σημερινές προκλήσεις».

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Αναφερόμενη στο Brexit, υποστήριξε ότι δεν γίνεται να υπάρξουν συμβιβασμοί ως προς τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε πάντως επιθυμία «για στενή σύμπραξη με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι ομιλίες Μακρόν και Μέρκελ εκτιμήθηκε πως εκφωνήθηκαν με απώτερο αποδέκτη τον Αμερικανό ομόλογό τους, Ντ. Τραμπ, που αναμένεται αύριο (τελευταία μέρα εργασιών του Φόρουμ), για να αναπτύξει και να εξηγήσει τη βασική οικονομική ατζέντα της κυβέρνησής του με βασικό θέμα «Πρώτα η Αμερική».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, προσπαθώντας να εκτονώσει τις αρνητικές αντιδράσεις που αντιμετώπισε για τις πολιτικές Τραμπ, υποστήριξε ότι ο Αμερικανός ηγέτης υποστηρίζει τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες, ότι είναι υπέρ «του ελεύθερου αλλά δίκαιου εμπορίου» και επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι «οι αμερικανικές εταιρίες θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που απολαμβάνουν άλλες χώρες στις ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δεν απέκλεισε πιθανά εμπορικά αντίποινα από την Κίνα, μετά τις προχτεσινούς δασμούς που επέβαλε εναντίον αυτής και της Νότιας Κορέας η κυβέρνηση των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ