Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγαλώνει η εσωτερική αντιπαράθεση στους Σοσιαλδημοκράτες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), λίγες μέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, με αφορμή το δημοψήφισμα που θα γίνει μεταξύ των περίπου 450.000 μελών του κόμματος για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Η νεολαία του SPD (JUSO) και η «αριστερή πτέρυγα» του κόμματος, που αντιτίθενται στη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, διεξάγουν εκστρατεία εγγραφής νέων μελών, με στόχο να υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα. Χτες η ηγεσία του SPD ανακοίνωσε πως στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα καθορίσει μια ημερομηνία και όσοι γράφτηκαν μέλη μετά από αυτή δεν θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα. Πάντως ο πρόεδρος της Νεολαίας, Κέβιν Κιούνερτ, με άρθρο στην «Handelsblatt», προειδοποιεί την ηγεσία του κόμματος να μην υποτιμήσει το δημοψήφισμα, γιατί υπάρχουν πολλά μέλη του SPD που θεωρούν το μεγάλο συνασπισμό έναν «φθηνό συμβιβασμό».

Οι επικριτές ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού (θα είναι ο τρίτος αν συμφωνήσουν) δεν διαφωνούν με την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που εφαρμόζουν τα κόμματα που συγκυβερνούν, αλλά ανησυχούν για την πολιτική επιβίωση και την εκλογική φθορά της σοσιαλδημοκρατίας από τις δύο συμμετοχές σε μεγάλο συνασπισμό (2005 και 2013). Προτάσσουν την ανάγκη το SPD να παραμείνει στην αντιπολίτευση, να ανανεώσει την ηγεσία του και να επανέλθει σαν πιο χρήσιμη και αξιόπιστη εναλλακτική του κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια.

«Η ανανέωση του SPD χρειάζεται χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν θα τελειώσει με την απόρριψη του μεγάλου συνασπισμού», λέει ο Κ. Κιούνερτ, ενώ η βουλευτής της «αριστερής πτέρυγας», Χίλντε Ματάις, προσθέτει: «Πριν ένα χρόνο ο Μάρτιν Σουλτς (σ.σ. πρόεδρος του SPD) είχε τόσο μεγάλη δημοτικότητα, ακριβώς επειδή θεωρήθηκε ως εναλλακτική λύση στο μεγάλο συνασπισμό». Αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Μ. Σουλτς επελέγη για την ηγεσία του SPD επειδή είχε διατελέσει για χρόνια ευρωβουλευτής και δεν είχε αναλάβει υπουργικές θέσεις στους μεγάλους συνασπισμούς.

Η Μαλού Ντράιερ, μία εκ των αντιπροέδρων του SPD, άσκησε κριτική στην πρακτική εγγραφής νέων μελών, λέγοντας πως «όποιος εγγράφεται θα πρέπει να μοιράζεται τις αξίες του κόμματος και να συμμετέχει ανάλογα σε αυτό».

Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα αρχίσουν και πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό. Σήμερα έχει προγραμματιστεί συζήτηση στην ηγεσία του SPD και οι συνομιλίες ενδέχεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή. Σε μια δήλωσή της η υπηρεσιακή καγκελάριος και πρόεδρος της CDU, Αγκελα Μέρκελ, υπαινίχθηκε πως θα επιθυμούσε οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως το καρναβάλι (8 Φλεβάρη).

Στο μεταξύ, χτες ο γγ της CSU, Αντρέας Σόιερ, απέρριψε το αίτημα του SPD για επαναδιαπραγμάτευση της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων, δικαίωμα που έχει ανασταλεί από πέρυσι το Μάρτη. Στη συμφωνία των διερευνητικών συνομιλιών των δύο πλευρών προβλέπεται ότι το δικαίωμα θα επανέλθει από την ερχόμενη άνοιξη, όμως θα ισχύει για μέχρι 1.000 πρόσφυγες το χρόνο. Το SPD, στο πλαίσιο της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που υποτίθεται ότι θα διεξάγει για να μπει σε μεγάλο συνασπισμό, ζητά επαναδιαπραγμάτευση για πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις. «Για την CDU και την CSU δεν υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις», δήλωσε. Πάντως ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός του Σλέσβιχ - Χόλσταϊν, Ντάνιελ Γκίντερ, δήλωσε υπέρ της οικογενειακής επανένωσης - χωρίς να αναφέρει αν θα πρέπει να αλλάξει η συμφωνία των διερευνητικών - λέγοντας πως βοηθά στην ενσωμάτωση των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ