Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνάντηση των θυτών της τραγωδίας στην Υεμένη

Η φτώχεια και η δυστυχία διευρύνονται στην Υεμένη με την ιμπεριαλιστική επέμβαση

Copyright 2017 The Associated

Η φτώχεια και η δυστυχία διευρύνονται στην Υεμένη με την ιμπεριαλιστική επέμβαση
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σχέδια για τις επόμενες φάσεις της φονικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που πραγματοποιούν από το Μάρτη του 2015 η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στην Υεμένη, σε μία προσπάθεια να φρενάρουν την αύξηση της περιφερειακής γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν, επεξεργάστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, στη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ, και Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με πρωτοβουλία του Foreign Office.

Οι υπουργοί Εξωτερικών υποστήριξαν, αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως συζήτησαν τα περιθώρια για την εξεύρεση «ειρηνικής λύσης» για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, δεν αποκάλυψαν το παραμικρό από τις υποτιθέμενες «ειρηνευτικές» προσπάθειες, σε μία περίοδο που οι Σαουδάραβες ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να αιματοκυλούν το λαό της Υεμένης, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε όλες τις υποδομές της χώρας, πάνω από 12.500 νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και εκατομμύρια υποσιτισμένους, μεταξύ των οποίων πολλά βρέφη και παιδιά.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, που ήταν και ο διοργανωτής της υπουργικής συνόδου για την Υεμένη, ισχυρίστηκε ότι τόσο στην περίπτωση αυτής της χώρας, όσο και στην περίπτωση της Συρίας, «δεν μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος με στρατιωτική λύση, αλλά με μία πολιτική, προσεκτικά σχεδιασμένη διαπραγμάτευση». Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε πρόσβαση στην παραπάνω υπουργική σύνοδο, υποστήριξε ότι συζητήθηκαν και μέτρα για διευκόλυνση της «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Το ίδιο 24ωρο, ενώσεις μονοπωλίων της διεθνούς ναυτιλίας, όπως η Διεθνής Ενωση Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων (Intertanko), το «Βαλτικό και Διεθνές Ναυτιλιακό Συμβούλιο» (BIMCO) και το «Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας» μετά από υποδείξεις της ιμπεριαλιστικής «αντιπειρατικής» ναυτικής αποστολής της EE (EU NAVFOR), που δρα εδώ και χρόνια ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, εξέδωσε νέες οδηγίες για τη διέλευση εμπορικών σκαφών. Οι οδηγίες προτείνουν ασφαλέστερες πορείες διέλευσης μεταξύ των στρατηγικών στενών της Υεμένης, Μπαμπ αλ Μαντέμπ, και τη νότια Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να αποφευχθούν ή να μειωθούν οι κίνδυνοι για τα εμπορικά σκάφη από νάρκες θαλάσσης και υποθαλάσσιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ