Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Λασιόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Παρεμβάσεις έκαναν η σχολική ψυχολόγος Χαρά Παπαϊωάνου, με θέμα «Ψυχολογία των μαθητών με ειδικές ανάγκες», και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Σκοπελίτη, με θέμα «Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή».
Τόσο μέσα από τις εισηγήσεις όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις γονέων και εκπαιδευτικών, αναδείχθηκαν οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό, τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών. Καταγγέλθηκε ότι η πλειοψηφία των ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων λειτουργούν σε απαράδεκτους, εντελώς ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους, που δεν έχουν καν αίθουσες και στεγάζονται σε «πρώην αποθήκες» σε γωνιές από αίθουσες τελετών, διαδρόμους κ.α.
Ο Θ. Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, σημείωσε ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» που προανήγγειλε η κυβέρνηση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποδείχθηκε πολύ γρήγορα κούφια λόγια. Οτι «τα "γκέτο", όπως τα αποκάλεσε ο πρώην υπουργός Παιδείας, είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, που θεωρεί τα παιδιά, σε όλο το φάσμα των μαθησιακών δυσκολιών, "δεύτερης κατηγορίας" και η εκπαίδευσή τους υποχρηματοδοτείται, είναι υποβαθμισμένη, καθώς στοιχίζει πολλαπλάσια από ό,τι της Γενικής Εκπαίδευσης». Και τόνισε ότι «χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες τις ειδικές παιδαγωγικές υπηρεσίες, είτε αφορούν ήπιες, είτε πιο βαριές περιπτώσεις αναπηρίας. Ετσι δημιουργείται το πραγματικό κοινωνικό περιθώριο, καθώς δεν μπορούν όλοι να πληρώνουν το κόστος της ιδιωτικής παρέμβασης».
Οπως αναφέρθηκε, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα οργανικά και λειτουργικά κενά, που φυσικά είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, είναι περίπου 8.000. Οι εργαζόμενοι στις δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης απασχολούνται κατά 70%, με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης, τον τόσο ευαίσθητο και απαιτητικό, δεν έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια ούτε ένας μόνιμος διορισμός.
Στην εκδήλωση συμφωνήθηκε η διοργάνωση κινητοποίησης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και η οργάνωση παραπέρα κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση της άμεσης κάλυψης όλων των κενών, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Να χρηματοδοτηθεί η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τα απαιτούμενα κονδύλια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, δομές και υλικά. Να λυθούν άμεσα τα οξυμένα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν σε πολλά σχολεία της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.