Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις γονέων για τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Να ληφθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Ειδικής Αγωγής απαίτησαν εκπαιδευτικοί και γονείς στη Θεσσαλονίκη, με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Νωρίτερα το πρωί, έγιναν παρεμβάσεις σε σχολεία Ειδικής Αγωγής σε Καλαμαριά, Εύοσμο και Κορδελιό.

Στην κινητοποίηση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης αλλά και γονείς παιδιών που ανέδειξαν την ανάγκη να σταματήσει νωρίτερα για τα Χριστούγεννα η λειτουργία των σχολικών μονάδων και στο χρόνο μέχρι την επαναλειτουργία τους να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε παιδιά και εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν με ασφάλεια.

Παρουσίασαν τις διεκδικήσεις τους στον διευθυντή Εκπαίδευσης και περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στις εκπαιδευτικές μονάδες Ειδικής Αγωγής. Αυτήν την περίοδο, το 30% των ΣΜΕΑΕ είναι σε αναστολή, τα 2/3 τουλάχιστον των σχολείων είναι ή ήταν το λιγότερο μία φορά σε αναστολή 14 ημερών, πολλά από αυτά είναι και δεύτερη φορά σε αναστολή 14 ημερών. Πολλοί γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι τους ως μέτρο πρόληψης για την οικογένειά τους και μόνο ένας μικρός αριθμός του συνόλου των παιδιών βρίσκονται στο σχολείο. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του ειδικού σχολείου στην Τούμπα, όπου αυτήν την περίοδο πηγαίνουν μόλις 9 από τα 52 παιδιά και του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, όπου αυτήν την περίοδο φοιτούν μόνο 7 από τους 38 μαθητές. Και ανακύπτει και το ζήτημα των απουσιών.

Μεταξύ άλλων απαίτησαν:

  • Συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για μαθητές και εργαζόμενους.
  • Μείωση μαθητών ανά τμήμα και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες υποδομές για τον σκοπό αυτό.
  • Να τοποθετηθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό (εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ - ΕΒΠ - καθαριότητας) στα ειδικά σχολεία με πρόβλεψη για την αναπλήρωση των εργαζομένων που βρίσκονται ή θα βγουν σε άδεια.
  • Αμεσα να υπάρξει σχεδιασμός με ευθύνη του κράτους για στέγαση σε ασφαλή κτίρια.
  • Να υπάρχει επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
  • Αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς και μείωση των μεταφερόμενων μαθητών ανά μέσο. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σχολικές μεταφορές με οχήματα που να είναι αποκλειστικής χρήσης από τα σχολεία.
  • Τα παιδιά που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους, να υποστηριχτούν διεπιστημονικά με κάθε πρόσφορο μέσο, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
Στην Ικαρία

Αντιμέτωποι με τα προβλήματα μεταφοράς των παιδιών τους από και προς το σχολείο είναι οι γονείς παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία της Ικαρίας, όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων Φίλων ΑμεΑ και Αναπήρων Ικαρίας «Ηλιαχτίδα». Ο Σύλλογος σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς εξηγεί ότι τα παιδιά που φοιτούν στις 3 ειδικές μονάδες του νησιού, για άλλη μια φορά δεν εξυπηρετούνται, λόγω της δυσλειτουργίας των δρομολογίων. Απαιτεί να λυθεί άμεσα το πρόβλημα και επιπλέον να ληφθούν μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ