Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας της κυβέρνησης συνεχίζεται!

«

Το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας της κυβέρνησης συνεχίζεται!», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή το σχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για τη «φύλαξη» των πανεπιστημίων, που όπως φάνηκε και από τις προχτεσινές διαβουλεύσεις των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη με αντιπροσωπείες των πρυτάνεων και της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), η κυβέρνηση έχει σκοπό να το δρομολογήσει.

Θυμίζουμε πως οι προωθούμενες διατάξεις κινούνται στους εξής τρεις άξονες: α) Τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), από αστυνομικούς που θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα διατεθούν με συγκεκριμένο πλαίσιο στα ιδρύματα, β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και γ) την ενίσχυση διατάξεων του Πειθαρχικού και του Ποινικού Δικαίου. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι για την ενίσχυση των υποδομών ασφαλείας των ιδρυμάτων θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τα παραπάνω, η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει αναλυτικά:

«Το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας της κυβέρνησης συνεχίζεται! Την ώρα που τα Πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά σχεδόν ένα χρόνο, η κυβέρνηση, αντί να ασχοληθεί με το πώς θα επιστρέψουν με ασφάλεια οι φοιτητές στα αμφιθέατρα, συνεχίζει να προκαλεί, σχεδιάζοντας πώς θα βάλει δυνάμεις της αστυνομίας, κάρτες εισόδου και κάμερες στα Πανεπιστήμια, δίνοντας 30 εκατ. ευρώ!

Το να σχολιάσει κανείς ότι για καθηγητές, βιβλία, υποδομές δεν δίνει "σάλιο", αλλά δίνει εκατομμύρια για να εξασφαλίσει σιγή νεκροταφείου μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια, περισσεύει! Επιβεβαιώνει πως είναι πολιτική επιλογή τα Πανεπιστήμια να έχουν "βαρέσει κανόνι" όλο αυτό το διάστημα.

Αλήθεια, αυτή η κυβέρνηση που νοιάζεται τόσο πολύ για την "αριστεία" και την "ομαλότητα" των Πανεπιστημίων, με αυτά τα μέτρα θα αντιμετωπίσει τα τεράστια εκπαιδευτικά κενά σε εργαστήρια, μαθήματα, πρακτικές, διπλωματικές, που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες των φοιτητών; Αυτή είναι η λύση προς τους φοιτητές που δεν έχουν πάρει ακόμα τα συγγράμματά τους και σε ένα μήνα ξεκινούν εξεταστική;

Στόχος της είναι να "προστατέψει" την εγκληματική πολιτική της και την επιχειρηματική δράση στα Πανεπιστήμια, να χτυπηθεί η οργανωμένη συλλογική δράση φοιτητών και εργαζομένων, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών, της μόρφωσης και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Τα "μέτρα φύλαξης" των Πανεπιστημίων προστίθενται στο όργιο καταστολής και περιστολής δικαιωμάτων που εντείνει η κυβέρνηση. Οποιο όνομα και σύνθεση κι αν πάρει η πανεπιστημιακή αστυνομία, θα αποτελεί σώμα επιβολής του νόμου, καταστολής και τρομοκρατίας της κάθε κυβέρνησης απέναντι σε όποιον διεκδικεί, αγωνίζεται, αμφισβητεί. Ηδη από δημοσιεύματα γίνεται λόγος για αυξημένες αρμοδιότητες αυτών των σωμάτων - που συνεχώς θα ενισχύονται - και για αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας.

Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι άδραξε την ευκαιρία, εν μέσω πανδημίας, τώρα που τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά, να προωθήσει σχέδια χρόνων, που στόχο έχουν να φιμώσουν κάθε φωνή συλλογικής διεκδίκησης και δράσης στα Πανεπιστήμια. Για να μην κουράζεται, ας δώσει από τώρα τα εκατομμύρια στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, γιατί φοιτητές, εργαζόμενοι, καθηγητές θα της χαλάσουν για μια ακόμα φορά τα σχέδια! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org