Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Εντείνεται η στοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στους χώρους δουλειάς

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι απολύσεις στα ξενοδοχεία του ομίλου «Aldemar» στη Ρόδο, καθώς και η απόλυση του προέδρου του ΔΣ της Ενωσης Λογιστών Λάρισας

Από παλιότερη κινητοποίηση σε ξενοδοχείο του ομίλου «Aldemar» στη Ρόδο
Από παλιότερη κινητοποίηση σε ξενοδοχείο του ομίλου «Aldemar» στη Ρόδο
Στον απόηχο της ψήφισης του χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατά παραγγελία του κεφαλαίου, το οποίο μάλιστα συνοδεύτηκε προκλητικά και με «επιχειρήματα» περί «ενίσχυσης της δημοκρατίας και της συμμετοχής στα συνδικάτα» (!), πλήθος είναι τα παραδείγματα από όλη την Ελλάδα που επιβεβαιώνουν την ένταση της στοχοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στους χώρους δουλειάς. Πατώντας πάνω στο αντεργατικό νομικό πλαίσιο που ενισχύουν συνεχώς όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, η εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία έρχεται όπως πάντα να ξεπεράσει ακόμα και αυτήν την αντεργατική νομοθεσία.

Από αυτήν την άποψη, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, τόσο για την τακτική της εργοδοσίας, όσο και για τη στάση που πρέπει να αντιπαραθέσουν οι εργαζόμενοι, οι απολύσεις στα ξενοδοχεία του ομίλου «Aldemar» στη Ρόδο, καθώς και η απόλυση του προέδρου του ΔΣ της Ενωσης Λογιστών Λάρισας.

Επιβεβαιώνεται ο εκδικητικός χαρακτήρας των απολύσεων σε ξενοδοχεία του ομίλου «Aldemar»

Ο εκδικητικός χαρακτήρας των απολύσεων στις οποίες προχώρησε στα μέσα Δεκέμβρη η εργοδοσία στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», θέτοντας στο στόχαστρο δραστήρια μέλη του επιχειρησιακού σωματείου, επιβεβαιώθηκε στην τριμερή συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Στις 13 Δεκέμβρη, η εργοδοσία κοινοποίησε με εξώδικο σε έξι εργαζόμενους την απόλυσή τους. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν: Δύο καμαριέρες, οι οποίες είναι ιδρυτικά μέλη του Σωματείου και μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής του. Ενας συντηρητής, ο οποίος είναι επίσης δραστήριο μέλος του Σωματείου. Μια σερβιτόρα την οποία, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εργοδοσία εξανάγκασε να ζητήσει πίσω την αίτηση εγγραφής σε αυτό, γιατί διαφορετικά «θα βλέπει το ξενοδοχείο με το κιάλι». Η συγκεκριμένη εργαζόμενη είναι και τεσσάρων μηνών έγκυος! Ενας προϊστάμενος τμήματος, το «έγκλημα» του οποίου, όπως αναφέρει το Σωματείο, ήταν «ότι αρνήθηκε να γίνει το όχημα για την αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για το Σωματείο, παρότι δεν είναι μέλος του». Το Σωματείο παράλληλα προειδοποιεί ότι τα σχέδια της εταιρείας είναι πιθανό να περιλαμβάνουν και νέες απολύσεις το επόμενο διάστημα.

Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar» σημειώνει: «Κάτω από την πίεση και τις διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα στην περιοχή, η επιχείρηση δήλωσε στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι θα επαναπροσλάβει την έγκυο απολυμένη. Για τους υπόλοιπους αρκέστηκε να πει ότι επιλέχθηκαν στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης ως οι... λιγότερο αποδοτικοί (!), ενώ για τις φημολογούμενες νέες απολύσεις, ο δικηγόρος δεν είχε υπόψη του τίποτα...».

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι στην ερώτηση του εκπροσώπου της Επιθεώρησης Εργασίας, πώς γίνεται σε μια επιχείρηση με περισσότερους από 300 εργαζόμενους οι απολυμένοι να τυχαίνει να είναι τα πιο δραστήρια μέλη του Σωματείου, ο δικηγόρος της επιχείρησης δεν είχε απάντηση. Στην ανακοίνωση του Σωματείου προστίθεται επίσης ότι ο επιθεωρητής εκτίμησε προφορικά πως πρόκειται προφανώς για εκδικητικές απολύσεις και ζήτησε από την επιχείρηση να τις ανακαλέσει. Αναμένεται τις επόμενες μέρες η γραπτή άποψη της υπηρεσίας.

Εκπρόσωποι εργατικών σωματείων της περιοχής που βρίσκονταν στο χώρο της Επιθεώρησης Εργασίας για συμπαράσταση, όπως και το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου, έστειλαν στην εργοδοσία το μήνυμα ότι «αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις, η τουριστική σεζόν για την "Aldemar" προβλέπεται πολύ "θερμή"», ξεκαθαρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις αλλά και η αλληλεγγύη από τα σωματεία θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Απόλυση προέδρου κλαδικού σωματείου στη Λάρισα

Την απόλυση με προειδοποίηση του προέδρου του ΔΣ της Ενωσης Λογιστών Λάρισας, Παναγιώτη Παναγιωτίδη, από τη διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη, καταχρηστική και εκδικητική.

Οπως επισημαίνει το ΕΚΛ, ο Παν. Παναγιωτίδης, ο οποίος εργάζεται ως λογιστής στο υποκατάστημα της επιχείρησης στη Λάρισα, πρωτοστάτησε σε αγώνες ενάντια στα σχέδια της διοίκησης του συνεταιρισμού για μείωση των μισθών στους εργαζόμενους. Οταν η διοίκηση προχώρησε σε κόψιμο επιδομάτων και μισθών, απευθύνθηκε, όπως και άλλοι συνάδελφοί του στη Λάρισα, στα δικαστήρια, ζητώντας να του καταβληθούν τα χρήματα που του παρακρατήθηκαν. Με τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων και του Αρείου Πάγου δικαιώθηκε, αλλά η διοίκηση του συνεταιρισμού αρνήθηκε να συμμορφωθεί και το ίδιο έπραξε όταν οι εργαζόμενοι κατέφυγαν σε κατάσχεση. Επιπλέον, αρνείται να αποδώσει τις οφειλόμενες εισφορές στο ΙΚΑ, έχοντας στο πλευρό της την κυβέρνηση που «πάγωσε» τις απαιτήσεις του ΙΚΑ.

Ετσι, τον Οκτώβρη του 2017, οι εργαζόμενοι στο υποκατάστημα Λάρισας, όπως και άλλοι στην Αρτα, κατέφυγαν και πάλι στα δικαστήρια. Το ΕΚΛ καταγγέλλει ότι «μια μέρα πριν το δικαστήριο, ο συνάδελφος δέχτηκε για μία ακόμη φορά την πρόταση να πάρει την αποζημίωσή του και τα λεφτά που διεκδικούσε στο δικαστήριο, αρκεί να μην γίνει το δικαστήριο και βγει η απόφαση. Μάλιστα του ζητήθηκε να υπογράψει και ένα κατάπτυστο κείμενο, το οποίο αρνήθηκε να υπογράψει, όπως αρνήθηκε και στο να μην γίνει το δικαστήριο». Ακολούθησε η απόλυσή του με προειδοποίηση, η οποία του στάλθηκε με δικαστικό κλητήρα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, στις 27/12/2017.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ επισημαίνει ότι η προσπάθεια δίωξης του συνδικαλιστή «έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθούν τελευταία κυβέρνηση - εργοδοσία, ενάντια σε πρωτοπόρους αγωνιστές συνδικαλιστές, με σκοπό το σταμάτημα της συνδικαλιστικής τους δράσης». Τονίζει ότι «οι μεθοδεύσεις αυτές δεν μπορούν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των συναδέλφων, που αγωνίζονται για το δίκαιο των εργαζομένων», και απαιτεί από τη διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας να πάρει πίσω την προειδοποίηση απόλυσης του Παν. Παναγιωτίδη.

Την απόλυση του προέδρου του ΔΣ της Ενωσης Λογιστών Λάρισας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Και τις δύο καταγγελίες κατέθεσε με Αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι απολύσεις στα ξενοδοχεία του ομίλου «Aldemar» (2018-02-28 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η «καταδίωξη» του επιχειρησιακού Σωματείου (2018-02-09 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τρομοκρατία στην «ΑΛΦΑ ΓΟΥΝΤ» (2012-06-22 00:00:00.0)
Απέλυσε νεαρή μητέρα (2012-06-22 00:00:00.0)
Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα (2012-02-04 00:00:00.0)
Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα (2012-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org