Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μπλόκα σε κομβικά σημεία όλης της χώρας από τις 22 μέχρι τις 28 Γενάρη

Το στήσιμό τους αποφασίστηκε στη χτεσινή διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Το στήσιμο μπλόκων σε κομβικά σημεία όλης της χώρας από τις 22 μέχρι τις 28 Γενάρη αποφάσισε, στη χτεσινή διευρυμένη συνεδρίασή της στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Σταθμός σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «AGROTICA».

Την εισήγηση στη συνεδρίαση παρουσίασε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ενώ ακολούθησε διεξοδική συζήτηση για τις προετοιμασίες που έγιναν στο διάστημα από την τελευταία πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 17 Δεκέμβρη, οπότε πάρθηκε η απόφαση για πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη του Γενάρη. Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες που ανοίγονται για στήσιμο μπλόκων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος από διάφορες περιοχές της χώρας.

Κάλεσμα μαζικής κινητοποίησης ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την ενημέρωση και την αγωνιστική ενεργοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με στόχο τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στα μπλόκα.


Και τονίζει: «Και αυτή η μάχη στρέφεται ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και, γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε, θα βρίσκονται κι αυτήν τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν' αρπάξουν τη γη και το βιος μας.

Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους».

Αναφερόμενη η ανακοίνωση στην επίθεση που δέχονται η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και γενικότερα το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με το που ανακοινώθηκαν οι νέες κινητοποιήσεις, σημειώνει ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σ' αυτήν την επίθεση (κυβέρνηση, άλλα κόμματα, ΜΜΕ, εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών), «στόχο έχουν να συκοφαντήσουν το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, να υπονομεύσουν τη μαζικότητα και τη δυναμική των μπλόκων, να υποκινήσουν τον λεγόμενο "κοινωνικό αυτοματισμό" κατά των αγωνιζόμενων αγροτών».

Σε ό,τι αφορά «προτάσεις» για «ενότητα» και «κοινό αγώνα» που ακούγονται από κάποιους εκπροσώπους του αγροσυνδικαλισμού που είναι ταγμένος στην υπηρεσία των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, επισημαίνει: «Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν αποκλείει κανέναν μικρομεσαίο αγρότη από τις κινητοποιήσεις, αρκεί να συμφωνεί με το πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις των οργάνων του και μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση στα χωριά με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ομως, δεν πρόκειται να δεχτεί "ενότητα" και "κοινό αγώνα" με κάποιες "ξεκρέμαστες ομάδες", οι οποίες, σύμφωνα με τα αιτήματα που προβάλλουν, αλλά και όπως έδειξε και η δράση τους στο παρελθόν, νοιάζονται και παλεύουν μόνο για τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ολοι αυτοί, όλο το προηγούμενο διάστημα, που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει συνεχή και πολύμορφη δράση, είναι άφαντοι και παραμένουν σιωπηλοί και εμφανίζονται κάθε φορά που ξεκινάμε πανελλαδικές κινητοποιήσεις για να τις ξεστρατίσουν και να τις υπονομεύσουν».

Στη Θεσσαλία

Μπλόκο στη νέα Εθνική Οδό Ε-65, στο ύψος του κόμβου στο Δέλτα της Καρδίτσας, θα στήσουν, τη Δευτέρα 22/1, οι αγρότες της Καρδίτσας. Σε αυτήν την απόφαση κατέληξε η μαζική πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη που έγινε προχτές βράδυ στον Παλαμά. Στο μεταξύ, από την περασμένη Παρασκευή, τα τρακτέρ έχουν βγει σε δεκάδες χωριά του νομού, ζεσταίνοντας τις μηχανές για να ξεκινήσουν προς το μέρος του μπλόκου.

Στην κατεύθυνση στησίματος μπλόκου στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης προσανατολίζονται οι αγρότες του νομού Λάρισας, ενώ έχουν προγραμματιστεί επαρχιακά συλλαλητήρια με τρακτέρ, την Παρασκευή 19/1, στις 11 π.μ., στην πλατεία των Φαρσάλων και την Κυριακή 21/1 στην πλατεία του Τυρνάβου.

Μπλόκο σε κομβικό σημείο της περιοχής θα στήσουν οι αγρότες των Τρικάλων.

Στη Μαγνησία έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση με αγροτικά αυτοκίνητα στην Εφορία στο Βόλο την Τετάρτη 24/1.

Προετοιμασίες και σε άλλες περιοχές
  • Στην Κρήτη, το συντονιστικό των αγροτικών συλλόγων του νησιού οργανώνει παγκρήτια σύσκεψη αύριο Πέμπτη 18/1, στο Ρέθυμνο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Σε αυτήν τη σύσκεψη θα οριστικοποιηθούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν συντονισμένα σε όλη την Κρήτη το επόμενο διάστημα. Σε συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων συζήτησε το σχεδιασμό της δράσης του στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγωνιστικού δεκαήμερου, καθώς και την οργάνωση της συμμετοχής της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων του νομού στην παγκρήτια σύσκεψη.
  • Στη Νάουσα, σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», τη Δευτέρα 22/1, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της «Βέτλανς».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org