Σάββατο 6 Γενάρη 2018 - Κυριακή 7 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πίσω από τους «φανταχτερούς» αριθμούς της απασχόλησης

«Εκρηξη» και επίπεδα ρεκόρ στην απασχόληση δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας (Destatis) για το 2017. Οι απασχολούμενοι στη Γερμανία ανήλθαν (μεσοσταθμικά) το προηγούμενο έτος σε 44,3 εκατ., δηλαδή κατά 638.000 περισσότεροι (1,5% αύξηση) σε σχέση με το 2016. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2007, σημειώνουν ερευνητές της Destatis. Ωστόσο, πίσω από αυτούς τους «φανταχτερούς» αριθμούς, που οφείλονται και στους ρυθμούς ανάπτυξης, την αύξηση των επενδύσεων και της εξαγωγικής δραστηριότητας των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων, κρύβεται και η άλλη όψη της εκμετάλλευσης, αυτή των ημιαπασχολούμενων, των ανέργων και μάλιστα χωρίς παροχές, των εργαζομένων του ενός ευρώ και των «μίνι τζομπς». Τόσο στους πρώτους όσο και στους δεύτερους στηρίζεται η καπιταλιστική ευημερία της Γερμανίας.

Οι άνεργοι ανέρχονται στα 2,53 εκατ. και το ποσοστό της ανεργίας στο 5,7%. Από αυτούς, μόλις 744.000 έλαβαν παροχές ανεργίας μέσα στο 2017.

Οι εργαζόμενοι με ασφαλιστική κάλυψη ανήλθαν τον Ιούνη του 2017 στα 32,2 εκατ., δηλαδή 722.000 περισσότεροι από πέρυσι (2,3% αύξηση). Ετσι, στην ισχυρή και «ευημερούσα» Γερμανία, οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση αποτελούν μεν το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού (72,6%), όμως υπάρχουν και πάνω από 10 εκατ. ανασφάλιστοι ή εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». Ενδεικτικά οι γνωστοί «mini jobbers» (ανασφάλιστη, περιορισμένη και προσωρινή εργασία) ανήλθαν τον ίδιο μήνα σε 4,8 εκατ. Μάλιστα αν σε αυτούς υπολογιστούν και οι «εργαζόμενοι του ενός ευρώ», ο αριθμός ανέρχεται στα 5,4 εκατ. (Ινστιτούτο Ερευνών της Αγοράς Εργασίας - ΙΑΒ).

Μέρος του υψηλού ποσοστού απασχόλησης μπορεί να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται με μερική απασχόληση σε σχέση με πριν από 20 ή 30 χρόνια. Ετσι, μια δραστηριότητα μπορεί να διανεμηθεί μεταξύ πολλών εργαζομένων. Οπως σημειώνει το ΙΑΒ, για το 2018 αναμένονται 10,6 εκατ. εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και 24,5 εκατ. πλήρους απασχόλησης. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης στη Γερμανία είναι σχεδόν στο 40%, δηλαδή υψηλότερο από ποτέ.

«Ετσι, η ευελιξία της γερμανικής αγοράς εργασίας συνέβαλε στο γεγονός ότι η θριαμβευτική πρόοδος των μηχανών δεν οδήγησε σε νέα μαζική ανεργία», σημειώνει το Ινστιτούτο κι ας οδήγησε σε «στρατιές» ημιαπασχολούμενων που δεν μπορούν να ζήσουν από μια δουλειά και είναι πάμφθηνοι για τους εργοδότες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ