Σάββατο 6 Γενάρη 2018 - Κυριακή 7 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εκβιασμοί και σκλήρυνση της κατοχικής βίας

Η τακτική της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κλιμακώσει τις απειλές και τους εκβιασμούς σε βάρος των Παλαιστινίων εκφράστηκε στα μέσα της βδομάδας με την ανάσχεση της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Μπροστά στις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, που αποσκοπούν στο να αναγκάσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να καθίσει στο τραπέζι ενός στημένου «διαλόγου», η παλαιστινιακή ηγεσία δηλώνει ότι θα αντισταθεί. Μεταξύ άλλων επιχειρεί συσπείρωση της αλληλεγγύης στον Αραβικό Σύνδεσμο και παράλληλα εντείνει τις διεργασίες ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, προγραμματίζοντας στις 14 Γενάρη έκτακτη σύγκληση του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου στη Ραμάλα. Ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σαέμπ Ερεκάτ, μιλώντας σχετικά στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης», διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε «νέο μονοπάτι για την ειρηνευτική διαδικασία Παλαιστινίων και Ισραηλινών», που συμπεριλαμβάνει την υπαγόρευση «λύσεων» στον Παλαιστινιακό λαό, αφήνοντας έξω το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και της επιστροφής εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων. Αφετέρου, διεμήνυσε πως ο Παλαιστινιακός λαός δεν θα αποδεχθεί ποτέ τέτοια σχέδια, τονίζοντας ότι «αν δεν βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, δεν θα μας βοηθήσει κανείς».

Το ίδιο διάστημα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τον Παλαιστινιακό λαό, αυξάνοντας τις εφόδους σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Οχθης, τις συλλήψεις παιδιών και τη χρήση πυρών σε νεαρούς Παλαιστίνιους που εντείνουν τον αντικατοχικό αγώνα.

Την Τετάρτη, λίγες μέρες μετά την απαγγελία 12 κατηγοριών από ισραηλινό στρατοδικείο σε βάρος της 16χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχεντ Ταμίμι (επειδή πριν από μερικές βδομάδες χαστούκισε Ισραηλινούς στρατιώτες), οι κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν σε νέο έγκλημα, πυροβολώντας θανάσιμα με σφαίρα στο κεφάλι τον 17χρονο μακρινό της ξάδερφο, Μουσάμπ Φιράς Ταμίμι. Ο έφηβος συμμετείχε, μαζί με περίπου άλλους 30 νεαρούς, σε αντικατοχική κινητοποίηση σε χωριό της Δυτικής Οχθης.

Οι ισραηλινές αρχές κλιμακώνουν παράλληλα και τη «βιομηχανία» νόμων που εντείνουν την κατοχή. Βουλευτές του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Λικούντ προωθούν στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στον υπουργό Εσωτερικών την ακύρωση μόνιμης διαμονής Αράβων του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εφόσον κριθεί πως έχουν διαπράξει «ενέργειες» που συνιστούν «παραβίαση της εμπιστοσύνης προς το κράτος του Ισραήλ». Ενώ προωθούν ακόμα ένα νομοσχέδιο, που επιζητεί την επιβολή θανατικής ποινής σε Παλαιστίνιους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για τη «δολοφονία Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών».

Με λίγα λόγια, στην περιοχή δημιουργούνται ολοένα και περισσότερο συνθήκες «πυριτιδαποθήκης», στην οποία οποιαδήποτε αφορμή μπορεί να ανάψει τη σπίθα μιας μεγάλης και πιθανώς ανεξέλεγκτης φωτιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ