Σάββατο 6 Γενάρη 2018 - Κυριακή 7 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
Οξυνση του ανταγωνισμού σε πολλά μέτωπα

Οι πληροφορίες για τις συναντήσεις στις ΗΠΑ δεν διαψεύστηκαν ούτε από Αμερικανούς, ούτε από Ισραηλινούς αξιωματούχους. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικές, αφού αποτελούν μέρος του «μεγάλου παιχνιδιού» που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου πολλά μέτωπα είναι παράλληλα «ανοικτά» και συγκρούονται ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση της Ρωσίας, που μετά την επιτυχή στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησε στη Συρία με πρόσκληση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, κατάφερε να αναβαθμίσει σημαντικά το ρόλο της στην ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ρόλο στη διπλωματική σκακιέρα της περιοχής αναζητά βεβαίως και η Κίνα που έχει ανοίξει διαύλους και δρόμους δράσης κινεζικών μονοπωλίων στο πλαίσιο των σύγχρονων δρόμων του Μεταξιού «Ενας Δρόμος - Μία Ζώνη».

Αυτά, βεβαίως, όταν στην περιοχή, είναι ανοικτά όπως προαναφέραμε αρκετά μεγάλα μέτωπα. Οπως το Παλαιστινιακό, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει στις 6/12/17 την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, υπονομεύοντας περαιτέρω σαν βάση διαπραγμάτευσης την ίδρυση δύο βιώσιμων κρατών με ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967. Η «επόμενη μέρα» σε Συρία και Ιράκ μετά τη συντριβή των τζιχαντιστών και την τεράστια πίτα ανοικοδόμησης πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ή και τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ανοίγει την όρεξη σε ανταγωνιστικά μονοπώλια. `Η η εντεινόμενη ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα Αιγύπτου - Χωρών του Κόλπου με το Κατάρ, αφότου το τελευταίο επέλεξε να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και να αυξήσει τη συνεργασία με στόχο την εκμετάλλευση τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων (51 τρισεκατομμυρίων κ.μ.) φυσικού αερίου «South Pars/North Dome» με πρωταγωνιστικό ρόλο στο γαλλικό ενεργειακό μονοπώλιο ΤΟΤΑΛ.

Τα μέτωπα και οι ανταγωνισμοί τόσων δυνάμεων στην ευρύτερη στρατηγική περιοχή εξηγούν και τις αντιδράσεις διαφόρων δυνάμεων απέναντι σε όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες στο Ιράν.

Δεν είναι τυχαίο έτσι ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Ροχανί, με αφορμή την Πρωτοχρονιά, παραδέχτηκε τη συμβολή του Ιράν στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» σε Συρία, Ιράκ κ.α. Για παρόμοιους λόγους εξηγείται η προσεκτική αντίδραση της καγκελαρίας στη Γερμανία (τεράστια μονοπώλια της οποίας όπως «Ζίμενς» και «Φολκσβάγκεν» έχουν κλείσει στο Ιράν συμφωνίες για χρυσοφόρες μπίζνες μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων), που αρκέστηκε σε εκκλήσεις για σεβασμό των ελευθεριών συνάθροισης, έκφρασης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για τους ίδιους λόγους της στενής σχέσης μονοπωλιακών ομίλων, η Ρωσία, που επίσης συνεργάζεται στενά με το Ιράν στον πόλεμο της Συρίας, χαρακτήρισε τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν «εσωτερικό ζήτημα».

Ουδεμία έκπληξη προκάλεσε η θετική (για την ιρανική κυβέρνηση) αντίδραση της Τουρκίας, που αυτό το διάστημα αντιμετωπίζει το Ιράν σαν σύμμαχο.

Επίσης, χαρακτηριστική είναι η σιγή της Σαουδικής Αραβίας, όμως ο διάδοχος στο θρόνο, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, το περασμένο καλοκαίρι δεν έκρυβε λόγια, δηλώνοντας απροκάλυπτα πως «δεν θα περιμένουμε μέχρι να εκδηλωθεί η μάχη στη Σαουδική Αραβία, αλλά θα εργαστούμε για την εκδήλωση αυτής στο Ιράν και όχι στη Σαουδική Αραβία».

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στην ευρύτερη περιοχή ανεξάρτητα αν θα συνεχιστούν ή θα ανακοπούν τώρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν. Οι κόντρες συμφερόντων είναι τέτοιες που δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, σε νέα επικίνδυνη όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.


KEIMENA: Δ.ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ