Σάββατο 6 Γενάρη 2018 - Κυριακή 7 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στις 28 Γενάρη διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές

Εν αναμονή νέων εξελίξεων

Καθώς συνεχίζονται οι γεωτρήσεις ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ (η κοινοπραξία ΕΝΙ - «Total» άρχισε στις 31 Δεκέμβρη, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται και η γεώτρηση της «ΕxxonMobil»), το ενδιαφέρον για το παζάρι στο Κυπριακό θα μεγαλώσει πάλι, ειδικά μετά τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 28 Γενάρη (στις 4 Φλεβάρη θα γίνει ο β' γύρος, αν χρειαστεί).

Η πορεία των πιθανών νέων διαπραγματεύσεων για τη διχοτόμηση του νησιού - με τη μία ή την άλλη μορφή - θα καθοριστεί και από τα σχέδια, τις κόντρες αλλά και τους ενδεχόμενους συμβιβασμούς μεγάλων μονοπωλίων, όπως έδειξε και η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Κύπριου ηγέτη στη Σαουδική Αραβία. Στη διάρκειά της, εκφράστηκε και επίσημα το ενδιαφέρον του πετρελαϊκού ομίλου «Saudi Aramco» για την κυπριακή ΑΟΖ, στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδιασμών του να διασφαλίσει διαύλους πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις Αναστασιάδη κατά την αναχώρησή του για το Ριάντ, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού, και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις, γιατί θέλουν (σ.σ. οι Τούρκοι) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την "Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία"». Συνέχισε λέγοντας ότι αν οι Τούρκοι επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, «τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας». Στη συνέχεια, ο Κύπριος ηγέτης προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και είπε ότι περιέγραφε «μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς», υποστηρίζοντας ότι απομονώθηκε ένα μέρος των δηλώσεών του για «εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

Πάντως, η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).

Το ΑΚΕΛ μίλησε για «μεγάλο ατόπημα Αναστασιάδη», εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό «δεν σημαίνει αλλαγή πλεύσης από την ομοσπονδία στα δύο χωριστά κράτη». Πρόσθεσε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος «θα έπρεπε να είχε βρει τη δύναμη να απολογηθεί για το λάθος, αν πρόκειται περί φραστικού λάθους που έχει γίνει».

Το ΔΗΚΟ, μέσω του προέδρου του και υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές, Νικόλα Παπαδόπουλου, είπε πως η δήλωση Αναστασιάδη «είναι επικίνδυνη και απολύτως λανθασμένη», μεταξύ άλλων διχοτομεί την κυπριακή ΑΟΖ και παραχωρεί τη μισή στο ψευδοκράτος.

Η «Συμμαχία Πολιτών» χαρακτήρισε «προκλητική» τη διασύνδεση της «επίλυσης του Κυπριακού με τα ενεργειακά μας» και ζήτησε «άμεση απόσυρση των όσων έχει αποδεχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μια νέα πορεία στο Κυπριακό με την εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για το Κυπριακό».

Να σημειωθεί, στο μεταξύ, ότι την Κυριακή 7 Γενάρη έχουν προγραμματιστεί «βουλευτικές εκλογές» στα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ