Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβικές αντιδράσεις για τις απειλές «ενεργοποίησης» του ΟΥΤΣΕΚΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Νέο κλίμα έντασης προκαλούν στις σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου οι πρόσφατες δηλώσεις του Κοσσοβάρου βουλευτή Νταούτ Χαραντινάι, πως σε περίπτωση που γίνουν διώξεις ενόψει της συγκρότησης ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ, «θα ενεργοποιηθεί» εκ νέου η οργάνωση για να αναλάβει δράση...

Ο Νταούτ Χαραντινάι, που είναι αδελφός του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου ως διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ από τη Σερβία, είχε κάνει την παραπάνω δήλωση στις 28 Δεκέμβρη στο κοσσοβάρικο τηλεοπτικό δίκτυο «Kosova Klan TV». Είχε, μάλιστα, ισχυριστεί ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά του «είναι ο πόλεμος», ότι είναι πάντα «ανοικτός και έτοιμος» να υποστηρίξει τους πρώην συντρόφους του, ότι ο ΟΥΤΣΕΚΑ «δεν διέπραξε ποτέ εγκλήματα... μόνο η Σερβία» και ότι η συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της οργάνωσης των Αλβανών αυτονομιστών, που δημιουργήθηκε πριν μία 20ετία από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες για να ολοκληρώσει τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν στοιχείο που θα βλάψει την εικόνα του Κοσσόβου».

Χτες, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούνγκ», κληθείς να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να πάρουν θέση «μπροστά στις απειλές της Πρίστινας». Πρόσθεσε πως «εάν η Σερβία προσπαθεί να δικάσει όλους τους εγκληματίες πολέμου, με δίκαιο τρόπο, και να απονείμει δικαιοσύνη και στα θύματα», είναι «φυσικό και λογικό» να απαιτεί να συμβεί το ίδιο και για εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος Σέρβων. «Δεν μπορεί να επιτρέψουμε οι Σέρβοι να είναι πάντα εκείνοι που δολοφονούνται, ακρωτηριάζονται, βασανίζονται ή τους αφαιρούνται ζωτικά όργανα και κανείς δεν θεωρείται υπεύθυνος», είπε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας τις προσπάθειες της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου να καθυστερήσει, με διάφορα μέσα, τις δίκες σε βάρος πρώην στελεχών και μελών του ΟΥΤΣΕΚΑ, που κατηγορούνται για τις σφαγές Σέρβων, Αλβανών και άλλων αμάχων στα τέλη της δεκαετίας του 1990.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ