Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κερδίζει τα «μπράβο»

Με ένα μακροσκελές ρεπορτάζ, που επικαλείται «ευρωπαϊκές πηγές», η χτεσινή εφημερίδα «Εφημερίδα των Συντακτών» ενημερώνει ότι «Τσίπρας - δανειστές θέλουν εκλογές το 2019» και όχι νωρίτερα, καθώς «οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να κλονιστεί η υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα μας». Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα, «στο επίπεδο της υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων (οι Ευρωπαίοι) παρατηρούν πως η κυβέρνηση Τσίπρα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και με το παραπάνω, ενώ καταφέρνει να αντισταθμίζει πολιτικά τις όποιες σκληρές περικοπές (...)». Σημειώνουν μάλιστα με νόημα ότι «η πολιτική σταθερότητα και η προσήλωση στους μεταρρυθμιστικούς στόχους είναι σημαντική, γιατί αυτοί θα αποδώσουν περισσότερο το 2019 και το 2020». Οι διαπιστώσεις αυτές δεν είναι κάτι νέο, αφού και στο παρελθόν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για το «μεταρρυθμιστικό οίστρο» της κυβέρνησης και την ικανότητά της να προωθεί αντιλαϊκά μέτρα και παράλληλα να ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις. Αυτά είναι, άλλωστε, τα «προτερήματα» της κυβέρνησης που της χαρίζουν εύσημα από το κεφάλαιο και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους του, ενώ και ο Αμερικανός πρέσβης δεν λυπήθηκε ποτέ τα «καλά λόγια» για την κυβέρνηση. Είναι κι αυτό μια επιβεβαίωση για τη «βρώμικη δουλειά» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος του λαού, παίρνοντας την μπουκιά από το στόμα της ΝΔ.

Απάνθισμα

Ενα απάνθισμα από τις βρωμιές που ξεστόμισαν τις προηγούμενες μέρες σε βάρος του ΚΚΕ κυβερνητικά στελέχη και ΣΥΡΙΖαίοι δημοσιολόγοι, φιλοξενεί σε άρθρο της η χτεσινή «Αυγή», επιβεβαιώνοντας ότι τους «τσούζει» η κριτική του ΚΚΕ, όπως και η καθοριστική συμβολή του στην προσπάθεια να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Η «Αυγή» αναμασά τα περί «αντισυγκεντρώσεων» του ΚΚΕ, προσπαθεί να αποδείξει ότι την περίοδο 2010 - 2014 το Κόμμα κρατούσε πιο διαλλακτική στάση απέναντι στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι σήμερα δείχνει «μονομέρεια» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι «διαγράφει» τάχα τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν αναγνωρίζει «τα θετικά μέτρα που λαμβάνονται» από την κυβέρνηση και τα παραπέμπει όλα «στην εγκαθίδρυση της σοσιαλιστικής κοινωνίας», γι' αυτό «οδηγείται στην εκλογική καθήλωση», οχυρωμένο «σε μια σκληρή σεχταριστική πολιτική σχεδόν τρεις δεκαετίες τώρα». Μετά απ' όλα αυτά, μας γεννιέται το ερώτημα: Αφού σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και την εφημερίδα του το ΚΚΕ είναι «απομονωμένο» και «σεχταριστικό», αφού «εκλογικά συρρικνώνεται» και δεν αποτελεί κίνδυνο για το σήμερα, αφού τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό, προς τι το μελάνι, το ψέμα και ο αντικομμουνισμός; Κάτι δεν πάει καλά με την «ανάλυση» της «Αυγής» και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιγράφει τις προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο στην πυγμή με την οποία προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου, αλλά και στον αντικομμουνισμό, που αποτελεί δοκιμασμένο μέσο για να χτυπηθούν το κίνημα, οι αγώνες και οι δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Χρυσαυγίτικες...

Τη δική της «πινελιά» στο κυβερνητικό «αφήγημα» περί «υγιούς επιχειρηματικότητας», που «δεν στηρίζεται στα θαλασσοδάνεια» και «τηρεί το εργατικό δίκαιο», βάζει η Χρυσή Αυγή, με ανάρτηση στο ημιεπίσημο site της, «ethnikismos.net». Εκεί διαβάζουμε ότι δεν είναι όλοι οι καπιταλιστές «αδίστακτοι κυνηγοί του χρήματος, εκμεταλλευτές των φτωχών και των αδυνάτων, κρατικοδίαιτοι καταφερτζήδες, φοροφυγάδες και άλλα τινά», καθώς υπάρχει η «φωτεινή εξαίρεση» γνωστής καπνοβιομηχανίας στην Καλαμάτα, όπου οι εργοδότες, «ακόμα και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δεν δίνουν απλά στους Ελληνες εργαζομένους τους αυτά που δικαιούνται από τον νόμο, αλλά πολύ περισσότερα!». Το δημοσίευμα αφορά τις «έξτρα παροχές» που ανακοινώνει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η συγκεκριμένη επιχείρηση για τους εργαζόμενους και φέτος ήταν της τάξης των 500.000 ευρώ.

... «πινελιές»

Το λιβανιστήρι των χρυσαυγιτών στα αφεντικά δεν αποτελεί βέβαια είδηση. Ούτε προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι συντάσσονται με την κυβέρνηση και τις άλλες αστικές δυνάμεις σε διαχωρισμούς όπως «καλοί» και «κακοί» εργοδότες, για να θολώσουν τα νερά και να κρύψουν ότι η εκμετάλλευση των εργαζομένων βαθαίνει συνολικά από το κεφάλαιο, ανεξάρτητα από το πώς αυξάνει σε κάθε επιχείρηση το μέρος της απλήρωτης δουλειάς. Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη επιχείρηση, η παραγωγικότητα έχει χτυπήσει ταβάνι και αυτό αντανακλάται στην κερδοφορία της. Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ότι ένα από τα «μπόνους» που μοιράζει η εργοδοσία είναι το «επίδομα παρουσίας» σε όποιον εργαζόμενο δεν έλειψε ούτε μια μέρα από τη δουλειά. Δηλαδή, δεν απήργησε, δεν αρρώστησε και ...υπερνίκησε όλες τις δυσκολίες για να μην στερηθεί ο εργοδότης τις υπηρεσίες του ούτε μια μέρα!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1785 Γεννιέται ο Γερμανός παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ (αδερφοί Γκριμ).

1809 Γεννιέται ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λουί Μπράιγ, εφευρέτης του ομώνυμου συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

1884 Ιδρύεται στο Λονδίνο η Φαβιανή Εταιρεία (από το όνομα του Ρωμαίου στρατηγού Φάβιου του Μελλητού, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία για την τακτική του της αναμονής). Οι Φαβιανοί, αντίθετοι έως και ανοιχτά εχθρικοί προς το μαρξισμό και την επαναστατική πάλη του προλεταριάτου, προσέβλεπαν στην «πίεση» προς τις άρχουσες τάξεις για μεταρρυθμίσεις - παραχωρήσεις, σε μικρά και βαθμιαία βήματα προς π.χ. την επέκταση του εκλογικού δικαιώματος, τη μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στη διευθέτηση των διαφορών κεφαλαίου - εργασίας κ.ο.κ. Ολα αυτά για τους Φαβιανούς αποτελούσαν έμπρακτα παραδείγματα σοσιαλισμού και για το ότι αυτός είναι ο δρόμος προς το σοσιαλισμό για τη Βρετανία. «Βασική τους αρχή είναι ο φόβος τους για την επανάσταση», είχε γράψει για τους Φαβιανούς ο Ενγκελς το 1893, ενώ ο Β. Ι. Λένιν είχε χαρακτηρίσει τις ιδέες και τη δράση τους «την πιο τέλεια έκφραση του οπορτουνισμού και της φιλελεύθερης εργατικής πολιτικής».

1927 Η ρεφορμιστική σοσιαλδημοκρατική ηγεσία των συνδικάτων διαλύει τη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας της Ιταλίας, διευκολύνοντας το φασιστικό καθεστώς Μουσολίνι στο έργο του για απόλυτο έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στη συνέχεια, ονομαστά στελέχη τους, όπως οι Ντ' Αραγκόνα, Ρίγκολα, Μαγκλιόνε κ.ά., θα τεθούν ανοιχτά στην υπηρεσία του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας.

1932 Οι βρετανικές αποικιακές αρχές θέτουν εκτός νόμου το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο.

1943 Εκτελείται από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνοφ.

1948 Η Βιρμανία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1951 Στον πόλεμο της Κορέας, οι βορειοκορεατικές και κινεζικές δυνάμεις κυριεύουν την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

1956 Ιδρύεται στη θέση του «Ελληνικού Συναγερμού» του Αλ. Παπάγου η Εθνική Ριζοσπαστική Ενωση (ΕΡΕ) με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή.

1960 Σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Αλμπέρ Καμί.

1965 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Στερν Ελιοτ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1948).

1965 Το σύνολο των εισοδημάτων των Ελλήνων υπηκόων μονίμων κατοίκων Τουρκίας δεσμεύεται από τις τουρκικές αρχές, ενώ εντείνονται οι διώξεις των Ελλήνων Ιμβρου και Τενέδου.

1970 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την επαρχία της Κίνας Τονγκχάι, προκαλώντας το θάνατο σε πάνω από 15.000 ανθρώπους.

1971 Οι λιμενεργάτες του Σίδνεϊ μποϊκοτάρουν το υπερωκεάνιο «ΠΑΤΡΙΣ» της εταιρείας Χανδρή, διαμαρτυρόμενοι για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα και απαιτώντας να απολυθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org