Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Προετοιμασίες για αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

-- Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Κλιμακώνει την επιχείρηση «εικονικής πραγματικότητας» για την εργασιακή ζούγκλα που ενισχύει συνεχώς

-- Αυτοαπασχολούμενοι: Κινητοποιήσεις κόντρα στη «θηλιά» των χρεών, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών

-- Φαρμακευτική περίθαλψη: Μονιμοποιούνται και διευρύνονται τα τεράστια βάρη που φορτώνονται στο λαό

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στα χέρια τους η οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων

Νέες αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις για απεργία τη μέρα ψήφισης των νέων αντεργατικών μέτρων, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να βγουν στο δρόμο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες, στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του οποίου περιλαμβάνεται και η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.

Στα Εργατικά Κέντρα που έχουν αποφασίσει να προκηρύξουν 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου προστέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η διοίκηση του οποίου σε συνεδρίασή της χτες το απόγευμα πήρε απόφαση για απεργία, υιοθετώντας το πλαίσιο αιτημάτων που προτάσσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν «λευκό», με το πρόσχημα ότι στην απεργιακή κινητοποίηση... πρέπει να ηγηθεί η ΓΣΕΕ, η οποία ωστόσο έχει ήδη απορρίψει σχετική πρόταση που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ!

Προτάσεις για έκτακτες συνεδριάσεις και αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν καταθέσει επίσης οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας - η συνεδρίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη - καθώς και σε μια σειρά Ομοσπονδίες σε κλάδους όπου με την 3η «αξιολόγηση» προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΟΣΜΕ) και στην ΟΤΟΕ.


Κάλεσμα για λήψη απεργιακών αποφάσεων απευθύνει επίσης στις Ομοσπονδίες και τα σωματεία του Δημοσίου η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ).

ΠΑΜΕ: Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσουν τα μέτρα «χωρίς να βραχούν»

Σε κλιμάκωση του αγώνα καλεί όλους τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενάντια σε παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα.

Μετά την απόρριψη της πρότασής του για 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά το ρόλο τους στην προώθηση της αντιλαϊκής επίθεσης, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων.

Οσον αφορά το ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι με τη στάση τους «όχι απλά βοηθούν και στηρίζουν την κυβέρνηση, δίνοντας χώρο και χρόνο για να περάσει κάτω από πέπλο σιωπής μια σειρά από αντιδραστικές, αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αποδεικνύουν την πλήρη συμφωνία και ταύτισή τους στις πάγιες θέσεις των βιομηχάνων και της μεγαλοεργοδοσίας». Ολους τους παραπάνω, δηλαδή την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, το ΠΑΜΕ τους διαβεβαιώνει πως είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσουν «χωρίς να βραχούν» το νέο πακέτο μέτρων.

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να ενισχύσουν τον αγώνα, τη δράση και τις πρωτοβουλίες στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Να ενισχύσουν τις μαζικές διαδικασίες, τις Γενικές τους Συνελεύσεις, τις συσκέψεις, τις συγκεντρώσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την επίθεση στην απεργία, το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει πως «το δικαίωμα της απεργίας είναι αδιαπραγμάτευτο». Επισημαίνει πως η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, κατά παραγγελία των εργοδοτών, αποτελεί «αποφασιστικό βήμα για το πλήρες ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, όταν ήδη με το σημερινό πλαίσιο, το 90% των απεργιών κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές», με στόχο «να αποδυναμωθεί και να αφοπλιστεί το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα, να παραδοθούν αιχμάλωτοι και ανοργάνωτοι οι εργαζόμενοι στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων».

Συνεδριάσεις και απεργιακές αποφάσεις

Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συνεδριάζουν και αποφασίζουν την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, απεργιακές αποφάσεις έχουν μέχρι στιγμής πάρει τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Νάουσας, Φωκίδας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Ζακύνθου.

Επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και Λογιστών (ΠΟΛ).

Σε αυτό το πλαίσιο, καταγγέλλοντας την άρνηση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ να προκηρύξει 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε την πραγματοποίηση πικετοφορίας διαμαρτυρίας τη μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και 24ωρης απεργίας τη μέρα της ψήφισής του. Για την προετοιμασία αυτών των αγωνιστικών δράσεων, μαζί με τα σωματεία υλοποιεί περιοδείες και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα προετοιμάζει μια σειρά ακόμα αγωνιστικές δράσεις, καθώς και την ετήσια απολογιστική συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου, την Κυριακή 28 Γενάρη.

Αντίστοιχα, σε σύσκεψη που οργάνωσε την Πέμπτη 28 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων και των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της δύναμής του, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου αποφάσισε να προχωρήσει σε συλλαλητήριο τη μέρα που θα έρθει το πολυνομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή και σε 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισής του. Αποφάσισε επίσης να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ενιαία απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα από τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν λάβει και μια σειρά σωματεία, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών τους, μεταξύ των οποίων το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής. Στην Τοπική Διοίκηση, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας. Σε τετράωρη στάση εργασίας τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου αποφάσισε να προχωρήσει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. καλούν τα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Κλιμακώνει την επιχείρηση «εικονικής πραγματικότητας» για την εργασιακή ζούγκλα που ενισχύει συνεχώς

Απάντηση στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική και τα κάλπικα «αφηγήματα» που την συνοδεύουν, δίνει η ενίσχυση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα
Απάντηση στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική και τα κάλπικα «αφηγήματα» που την συνοδεύουν, δίνει η ενίσχυση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα
Την τελευταία βδομάδα του 2017, κυβερνητικά στελέχη, στο πλαίσιο του κάλπικου αφηγήματος για το «τέλος των μνημονίων», επιχείρησαν με ένα μπαράζ παρεμβάσεων και δηλώσεων να παρουσιάσουν ένα δήθεν φιλεργατικό έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, αλλά και τις ακόμα καλύτερες μέρες που περιμένουν τάχα τους εργαζόμενους με το τέλος του «Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής».

Ειδικό ρόλο σε αυτήν τη νέα επιχείρηση παραπλάνησης των εργαζομένων ανέλαβε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε πως «η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης και η αύξηση των μισθών είναι διαρκές ζητούμενο για την κυβέρνηση», ενώ προς απόδειξη των «επιτυχιών» της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα, ισχυρίστηκε πως «τα τελευταία στοιχεία της "Εργάνης" σε ετήσια βάση έδειξαν ότι, το 2017, δημιουργήθηκαν 121.913 νέες θέσεις εργασίας και το 70% ήταν πλήρους απασχόλησης».

Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας δεν έμεινε μόνο σε αυτά, αλλά κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στην προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Κόκκινο», είπε ότι πρέπει «να ξανασυζητήσουμε το επίπεδο του κατώτατου μισθού και ενδεχομένως μετά την έξοδό μας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να είναι η πρώτη κίνηση στην οποία να πρέπει να προβούμε. Δηλαδή να δούμε, να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις για μια αύξηση του κατώτατου μισθού».

Η ίδια η πραγματικότητα του εργασιακού μεσαίωνα που ζουν όλο και πιο έντονα οι εργαζόμενοι, βέβαια, τα πανηγύρια των βιομηχάνων για τη γενίκευση της «ευελιξίας» σε όλο το εύρος των μορφών απασχόλησης, τα ίδια τα επίσημα στοιχεία για τους μισθούς και την απασχόληση, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το παραμύθι που επιχειρεί να λανσάρει η κυβέρνηση...

Νέα μείωση μισθών και το 2017

Ας αρχίσουμε από τα όσα επικαλείται η υπουργός προς απόδειξη του «θετικού» έργου της κυβέρνησης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για την απασχόληση και τους μισθούς, οι μισθοί όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά σημείωσαν νέα μείωση το 2017.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το ειδικό τεύχος του συστήματος «Εργάνη» για το 2017, ο μέσος μισθός των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου το 2017 μειώθηκε κατά 3,33% σε σύγκριση με το 2016. Διαμορφώθηκε στα 1.024,9 ευρώ μεικτά, από 1.060,3 ευρώ μεικτά πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος καθαρός μισθός, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου και χωρίς να υπολογιστεί η φορολογική επιβάρυνση, έπεσε στα 860 ευρώ.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθούς κάτω από 500 ευρώ μεικτά και εργάζονται με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 413.285 (22,65% του συνόλου των μισθωτών), από 382.729 πέρυσι (22,48%).

Αντίστοιχα αυξήθηκε και ο αριθμός των μισθωτών που αμείβονται με μισθό που κυμαίνεται από 501 έως 600 ευρώ μεικτά, από 176.256 (10,35% του συνολικού αριθμού μισθωτών) πέρσι, στους 200.759 μισθωτούς (11% του συνόλου) φέτος.

Ετσι, με κάτω από 600 ευρώ μεικτά, δηλαδή στα όρια του κατώτερου μισθού και κάτω από αυτόν, αμείβεται το 33,65% των μισθωτών (613.044 εργαζόμενοι), ή αλλιώς ένας στους τρεις μισθωτούς.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι συνολικά το ποσοστό των μισθωτών με μεικτές μηνιαίες αποδοχές μέχρι 800 ευρώ αυξήθηκε, ενώ αντίθετα μειώθηκε το ποσοστό των μισθωτών που αμείβονται με ποσά άνω των 800 ευρώ, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη γενική χειροτέρευση των μισθών για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Τέλος, κάτω από το μέσο μισθό (1.024 ευρώ μεικτά) αμείβεται το 64,27% του συνόλου των μισθωτών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους μισθούς και όχι η ψεύτικη εικόνα που διακινούν κατά καιρούς τα κυβερνητικά στελέχη. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η αρνητική αυτή πορεία στους μισθούς διαπιστώνεται σε μια περίοδο στην οποία καταγράφονται ρυθμοί ανάκαμψης στο ΑΕΠ, διαψεύδει πανηγυρικά το παραμύθι της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης» και επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας όχι μόνο δεν συμβαδίζει με την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων, αλλά αντιθέτως προϋποθέτει το παραπέρα χτύπημα της τιμής της εργατικής δύναμης.

Σταθερή ενίσχυση της «ευελιξίας»

Σε αλχημείες καταφεύγουν όμως τα κυβερνητικά στελέχη και στην προσπάθειά τους να «αποδείξουν» την αύξηση τάχα της πλήρους απασχόλησης και τη δήθεν μείωση της «ευελιξίας». Ετσι, η υπουργός Εργασίας, όπως σημειώνεται παραπάνω, ισχυρίστηκε ότι το 70% των «νέων θέσεων» μέσα στο 2017 είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Μόνο που το ετήσιο τεύχος του συστήματος «Εργάνη», που επικαλείται για να στηρίξει τον ισχυρισμό της, δεν αφορά στις ροές απασχόλησης και τις νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στο έτος, αλλά στο σύνολο των θέσεων εργασίας των μισθωτών κατά τη διάρκεια του έτους! Αυτό σημαίνει ότι η υποαπασχόληση (μερική και εκ περιτροπής) στο σύνολο των μισθωτών έχει ξεπεράσει το 30%.

Ειδικότερα, το 2017, 111.816 μισθωτοί απασχολήθηκαν από 1 έως 10 ώρες τη βδομάδα και ακόμα 245.672 από 10 έως 20 ώρες. Δηλαδή σχεδόν ένας στους πέντε μισθωτούς (19,6%) εργάζεται λιγότερες από 20 ώρες τη βδομάδα, ενώ ακόμα 218.302 μισθωτοί (11,97%) εργάζονται από 20 έως 35 ώρες τη βδομάδα. Ετσι προκύπτει πως 3 στους 10 μισθωτούς υποαπασχολούνται.

Σε ό,τι αφορά τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το διάστημα Γενάρης - Νοέμβρης, το ποσοστό της πλήρους απασχόλησης είναι μόλις 45,33%, ενώ το υπόλοιπο 54,67% προσλήφθηκε με συμβάσεις μερικής απασχόλησης (40,83%) και εκ περιτροπής εργασίας (13,48%). Σε αυτήν ακριβώς την ενίσχυση της «ευελιξίας» οφείλεται εν πολλοίς η σχετική αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 121.913 μέσα στο έτος...

Κατά συνέπεια, όχι μόνο δεν αυξάνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά κάθε χρόνο στις νέες συμβάσεις υπερτερούν σταθερά η μερική και η εκ περιτροπής εργασία. Αρα, μαζί με τη μείωση των μισθών, η επέκταση της δουλειάς - λάστιχο είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό της εργασιακής ζούγκλας που ενισχύει η κυβερνητική πολιτική, προς όφελος του κεφαλαίου. Καθόλου τυχαία, πάνω στο ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό οικοδόμημα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «φρόντισε» να προσθέσει διευκολύνσεις στη λειτουργία των «δουλεμπορικών» γραφείων, να προωθήσει την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» στο Δημόσιο, να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα λεγόμενα «προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης» κ.ο.κ...

«Αέρας κοπανιστός» οι κυβερνητικές δηλώσεις για τον κατώτατο μισθό

«Αέρας κοπανιστός» είναι, βέβαια, και οι κυβερνητικές δηλώσεις για τον κατώτατο μισθό. Μετά το ξεσκέπασμα των κάλπικων υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και το 2015, για τη δήθεν επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, οι τωρινές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας περί «συζήτησης» για μια «ενδεχόμενη» και «υπό προϋποθέσεις» αύξηση του κατώτατου μισθού έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι και η λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή» δεν πρόκειται να φέρει καμία επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, όπως ίσχυε πριν το 2012 και την επιβολή της περιβόητης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, ούτε βέβαια την επαναφορά του πλαισίου που ίσχυε μέχρι τότε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον καθορισμό του κατώτερου μισθού.

Πολύ περισσότερο, αυτό που σκόπιμα αποκρύπτει η κυβέρνηση είναι ότι εκτός από τη συγκεκριμένη ΠΥΣ του 2012, έχει προκαθοριστεί ήδη από το 2013, με το νόμο 4172, ο νέος αντεργατικός μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος 4172/2013 (γνωστός ως «νόμος Βρούτση»), η νομοθέτηση του κατώτατου μισθού θα γίνεται και πάλι με απόφαση της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης, η οποία θα «λαμβάνει υπόψη» το πόρισμα μιας διαδικασίας «διαβούλευσης» των «κοινωνικών εταίρων», με την «τεχνική υποστήριξη» μιας σειράς «εμπειρογνωμόνων»...

Νομοθετημένο κριτήριο της εν λόγω «διαβούλευσης» είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως αναφέρει η σχετική διάταξη του νόμου, «το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Για αυτές τις «προϋποθέσεις» μιλάει και η υπουργός Εργασίας, αυτές τις αντεργατικές «προϋποθέσεις» - την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του κεφαλαίου - υπηρετεί συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν πως την «κατάσταση της οικονομίας» και την «ανταγωνιστικότητα» επικαλέστηκαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να επιβάλλουν, το 2012, τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 32% και 22%, όπως και γενικά για την ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, στόχο έχουν να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι όχι μόνο δεν πρέπει να δώσουν την παραμικρή σημασία, αλλά ακόμα πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν με την πάλη τους την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις σε μισθούς, ανάκτηση των τεράστιων απωλειών.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κινητοποιήσεις κόντρα στη «θηλιά» των χρεών, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών

Από κινητοποίηση της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ στο Ειρηνοδικείο
Από κινητοποίηση της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ στο Ειρηνοδικείο
Πνιγμένοι απ' τα χρέη, με τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς να «πέφτουν βροχή» και το φόβο του πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων να κρέμεται πάνω απ' το κεφάλι τους, βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και έμποροι σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώσεις και σύλλογοι ΕΒΕ, οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ, λαμβάνουν συνεχώς αιτήματα υποστήριξης από αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκαν οικονομικά ή βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής από την καπιταλιστική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις προς όφελος των μονοπωλίων.

Η πείρα των αυτοαπασχολούμενων επιβεβαιώνει, εξάλλου, ότι οι όποιες «ρυθμίσεις οφειλών», όπως αυτή που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν δίνουν πραγματική λύση, ακόμα και για εκείνους τους αυτοαπασχολούμενους που καταφέρνουν να εντάσσονται και να παραμένουν σε αυτές, αφού εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με το σύνολο της πολιτικής που τους οδήγησε στη συσσώρευση χρεών.

Το «κομμένο» ρεύμα σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να ενταχθούν ή να εξυπηρετήσουν κάποιο διακανονισμό οφειλών, ακόμη και οι αποσυνδέσεις νερού σε σπίτια - έστω και προσωρινά - είναι από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των «εγκλωβισμένων» αυτοαπασχολούμενων που ενώ έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια και έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, καθώς έχουν χρέη άνω των 20.000 ευρώ, τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν.

Η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι καταγράφεται και στα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΝΕ της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένη. Το 26% περίπου από αυτές εντοπίζεται με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών. Ενα ακόμη 23,8% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Ενα σημαντικό ποσοστό - υπολογίζεται σε περίπου 65.000 μικρές επιχειρήσεις - δηλώνει ότι έχει βρεθεί αντιμέτωπο το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές. Κάπου τόσες είναι επίσης οι μικρές επιχειρήσεις (64.000 επιχειρήσεις) που έχουν ταυτόχρονα οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους το επόμενο διάστημα, σε ποσοστό άνω του 44% σε σχέση με τις μεγαλύτερες.

Οι Σύλλογοι, οι Ενώσεις, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ αναλαμβάνουν όλο αυτό το διάστημα μια σειρά αγωνιστικών δράσεων για το σύνολο των προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων. Ειδικά γι' αυτήν την κατηγορία των συναδέλφων τους που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών, διεκδικούν την απόδοση σύνταξης με βάση τις καταβληθείσες εισφορές και τη διαγραφή κάθε οφειλόμενης εισφοράς και των όποιων προστίμων. Συνεχείς είναι επίσης οι παρεμβάσεις που γίνονται σε τοπικά γραφεία της ΔΕΗ για επανασυνδέσεις ρεύματος, σε δημοτικές εταιρείες ύδρευσης, όπως φυσικά και έξω από τα Ειρηνοδικεία για να μπλοκάρουν πλειστηριασμούς.

Αγωνιστική δράση σε ολόκληρη τη χώρα...

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Νίκος Βουρλάκης, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» για την πλούσια δραστηριότητα και τις αγωνιστικές παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η Επιτροπή ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, που έχει συσταθεί στην περιοχή. Οπως σημειώνει, ο Εμπορικός Σύλλογος «επιδιώκει μέσω της αγωνιστικής διεκδίκησης να στηρίζει συναδέλφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με χρέη και οφειλές προς τράπεζες και το Δημόσιο. Πλέον χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα και αφορούσε συνάδελφο, βαριά άρρωστο, με τρία παιδιά, ένα εκ των οποίων ανάπηρο, που απειλούνταν με κατάσχεση ακόμη και του σπιτιού του, εξαιτίας χρέους προς την Εφορία ύψους 149.000 ευρώ. Επάνω στην κρίση ο συνάδελφός μας ασθένησε, και φυσικά το πρώτο που είχε να κοιτάξει, ήταν να σώσει τη ζωή του, αφήνοντας έτσι τις υποχρεώσεις του προς την Εφορία απλήρωτες, αν και όλα τα χρόνια του ήταν "εντάξει". Με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις οι οφειλές έφτασαν σε αυτό το ποσό και υπήρχε άμεση απειλή κατάσχεσης. Υπήρξε αποφασιστική παρέμβαση της Επιτροπής στην Εφορία, η οικογένεια συνεχίζει και μένει σπίτι της, ρυθμίζοντας σε δόσεις το χρέος της». Ο Ν. Βουρλάκης μάς είπε ότι η παραπάνω περίπτωση ήταν μία μόνο από τις πολλές ανάλογες περιπτώσεις συναδέλφων που έρχονται στον Εμπορικό Σύλλογο και αναζητούν βοήθεια. Ενα μεγάλο μέρος αυτών είναι άνθρωποι που έχουν συμπληρώσει τα συνταξιοδοτικά όρια, αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ. Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως ο Εμπορικός Σύλλογος μάχεται σε πολλά μέτωπα για τα σοβαρά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής: Η δράση του απλώνεται και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων συναδέλφων με χρέη και οφειλές και συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή φοροληστεία, αλλά και σε ζητήματα όπως η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Ολη αυτή η δραστηριοποίηση αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, όπου η «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» ενισχύθηκε και κατάφερε να εκλέξει δύο εκπροσώπους στη διοίκηση.

«Τα ειδοποιητήρια από το ΚΕΑΟ "πάνε σύννεφο" με στόχο φυσικά τον εκφοβισμό των συναδέλφων μας, όπως επίσης και οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη άνω των 500 ευρώ», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Τσιάμης, μέλος της Γραμματείας Τρικάλων της ΠΑΣΕΒΕ. Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων που γνωρίζουμε εμείς, συνεχίζει, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν ήδη βγει στη σύνταξη, αλλά δεν μπορούν λόγω χρεών προς το ασφαλιστικό ταμείο. Αναφέρθηκε ακόμη στις συστηματικές παρεμβάσεις των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ στο τοπικό Ειρηνοδικείο, όπου μπλοκάρονται προσπάθειες πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων σε επαγγελματίες που οι τράπεζες για μικροοφειλές τους βγάζουν στο «σφυρί» ακίνητα πολύ μεγαλύτερης αξίας από την αρχική οφειλή. «Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση συναδέλφου μας, που για οφειλή 30.000 ευρώ έβγαινε ακίνητο στον πλειστηριασμό με αξία πάνω από 100.000 ευρώ. Την ερχόμενη βδομάδα πλειστηριάζεται μια μικρή ξυλουργική βιοτεχνία συναδέλφου που θα έπρεπε να είχε βγει στη σύνταξη πριν 4 χρόνια, αλλά δεν το έχει καταφέρει λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση θα δώσουμε αγωνιστικό "παρών"» αναφέρει ο Θ. Τσιάμης και προσθέτει ότι οι δράσεις της ΠΑΣΕΒΕ «γίνονται σε συνεργασία και με την τοπική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και τα ταξικά εργατικά σωματεία. Προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις όπου γίνεται και παράλληλα να κινητοποιήσουμε τον κόσμο κόντρα στην αδράνεια και την παθητικότητα».

...απέναντι στα οξυμένα προβλήματα και την πολιτική που τα γεννά

Πολλές είναι και οι δράσεις που πραγματοποιούνται στην Αττική. Ορισμένες από αυτές έχουν πραγματοποιήσει οι Ενώσεις ΕΒΕ Ν. Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης. Οπως μας είπε ο Γιάννης Προμπονάς, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Μεταμόρφωσης και μέλος της διοίκησης της ΟΒΣΑ, οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ στην περιοχή προχωρούν συστηματικά σε δράσεις για επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, όπως επίσης έχουν πραγματοποιήσει πολλές κινητοποιήσεις στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΕ για το πρόβλημα της συνταξιοδότησης των συναδέλφων. Πρόσφατα, για δεύτερη φορά, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ προχώρησαν σε μπλοκάρισμα πλειστηριασμού σε βάρος αυτοαπασχολούμενου «ποδηλατά» που η τράπεζα του έβγαζε στο «σφυρί» το μαγαζί του, όντας ο ίδιος βαριά χτυπημένος από την κρίση, ενώ είχε και την επιφόρτιση φροντίδας της ηλικιωμένης κατάκοιτης μητέρας του. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει ο Γ. Προμπονάς, στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) λειτουργεί λογιστική και νομική βοήθεια για αυτοαπασχολούμενους που έχουν συσσωρευμένα χρέη και γίνεται προσπάθεια για την πολύπλευρη στήριξη όσων ζητούν τη βοήθεια της ΠΑΣΕΒΕ.

Στις ύπουλες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, για να αποσπούν περιουσίες υπερχρεωμένων οφειλετών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Τρίκης, έμπορος από τη Λάρισα, γεγονός που διαπίστωσαν οι τοπικές δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ σε πρόσφατη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν για την αποτροπή πλειστηριασμού σε βάρος συναδέλφου τους. Το τελευταίο διάστημα, λέει στον «Ριζοσπάστη», οι παρεμβάσεις μας στο τοπικό Ειρηνοδικείο αφορούν κατά κύριο λόγο περιπτώσεις πλειστηριασμών επαγγελματικών ακινήτων. Χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεων που ακολουθούν οι τράπεζες, σημειώνει, είναι το παράδειγμα πλειστηριασμού ατομικής επιχείρησης για χρέη, όπου ουσιαστικά, όπως μάθαμε, η μία τράπεζα που είχε χορηγήσει το δάνειο πουλούσε σε άλλη το ακίνητο, έχοντας μάλιστα έτοιμες και τις επιταγές της συναλλαγής. Καθημερινά, επίσης, προσθέτει ο Π. Τρίκης, δεχόμαστε καταγγελίες από μικρούς επαγγελματίες που τους «αδειάζουν» τους λογαριασμούς για χρέη άνω των 500 ευρώ ή άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούν να καλύψουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ για να βγουν στη σύνταξη, αν και έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια. «Μια από τις πλέον δύσκολες τέτοιες περιπτώσεις που αντιμετωπίσαμε το τελευταίο διάστημα, αφορούσε συνάδελφο που ούτε στη σύνταξη μπορούσε να βγει και παράλληλα είχε στο σπίτι του κομμένο νερό και ρεύμα. Με τις παρεμβάσεις μας καταφέραμε τουλάχιστον να γίνει επανασύνδεση στο σπίτι του. Βεβαίως κατανοούμε ότι η επίλυση του προβλήματος προϋποθέτει οι αυτοαπασχολούμενοι μαζί με τους εργαζόμενους και τη φτωχή αγροτιά να κινητοποιηθούν αποφασιστικά για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής».

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Μονιμοποιούνται και διευρύνονται τα τεράστια βάρη που φορτώνονται στο λαό

Με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί, όπως το συνηθίζει συνολικότερα άλλωστε, να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει τις περικοπές των κρατικών κονδυλίων για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ως δήθεν ένδειξη της... φιλολαϊκής της πολιτικής.

Τα συγχαρητήρια που παίρνει από τους «θεσμούς» και γι' αυτήν της την «επιτυχία» - που ξεκίνησαν αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις - αποτελούν βέβαια μια ακόμα επιβεβαίωση της προσήλωσής της στην προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς, όπως και τα... «μεταπτυχιακά» της στην επιχείρηση παραπλάνησης του λαού.

Για το 2018, το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (κρατική και ασφαλιστική δαπάνη) παραμένει στο 1,94 δισ. ευρώ, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αυτό το «σταθερό», αλλά άγρια πετσοκομμένο κονδύλι σημαίνει μονιμοποίηση της κρατικής υποχρηματοδότησης και αντίστοιχα μονιμοποίηση των αυξημένων πληρωμών των ασθενών για την αγορά των φαρμάκων. Γι' αυτό πανηγυρίζουν κυβέρνηση, «θεσμοί» και επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού πετυχαίνουν να μειώνεται το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» μέσω της περικοπής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η εμφανιζόμενη τήρηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα ίδια επίπεδα είναι πλαστή, καθώς στο ποσό αυτό έχουν συμπεριληφθεί οι δαπάνες για τα εμβόλια (για τα οποία πριν υπήρχε ξεχωριστό κονδύλι), αλλά και οι δαπάνες για την κάλυψη των ανασφάλιστων σε φάρμακα.

Η περικοπή και τα «πλαφόν» της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη των πληρωμών των ασθενών (μεσοσταθμικά, από το 9% έχουν ανέβει περίπου στο 30%), υπολογίζοντας μάλιστα μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας», δηλαδή αυτά που συνταγογραφούνται και ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει στην αποζημίωσή τους.

Στην πράξη, τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπονται τυπικά (0% - 10% - 25%). Εργαλείο για αυτό είναι η καθιέρωση της λεγόμενης «ασφαλιστικής τιμής», με βάση την οποία υπολογίζονται τα ποσοστά συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ και η οποία είναι μικρότερη της πραγματικής - λιανικής τιμής των φαρμάκων. Τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής την πληρώνουν οι ασθενείς, όπως επίσης και το 1 ευρώ ανά συνταγή (το οποίο αφαιρείται από τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ). Ετσι, η συμμετοχή του ασθενούς μπορεί τελικά από το 25% να φτάσει ακόμα και στο 80% για ένα φάρμακο...

Στα παραπάνω πρέπει να υπολογιστούν επίσης τα φάρμακα της λεγόμενης «αρνητικής λίστας» (συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ), τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), των οποίων η τιμή πρόσφατα «απελευθερώθηκε» και πληρώνονται 100% από τους ασθενείς, αλλά και τα 10 ευρώ που έχει γίνει καθεστώς να πληρώνουν οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση στους γιατρούς, καθώς θεωρούνται ότι είναι εκτός των «δωρεάν επισκέψεων».

Με όλα αυτά κατέληξε το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερα σε σχέση με το 2009.

Το παραμύθι πίσω από την «κάλυψη των ανασφάλιστων»

Ειδικά για τους ανασφάλιστους, η δαπάνη για τις παροχές προς αυτούς έχει ανατεθεί στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή προκύπτει από τα χρήματα που καταβάλλουν ως εισφορές οι εργαζόμενοι. Οι ανασφάλιστοι πληρώνουν κανονικά συμμετοχή στις δαπάνες ή και εξολοκλήρου, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, με εξαίρεση όσους έχουν ατομικό εισόδημα έως 2.400 ευρώ το χρόνο, που δεν πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα (υπόκεινται ωστόσο και αυτοί σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για την «ασφαλιστική τιμή», τα ΜΗΣΥΦΑ κ.ο.κ.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2018 θα είναι μειωμένη κατά 226 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το 2017 ήταν μειωμένη κατά 200 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2016. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή, η κυβέρνηση περιέκοψε 426 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ!

Από την περικοπή του 2018 «γλίτωσαν» μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως χρηματοδότηση των αναγκών των ανασφάλιστων. Αυτό το ποσό, βέβαια, δεν φτάνει σε καμία περίπτωση να καλύψει, έστω και στοιχειωδώς, τις ανάγκες των περίπου 1,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων. Με τα 67 ευρώ που αναλογούν από την κρατική χρηματοδότηση για κάθε ανασφάλιστο, ίσα ίσα που καλύπτεται η δαπάνη για να κάνουν δύο εποχικά εμβόλια... Ολα τα υπόλοιπα, όπως π.χ. ακριβά παιδικά εμβόλια, φάρμακα για εποχικές και χρόνιες παθήσεις, υγειονομικό υλικό, εργαστηριακές εξετάσεις, προληπτικοί και προγεννητικοί έλεγχοι, χειρουργεία κ.ά., πώς θα πληρωθούν από τον υποχρηματοδοτούμενο ΕΟΠΥΥ;

Νέος μποναμάς στους φαρμακοβιομήχανους

Στην τροπολογία της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής» (ψηφίστηκε στη Βουλή στις 22/12/2017) προβλέπεται η αναδρομική αύξηση της επιτρεπόμενης φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ για το 2017 κατά 30 εκατ. ευρώ (από 550 εκατ. ευρώ σε 580 εκατ. ευρώ). Ως αιτιολογία αναφέρεται η κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης των μεταναστών, των απόρων και των ανασφάλιστων.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αύξηση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να συνοδεύεται από την αντίστοιχη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Ισα ίσα, με την τεράστια μείωση που καταγράφεται παραπάνω στην κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όπως και με τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων και των μονάδων ΠΦΥ κατά 360 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, η κυβερνητική τροπολογία αυξάνει το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης!

Η επίκληση της κάλυψης των μεταναστών, απόρων και ανασφάλιστων αποτελεί «άδειο πουκάμισο», αφού από τον κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε 1 ευρώ. Πρακτικά, η ανάθεση αυτής της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία, μαζί με το τεράστιο «τσεκούρι» στην κρατική χρηματοδότησή τους, σημαίνει ότι η δαπάνη γι' αυτούς τους ανθρώπους έχει «μοιραστεί» στους υπόλοιπους ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους, μέσω της φορολογίας και των αυξημένων εισφορών στον κλάδο Υγείας. Είναι η πολιτική «παίρνω από τους φτωχούς για να δώσω στους εξαθλιωμένους»...

Ενώ αυτή η ρύθμιση σε τίποτα δεν ωφελεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους κ.λπ., στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με «χριστουγεννιάτικο μποναμά» 30 εκατ. ευρώ προς τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακέμπορους, καθώς η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ κατά 30 εκατομμύρια ευρώ θα αφαιρεθεί ως ποσό που θα έπρεπε να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι στον ΕΟΠΥΥ, ως υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αιτήματα αιχμής για το Φάρμακο

Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την απατηλή προπαγάνδα που την συνοδεύει, ο λαός έχει συμφέρον να αγωνιστεί και να διεκδικήσει:

  • Την καθολική, πλήρη και απολύτως δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμάκων και εμβολίων με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια. Να διεκδικήσει την κατάργηση των διαφόρων λιστών των φαρμάκων («αρνητική λίστα», ΜΗΣΥΦΑ, ΓΕΔΙΦΑ) και όλα τα φάρμακα να χορηγούνται και να αποζημιώνονται με κρατική χρηματοδότηση. Να καταργηθεί η λεγόμενη «ασφαλιστική τιμή», να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποζημιώνονται όλα τα φάρμακα με βάση τη λιανική τιμή τους, χωρίς συμπληρωμές από τους ασθενείς.
  • Την κατάργηση του χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων. Στους ασθενείς με σοβαρά νοσήματα να χορηγούνται δωρεάν τα φάρμακα, με ευθύνη της δημόσιας μονάδας που τους παρακολουθεί και τους περιθάλπει.
  • Την επαρκή και δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού, ειδικής διατροφής και υλικών για τον έλεγχο χρονίως πασχόντων.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ