Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κινητοποιήσεις κόντρα στη «θηλιά» των χρεών, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών

Από κινητοποίηση της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ στο Ειρηνοδικείο
Από κινητοποίηση της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ στο Ειρηνοδικείο
Πνιγμένοι απ' τα χρέη, με τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς να «πέφτουν βροχή» και το φόβο του πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων να κρέμεται πάνω απ' το κεφάλι τους, βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και έμποροι σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώσεις και σύλλογοι ΕΒΕ, οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ, λαμβάνουν συνεχώς αιτήματα υποστήριξης από αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκαν οικονομικά ή βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής από την καπιταλιστική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις προς όφελος των μονοπωλίων.

Η πείρα των αυτοαπασχολούμενων επιβεβαιώνει, εξάλλου, ότι οι όποιες «ρυθμίσεις οφειλών», όπως αυτή που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν δίνουν πραγματική λύση, ακόμα και για εκείνους τους αυτοαπασχολούμενους που καταφέρνουν να εντάσσονται και να παραμένουν σε αυτές, αφού εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με το σύνολο της πολιτικής που τους οδήγησε στη συσσώρευση χρεών.

Το «κομμένο» ρεύμα σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να ενταχθούν ή να εξυπηρετήσουν κάποιο διακανονισμό οφειλών, ακόμη και οι αποσυνδέσεις νερού σε σπίτια - έστω και προσωρινά - είναι από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των «εγκλωβισμένων» αυτοαπασχολούμενων που ενώ έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια και έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, καθώς έχουν χρέη άνω των 20.000 ευρώ, τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν.

Η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι καταγράφεται και στα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΝΕ της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένη. Το 26% περίπου από αυτές εντοπίζεται με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών. Ενα ακόμη 23,8% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Ενα σημαντικό ποσοστό - υπολογίζεται σε περίπου 65.000 μικρές επιχειρήσεις - δηλώνει ότι έχει βρεθεί αντιμέτωπο το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές. Κάπου τόσες είναι επίσης οι μικρές επιχειρήσεις (64.000 επιχειρήσεις) που έχουν ταυτόχρονα οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους το επόμενο διάστημα, σε ποσοστό άνω του 44% σε σχέση με τις μεγαλύτερες.

Οι Σύλλογοι, οι Ενώσεις, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ αναλαμβάνουν όλο αυτό το διάστημα μια σειρά αγωνιστικών δράσεων για το σύνολο των προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων. Ειδικά γι' αυτήν την κατηγορία των συναδέλφων τους που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών, διεκδικούν την απόδοση σύνταξης με βάση τις καταβληθείσες εισφορές και τη διαγραφή κάθε οφειλόμενης εισφοράς και των όποιων προστίμων. Συνεχείς είναι επίσης οι παρεμβάσεις που γίνονται σε τοπικά γραφεία της ΔΕΗ για επανασυνδέσεις ρεύματος, σε δημοτικές εταιρείες ύδρευσης, όπως φυσικά και έξω από τα Ειρηνοδικεία για να μπλοκάρουν πλειστηριασμούς.

Αγωνιστική δράση σε ολόκληρη τη χώρα...

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Νίκος Βουρλάκης, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» για την πλούσια δραστηριότητα και τις αγωνιστικές παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η Επιτροπή ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, που έχει συσταθεί στην περιοχή. Οπως σημειώνει, ο Εμπορικός Σύλλογος «επιδιώκει μέσω της αγωνιστικής διεκδίκησης να στηρίζει συναδέλφους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με χρέη και οφειλές προς τράπεζες και το Δημόσιο. Πλέον χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα και αφορούσε συνάδελφο, βαριά άρρωστο, με τρία παιδιά, ένα εκ των οποίων ανάπηρο, που απειλούνταν με κατάσχεση ακόμη και του σπιτιού του, εξαιτίας χρέους προς την Εφορία ύψους 149.000 ευρώ. Επάνω στην κρίση ο συνάδελφός μας ασθένησε, και φυσικά το πρώτο που είχε να κοιτάξει, ήταν να σώσει τη ζωή του, αφήνοντας έτσι τις υποχρεώσεις του προς την Εφορία απλήρωτες, αν και όλα τα χρόνια του ήταν "εντάξει". Με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις οι οφειλές έφτασαν σε αυτό το ποσό και υπήρχε άμεση απειλή κατάσχεσης. Υπήρξε αποφασιστική παρέμβαση της Επιτροπής στην Εφορία, η οικογένεια συνεχίζει και μένει σπίτι της, ρυθμίζοντας σε δόσεις το χρέος της». Ο Ν. Βουρλάκης μάς είπε ότι η παραπάνω περίπτωση ήταν μία μόνο από τις πολλές ανάλογες περιπτώσεις συναδέλφων που έρχονται στον Εμπορικό Σύλλογο και αναζητούν βοήθεια. Ενα μεγάλο μέρος αυτών είναι άνθρωποι που έχουν συμπληρώσει τα συνταξιοδοτικά όρια, αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ. Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως ο Εμπορικός Σύλλογος μάχεται σε πολλά μέτωπα για τα σοβαρά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής: Η δράση του απλώνεται και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων συναδέλφων με χρέη και οφειλές και συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή φοροληστεία, αλλά και σε ζητήματα όπως η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Ολη αυτή η δραστηριοποίηση αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, όπου η «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» ενισχύθηκε και κατάφερε να εκλέξει δύο εκπροσώπους στη διοίκηση.

«Τα ειδοποιητήρια από το ΚΕΑΟ "πάνε σύννεφο" με στόχο φυσικά τον εκφοβισμό των συναδέλφων μας, όπως επίσης και οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη άνω των 500 ευρώ», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Τσιάμης, μέλος της Γραμματείας Τρικάλων της ΠΑΣΕΒΕ. Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων που γνωρίζουμε εμείς, συνεχίζει, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν ήδη βγει στη σύνταξη, αλλά δεν μπορούν λόγω χρεών προς το ασφαλιστικό ταμείο. Αναφέρθηκε ακόμη στις συστηματικές παρεμβάσεις των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ στο τοπικό Ειρηνοδικείο, όπου μπλοκάρονται προσπάθειες πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων σε επαγγελματίες που οι τράπεζες για μικροοφειλές τους βγάζουν στο «σφυρί» ακίνητα πολύ μεγαλύτερης αξίας από την αρχική οφειλή. «Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση συναδέλφου μας, που για οφειλή 30.000 ευρώ έβγαινε ακίνητο στον πλειστηριασμό με αξία πάνω από 100.000 ευρώ. Την ερχόμενη βδομάδα πλειστηριάζεται μια μικρή ξυλουργική βιοτεχνία συναδέλφου που θα έπρεπε να είχε βγει στη σύνταξη πριν 4 χρόνια, αλλά δεν το έχει καταφέρει λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση θα δώσουμε αγωνιστικό "παρών"» αναφέρει ο Θ. Τσιάμης και προσθέτει ότι οι δράσεις της ΠΑΣΕΒΕ «γίνονται σε συνεργασία και με την τοπική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και τα ταξικά εργατικά σωματεία. Προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις όπου γίνεται και παράλληλα να κινητοποιήσουμε τον κόσμο κόντρα στην αδράνεια και την παθητικότητα».

...απέναντι στα οξυμένα προβλήματα και την πολιτική που τα γεννά

Πολλές είναι και οι δράσεις που πραγματοποιούνται στην Αττική. Ορισμένες από αυτές έχουν πραγματοποιήσει οι Ενώσεις ΕΒΕ Ν. Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης. Οπως μας είπε ο Γιάννης Προμπονάς, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Μεταμόρφωσης και μέλος της διοίκησης της ΟΒΣΑ, οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ στην περιοχή προχωρούν συστηματικά σε δράσεις για επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, όπως επίσης έχουν πραγματοποιήσει πολλές κινητοποιήσεις στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΕ για το πρόβλημα της συνταξιοδότησης των συναδέλφων. Πρόσφατα, για δεύτερη φορά, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ προχώρησαν σε μπλοκάρισμα πλειστηριασμού σε βάρος αυτοαπασχολούμενου «ποδηλατά» που η τράπεζα του έβγαζε στο «σφυρί» το μαγαζί του, όντας ο ίδιος βαριά χτυπημένος από την κρίση, ενώ είχε και την επιφόρτιση φροντίδας της ηλικιωμένης κατάκοιτης μητέρας του. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει ο Γ. Προμπονάς, στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) λειτουργεί λογιστική και νομική βοήθεια για αυτοαπασχολούμενους που έχουν συσσωρευμένα χρέη και γίνεται προσπάθεια για την πολύπλευρη στήριξη όσων ζητούν τη βοήθεια της ΠΑΣΕΒΕ.

Στις ύπουλες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, για να αποσπούν περιουσίες υπερχρεωμένων οφειλετών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Τρίκης, έμπορος από τη Λάρισα, γεγονός που διαπίστωσαν οι τοπικές δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ σε πρόσφατη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν για την αποτροπή πλειστηριασμού σε βάρος συναδέλφου τους. Το τελευταίο διάστημα, λέει στον «Ριζοσπάστη», οι παρεμβάσεις μας στο τοπικό Ειρηνοδικείο αφορούν κατά κύριο λόγο περιπτώσεις πλειστηριασμών επαγγελματικών ακινήτων. Χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεων που ακολουθούν οι τράπεζες, σημειώνει, είναι το παράδειγμα πλειστηριασμού ατομικής επιχείρησης για χρέη, όπου ουσιαστικά, όπως μάθαμε, η μία τράπεζα που είχε χορηγήσει το δάνειο πουλούσε σε άλλη το ακίνητο, έχοντας μάλιστα έτοιμες και τις επιταγές της συναλλαγής. Καθημερινά, επίσης, προσθέτει ο Π. Τρίκης, δεχόμαστε καταγγελίες από μικρούς επαγγελματίες που τους «αδειάζουν» τους λογαριασμούς για χρέη άνω των 500 ευρώ ή άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούν να καλύψουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ για να βγουν στη σύνταξη, αν και έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια. «Μια από τις πλέον δύσκολες τέτοιες περιπτώσεις που αντιμετωπίσαμε το τελευταίο διάστημα, αφορούσε συνάδελφο που ούτε στη σύνταξη μπορούσε να βγει και παράλληλα είχε στο σπίτι του κομμένο νερό και ρεύμα. Με τις παρεμβάσεις μας καταφέραμε τουλάχιστον να γίνει επανασύνδεση στο σπίτι του. Βεβαίως κατανοούμε ότι η επίλυση του προβλήματος προϋποθέτει οι αυτοαπασχολούμενοι μαζί με τους εργαζόμενους και τη φτωχή αγροτιά να κινητοποιηθούν αποφασιστικά για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org