Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σύσφιξη σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

Προκαλεί η Τουρκία με δεσμεύσεις περιοχών στην κυπριακή ΑΟΖ

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα μονάρχη
Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα μονάρχη
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που συναντήθηκε στο Ριάντ με τον βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ. Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη του είδους και χαρακτηρίζεται από κυπριακά ΜΜΕ «ιστορική», ενώ είναι εμφανέστατη η συμβολική της σημασία και σκοπιμότητα. Σε μια περίοδο που οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, η αστική τάξη της Κύπρου επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της, επιδιώκοντας συμφωνίες με άλλες αστικές τάξεις σε διάφορους τομείς. Το κριτήριο είναι το κέρδος για το ντόπιο κεφάλαιο και για αυτό αναπτύσσονται διάφοροι «άξονες» (βλέπε με Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο). Σε αυτό αποσκοπεί και η προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας με τη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας, το κράτος που μαζί με άλλα αυταρχικά καθεστώτα της περιοχής, σε συμμαχία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, πρωτοστατεί στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη, στη Συρία, στην επιθετικότητα κατά του Ιράν.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευσαν στην επίσκεψη, που αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες με συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Μεταφορών, Ενέργειας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οπως ανακοινώθηκε, υπογράφτηκαν συγκεκριμένες διμερείς συμφωνίες όπως αυτή για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και της παρεμπόδισης της φοροδιαφυγής αναφορικά με φόρους πάνω στο εισόδημα, που υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.

Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης υπέγραψε με τον ομόλογό του το λεγόμενο εκτελεστικό πρόγραμμα στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ από τον ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη υπογράφτηκε Μνημόνιο Συναντίληψης αναφορικά με τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council), Αντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Κύπρου έχουν γίνει πιο στενές υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη και ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τις θέσεις που τηρεί εντός της ΕΕ σε θέματα που αφορούν τη Σαουδική Αραβία.

Η επίσκεψη έκλεισε με εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της κυπριακής κατασκευαστικής εταιρείας «J&P» (Ιωάννου και Παρασκευαΐδη) στο Ριάντ, όπου ο Αναστασιάδης εκθείασε τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, που μετά το 2015 «στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής κατάφερε να κάνει πιο στενές», ενώ χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες «θα γίνουν ακόμα πιο ευχάριστες ανακοινώσεις». Στον τομέα της Ενέργειας πάντως, δεν αναφέρθηκε κάτι συγκεκριμένο.

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες η Κύπρος παρέλαβε από το Ισραήλ το πρώτο πλοίο ανοικτής θαλάσσης (P61), με την επίσημη τελετή ένταξής του στην Εθνική Φρουρά να γίνεται στις 15 Γενάρη. Το πλοίο διαθέτει διάφορα οπλικά συστήματα (κατευθυνόμενους πυραύλους, μέσα επιτήρησης και επισήμανσης θαλάσσιων, επίγειων και εναέριων στόχων) και δηλώνεται ότι θα αξιοποιηθεί για την επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που εντείνεται η δραστηριότητα ενεργειακών κολοσσών για την εξερεύνηση και άντληση πιθανών αποθεμάτων υδρογονανθράκων και ενώ η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της, στηρίζοντας το ψευδοκράτος και δεσμεύοντας περιοχές μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η περιοχή που δεσμεύτηκε με νέες Navtex περιλαμβάνει 41.000 τετρ. χιλιόμετρα, δηλαδή πρακτικά τμήματα από τα περισσότερα «οικόπεδα» της ΑΟΖ και εναέρια περιοχή που περικλείεται από τα όρια του FIR Λευκωσίας.

Επίσης, η Τουρκία χτες προχώρησε και σε νέα προκλητική ενέργεια, δεσμεύοντας περιοχή δίπλα σ' εκείνη που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία, επίσης για «ασκήσεις».

Ταυτόχρονα, το σεισμογραφικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» βγήκε το απόγευμα της Δευτέρας από το λιμάνι της Σινίφκης, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο όλο το Δεκέμβρη, και κατευθύνεται προς την περιοχή που καθορίστηκε με την παράνομη τουρκική Navtex.

Προς αναβολή η τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, προς αναβολή βαίνει η τριμερής συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 8 Γενάρη στη Λευκωσία, λόγω της αδυναμίας παρουσίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξαιτίας κρίσιμης συνεδρίασης της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ) για το ζήτημα των ωραρίων των καταστημάτων το Σάββατο, μέρα αργίας για τους Εβραίους. Επίσης, υπήρξαν πληροφορίες σε ΜΜΕ ότι ο Νετανιάχου αντιπρότεινε η συνάντηση να γίνει στο Ισραήλ και μάλιστα στην Ιερουσαλήμ, προς επίρρωση του καθεστώτος που θέλει να επιβάλει μετά και την κίνηση Τραμπ να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ