Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το ένα χέρι κόβει από το λαό, με το άλλο δίνει στο κεφάλαιο

Με καταληκτική ημερομηνία τις 8 Γενάρη κατατίθεται στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο - εφαρμοστικός νόμος με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που «εκκρεμούν» για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης». Στις 11 Γενάρη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ τη σκυτάλη παραλαμβάνει στη συνέχεια το Γιούρογκρουπ, που αναμένεται να επικυρώσει την επικαιροποιημένη αντιλαϊκή συμφωνία στο πλαίσιο της συνεδρίασης στις 22 Γενάρη.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση προχώρησε χτες στην έκδοση της αναμενόμενης Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με την περαιτέρω κατακρεούργηση του επιδόματος θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, ενώ, από την άλλη, ανακοίνωσε σειρά παρεμβάσεων σχετικά με την «αναβάθμιση» του λειτουργικού πλαισίου στο «εθνικό σκέλος» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με κεντρικό ζητούμενο την ταχύτερη απορρόφηση και διοχέτευση των κρατικών κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οριζόντιο «λεπίδι» στο επίδομα θέρμανσης

Καρατόμηση στο 50% προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης για το φετινό χειμώνα, σε μια ενέργεια που αποφέρει στο κρατικό ταμείο νέες «εξοικονομήσεις», ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, το ποσό της επιδότησης (που βέβαια ισχύει μόνο για ένα μικρό τμήμα της ποσότητας που απαιτείται για επαρκή θέρμανση) συμπιέζεται φέτος στα 0,125 ευρώ ανά λίτρο, από 0,25 τον περσινό χειμώνα. Παράλληλα, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν στα περσινά επίπεδα, όπως αυτά είχαν καρατομηθεί μετά την προηγούμενη «παρέμβαση» της σημερινής κυβέρνησης, το 2015.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της νέας «λεπίδας» στο παρεχόμενο «επίδομα» αρκεί ένα παράδειγμα: Για ολόκληρο το χειμώνα και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), για ένα σπίτι 90 τ.μ. στην περιοχή της Αθήνας, το επίδομα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 80 ευρώ (από 160 ευρώ πέρσι) και βέβαια με την επιπλέον προϋπόθεση ότι το λαϊκό νοικοκυριό θα αγοράσει το σύνολο της προβλεπόμενης επιδοτούμενης ποσότητας, που ισχύει ανάλογα και με τη γεωγραφική ζώνη.

Λίγο πριν από την έκδοση της εν λόγω απόφασης, η κυβέρνηση προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» ανακοίνωσε τη διάθεση ποσού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης σε ορεινές περιοχές της χώρας. Πρόκειται για ποσά που είχαν μείνει αδιάθετα από τον περσινό χειμώνα.

Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο Taxisnet. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Γενάρη η πληρωμή θα γίνει έως τις 15 Φλεβάρη, και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν στη συνέχεια (μέχρι 31 Μάη) η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 30 Ιούνη.

Με το βλέμμα στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων

Σε κραυγαλέα αντίθεση με τις κάθε είδους αντιλαϊκές παρεμβάσεις, αποτυπώνοντας και το πού κατευθύνονται οι «εξοικονομήσεις» από τις λαϊκές ανάγκες, η κυβέρνηση προχώρησε χτες και σε ανακοινώσεις αναφορικά με την «αναβάθμιση» του λειτουργικού πλαισίου στο «εθνικό σκέλος» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με κεντρικό ζητούμενο την ταχύτερη απορρόφηση και διοχέτευση των κρατικών κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση, το ισχύον πλαίσιο είναι «απαρχαιωμένο», με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές «αγκυλώσεις» στην εκτέλεση του προγράμματος, ενώ οι επερχόμενες αλλαγές θα προσδώσουν «μεγαλύτερη ευελιξία» στο ΠΔΕ.

Μεταξύ άλλων, δρομολογούνται παρεμβάσεις όπως η δυνατότητα επέκτασης των πληρωμών προς τους επιχειρηματικούς ομίλους σε ορίζοντα 3ετίας, με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό των επενδύσεων, η δημιουργία κεντρικού μηχανισμού ελέγχου, η απευθείας χρηματοδότηση δήμων (χωρίς τη διαμεσολάβηση των Περιφερειών) κ.ά.

Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια που διοχετεύθηκαν μέσω του ΠΔΕ για το 2017 εμφανίζονται σε περίπου 6,2 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά περίπου 500 εκατ. σε σχέση με το στόχο, που είχε τεθεί για την ίδια χρονιά.

Παράλληλα, στις νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας για το 2018 βρίσκεται η «απλοποίηση της αδειοδότησης στη βιομηχανία» και μάλιστα στα πρότυπα της «διαδικασίας fast track», όπως ισχύει για τις μεγάλες λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις». Επιπλέον, τη νέα χρονιά θα προχωρήσει και η λειτουργία της λεγόμενης «αναπτυξιακής τράπεζας», με στόχο βέβαια να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Να σημειωθεί ότι οι δράσεις αυτές περιλαμβάνονται και στο συμπληρωματικό μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα χρειάζεται να οικοδομήσει πάνω στη συμφωνημένη στρατηγική ανάκαμψης (...) ενώ χρησιμοποιεί πλήρως όλους τους πόρους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που παρέχει η ΕΕ».

Αντίστοιχες υποδείξεις περιλαμβάνονται σε ειδικό παράρτημα της πρόσφατης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για τη «νομισματική πολιτική». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ανασταλτικά συνεχίζουν να λειτουργούν ορισμένες διοικητικές και οργανωτικές δυσκαμψίες», ενώ για την ταχύτερη «απορρόφηση» των κεφαλαίων (κρατικών και από την ΕΕ) προτείνονται παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τις απαλλοτριώσεις και ολοκληρωμένου χωροταξικού πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθησή τους, η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τις αρχαιολογικές εργασίες κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org