Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Απολογισμός εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ

Για τις «επιδόσεις» της στην εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς επαίρεται η κυβέρνηση
Για τις «επιδόσεις» της στην εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς επαίρεται η κυβέρνηση
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει στα «γεμάτα» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, στοιχισμένη στον ευρωατλαντικό άξονα, προσδοκώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, αποτυπώνει ο επίσημος απολογισμός του υπουργείου Αμυνας για την τριετία 2015 - 2017 που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός, Π. Καμμένος, έχοντας στο πλευρό του τον αν. υπουργό, Δ. Βίτσα.

Οπως είπε ο υπουργός κατά την επίσημη παρουσίαση του απολογισμού, «είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια δουλειά (σ.σ. από πλευράς Ελλάδας) σε επίπεδο συμμαχίας, στο ΝΑΤΟ. Η πρώτη φορά που η παρουσία της Ελλάδας είναι τόσο ισχυρή», σε επίπεδο σχεδιασμών και υλοποίησης στόχων της λυκοσυμμαχίας. Προεξόφλησε, δε, ότι και το 2018, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, «θα έχουμε αρκετές επισκέψεις στη Σούδα και σε άλλες ΝΑΤΟικές υποδομές», στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, προλογίζοντας τον σχετικό πολυσέλιδο οδηγό - απολογισμό, που επιμελήθηκε το υπουργείο για τα πεπραγμένα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον κρίσιμο αυτό τομέα, έγραψε: «Οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν από το 2015 ισχυροποίησαν το ρόλο της Ελλάδας στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς συμμαχικούς οργανισμούς και ανέδειξαν την Ελλάδα ως τον κυριότερο πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο και κατ' επέκταση στην Ευρώπη λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης», βασικά το «σημαιοφόρο» των ΝΑΤΟικών για την προώθηση των επικίνδυνων σχεδίων τους στην περιοχή.

Για τη διαφύλαξη της... ειρήνης η επικίνδυνη εμπλοκή

Αλλά και παρακάτω στο κείμενο, στο κεφάλαιο για τη «Διαφύλαξη και προαγωγή της Ειρήνης και της Σταθερότητας» αποτυπώνεται εν είδει απολογισμού της τριετίας ένα ολόκληρο φάσμα «ενεργότερης» εμπλοκής στα ΝΑΤΟικά σχέδια:

«Συνάψαμε διμερείς - πολυεθνικές συμφωνίες με κράτη στρατηγικής σημασίας όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος. Ταυτόχρονα, για την περαιτέρω ενίσχυση και διατήρηση του στρατηγικού μας ρόλου, συμμετείχαμε σε διεθνείς ασκήσεις (ΝΑΤΟ, ΕΕ, βαλκανικές χώρες) και συνεκπαιδεύσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Πραγματοποιήθηκε εκπροσώπηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολυμερείς Κύκλους Συνομιλιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καθώς και σε ομάδες εργασίας και επιτροπές των οργανισμών αυτών, με ταυτόχρονη εμβάθυνση των περιφερειακών συνεργασιών (SEDM, SEEBRIG) μέσω κοινών δράσεων».

Πραγματοποιήθηκε πλήθος συνεκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων των ΕΔ της χώρας μας με αντίστοιχες δυνάμεις άλλων κρατών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και λοιπών διμερών και πολυμερών συμφωνιών, μεταξύ των οποίων με Αμερική, Κροατία, Ρωσία - Καζακστάν, Τσεχία, Πολωνία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και Ιορδανία».

Πλήθος «καθηκόντων» εντός ΝΑΤΟ

Στον απολογισμό σημειώνεται ακόμα ότι «λόγω της σημαντικότητας της γεωγραφικής μας θέσης» η Ελλάδα έχει «κυρίαρχο ρόλο» σε ομάδες του ΝΑΤΟ σχετικές με την τυποποίηση γεωγραφικών θεμάτων, αλλά και «συμμετοχή σε επιτροπές και συσκέψεις στο ΝΑΤΟ - ΕΕ, για τη διαμόρφωση πολιτικής και καθορισμού στρατηγικής συναφών με την εναέρια αστυνόμευση περιοχής ευθύνης του ΝΑΤΟ Αεράμυνα...».

Ακόμα, στον απολογισμό διακρίνεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναλάβει αναβαθμισμένους ρόλους σε ζητήματα πληροφοριών και «υβριδικού πολέμου». Οπως καταγράφεται στο κείμενο:

«Διοργανώθηκε σύσκεψη ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων της Συνόδου των διευθυντών Πληροφοριών των κρατών της ΝΑ Ευρώπης (SEEMIC-South East Europe Military Intelligence Committee) στην Αθήνα και συμμετοχές στελεχών σε Συνέδρια Πληροφοριών.

Υπογράψαμε Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) για την οργάνωση και στελέχωση του Μεικτού Κλιμακίου του ΝΑΤΟ σε θέματα αντιμετώπισης ηλεκτρονικού πολέμου. Η Ελλάδα ηγείται του κλιμακίου αυτού στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Τσεχία και η Ρουμανία».

«Με ενεργό ρόλο σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου»

Παραπέρα, η κυβέρνηση επαίρεται επειδή επί ημερών της, «η χώρα μας έχει αναβαθμίσει τη συμμετοχή της σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών. Πλέον οι ΕΔ αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου, προσφέροντας αμέριστα στη βελτίωση της παγκόσμιας ειρήνης και περιφερειακής ασφάλειας...».

Οπως λέει, φανερώνοντας την αποστολή στρατευμάτων εκτός συνόρων για τις αποστολές του ΝΑΤΟ: «Συγκεκριμένα περίπου 1.500 άνδρες και γυναίκες των Ελληνικών ΕΔ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις υποστήριξης ειρήνης σε χώρες σε τρεις ηπείρους που ενδεικτικά αναφέρονται το Κόσσοβο, Μάλι, Αφγανιστάν, Βοσνία καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου».

Η κυβέρνηση επαίρεται, επίσης, για το γεγονός ότι «αναπτύχθηκε και διατηρείται στο Αιγαίο η ναυτική ΝΑΤΟική Δύναμη SNMG2, με τη συμμετοχή των Ελληνικών ΕΔ», με το πρόσχημα του Μεταναστευτικού και στην πράξη για έλεγχο από το ΝΑΤΟ των κινήσεων της Ρωσίας στον δίαυλο του Αιγαίου, μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.

Εξάλλου, στο ειδικό κεφάλαιο του απολογισμού για την «Επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων», γίνεται αναφορά σε συμμετοχή σε 174 πολυεθνικές ασκήσεις και συνεργασίες (ασκήσεις ΝΑΤΟ: 46, ασκήσεις ΕΕ: 7, διακρατικές: 121), και εκτιμάται ότι «την τελευταία 3ετία, η συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς ασκήσεις έχει αναβαθμισθεί, τόσο ποσοτικά όσο και (κυρίως) ποιοτικά».

Πολλές είναι οι αναφορές και σε ασκήσεις «διαχείρισης ειδικών καταστάσεων» και «ασύμμετρων απειλών» που ανάμεσα σε άλλα παραπέμπουν και σε σχέδια καταστολής κάθε είδους. Οπως π.χ. λέγεται: «Συμμετείχαμε με άλλες Βαλκανικές χώρες στην άσκηση "BALKAN SHIELD" όπου και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η συμβολή των Ειδικών Επιχειρήσεων ως πολλαπλασιαστή ισχύος στην αντιμετώπιση και διαχείριση ειδικών καταστάσεων και ασύμμετρων απειλών. Εκτός από αυτήν την άσκηση, η χώρα μας συμμετείχε και σε άλλες ασκήσεις συνεργασίας Ειδικών Επιχειρήσεων με τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Τσεχία, την Κροατία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Πολωνία, το Ισραήλ, την Ιορδανία, πάνω σε πληθώρα θεμάτων ειδικών επιχειρήσεων (αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, καταδύσεις κ.ά.). Η συνεργασία μας έχει διευρυνθεί και πλέον συμπεριλαμβάνει χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με επιδίωξη την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων».

Των συμφερόντων της αστικής τάξης βασικά, για τα οποία αντίστοιχοι σχεδιασμοί γίνονται και για το 2018 με πρώτο στοίχημα για την κυβέρνηση την πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος», που πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει και πάλι συμμετοχές, εκτός από ιπτάμενους των ΗΠΑ, και από άλλες χώρες - ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ