Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Διακρίσεις στη σκιά της στυγνής πραγματικότητας του αθλητισμού

Διεθνείς επιτυχίες για τις Εθνικές υποδομών και γυναικών σε μπάσκετ και πόλο το 2017

Και τη χρονιά που μόλις πέρασε, για μια ακόμη φορά οι επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τα αντιπροσωπευτικά δεν έλειψαν. Κυρίως μάλιστα και το 2017, αρκετές εξ αυτών προήλθαν από τις εθνικές υποδομής, γεγονός που έχει τη δική του βαρύτητα. Ειδικά όσον αφορά σε επίπεδο εθνικών ομάδων και τις συγκεκριμένες κατηγορίες, είναι αξιοσημείωτο ότι μπάσκετ και πόλο ήταν (επίσης) για μια ακόμη χρονιά τα αθλήματα που πρωταγωνίστησαν στις διακρίσεις, με πρωταγωνίστριες των επιτυχιών τις εθνικές νέων των δυο αθλημάτων. Συγκεκριμένα, αυτή του πόλο κατάφερε να φτάσει στην κορυφή σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η αντίστοιχη του μπάσκετ πήρε το χρυσό στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Με επιχορηγήσεις... που παραμένουν ψίχουλα

Ωστόσο, οι επιτυχίες τόσο αυτών που έφτασαν στα ψηλά, όσο και όσων αθλητών και εθνικών ομάδων κατάφεραν να διακριθούν χωρίς να ανέβουν σε βάθρο μεταλλίων, αλλά κατέλαβαν σημαντικές θέσεις σε διεθνείς διοργανώσεις πέραν των αγωνιστικών ζητημάτων, λαμβάνουν και μεγαλύτερη βαρύτητα. Και αυτό γιατί έρχονται σε μια εποχή, όπου και ο ελληνικός αθλητισμός δέχεται εδώ και χρόνια τα χτυπήματα από τις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και συνεχίζονται να εφαρμόζονται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα την απαξίωσή του μέσα από το συνεχιζόμενο πετσόκομμα των επιχορηγήσεων προς τις ομοσπονδίες και τα σωματεία με διάφορες προφάσεις (π.χ. οικονομική κρίση), αλλά και τη μετατροπή του σε πολυτέλεια για λίγους μέσω της παράδοσής του στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ειναι χαρακτηριστικό πως τα ψίχουλα, που ονομάζονται από τους κυβερνητικούς παράγοντες αθλητικές επιχορηγήσεις για τις αθλητικές ομοσπονδίες, δεν φτάνουν ούτε να καλυφτούν τα ετήσια πάγια έξοδα, ενώ το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αφού και αυτά τα... ψίχουλα στις περισσότερες των περιπτώσεων δίνονται με σημαντική καθυστέρηση δυο και τριών χρόνων. Φυσικά, η όλη πραγματικότητα έχει εξίσου σημαντικό αντίκτυπο, καθώς είτε το όποιο κόστος σε αρκετές περιπτώσεις μετακυλίεται σε σωματεία, γονείς και αθλούμενους, είτε υπάρχει η περίπτωση τα σωματεία να κατεβάζουν... ρολά και οι γονείς να σταματούν τα παιδιά τους από τον αθλητισμό. Και όλα αυτά την ώρα που πρόσφατα αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες για τον αθλητισμό ανακοίνωσαν με πομπώδη τρόπο ότι για το 2018 οι επιχορηγήσεις «δεν θα μειωθούν», αλλά θα παραμείνουν στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, πανηγυρίζοντας που τα... ψίχουλα θα παραμείνουν ψίχουλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για χρηματοδότηση της Γυμναστικής Ομοσπονδίας με βάση τις ανάγκες της(2022-09-29 00:00:00.0)
«Χάθηκε η μπάλα» για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό(2020-11-07 00:00:00.0)
Κυβερνητικά ...ψίχουλα, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες(2020-06-04 00:00:00.0)
Η πολιτεία να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην άθληση(2018-01-31 00:00:00.0)
Με αγώνα απαντούν στις πολιτικές περιθωριοποίησης(2014-01-30 00:00:00.0)
«Επί 5 χρόνια η ΓΓΑ δεν μπορεί να φτιάξει μια στέγη»(2011-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ