Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καρφώνονται

Από κυβερνητικά «ραβασάκια» η εφημερίδα «Documento», άλλο τίποτα. Ετσι, δεν της ήταν και τίποτα να διακινήσει ένα ακόμα, αυτή τη φορά γραμμένο στο πνεύμα του αντιΚΚΕ κατήφορου που κατρακυλά ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζοντας ότι έτσι θα θολώσει τα νερά για τις αντεργατικές πομπές της κυβέρνησης. Και δώστου εμβριθείς «αναλύσεις» για το σύστημα που «κοιμάται ήσυχο» με το «προβλέψιμο ΚΚΕ», το οποίο «χτίζει με τα λόγια ανώγια και κατώγια». «Αναλύσεις» copy-paste με αυτές που διακινούσε προ ημερών ο αρχηγός της ναζιστικής συμμορίας από το βήμα της Βουλής, αποσπώντας επιτόπου τα κυβερνητικά συγχαρητήρια για την αβάντα. Και δώστου μπαγιάτικα «αυριανίστικα» κολπάκια περί ΝΔ και ΚΚΕ που «στριμώχνονται» τάχα στην ίδια πλευρά του αντικυβερνητικού μετώπου, όταν οι μόνοι που «στριμώχνονται» αποδεδειγμένα στην ίδια μεριά των μνημονίων και των υπόλοιπων μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Και δώστου «κλάμα» για τα «καθηλωμένα ποσοστά» του ΚΚΕ, «πολύ κατώτερα από την εποχή του Φλωράκη», μαζί με κάτι «αμπελοφιλοσοφίες» για την «κουρελιάρα» επανάσταση. Καταλαβαίνουμε βέβαια τις «ευαισθησίες» των... επαναστατών των μνημονίων και των βρώμικων αποστολών του κεφαλαίου. Μόνο που κάποιος θα έπρεπε να τους πει πως όσο πιο πολύ «κελαηδάνε», τόσο πιο πολύ καρφώνονται...

Νοσταλγία

Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του «ορόσημα» στη ζωή. Για τον πρώην υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, ένα από αυτά είναι ο αντιασφαλιστικός νόμος 4387/2016. Οπως εκμυστηρεύτηκε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, από όλα τα Χριστούγεννα της ζωής του, αυτό που του έχει μείνει είναι ότι το 2015, «εγώ και οι συνεργάτες μου, λίγο μετά από τα κάλαντα, πήγαμε στο υπουργείο για να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (...) Θυμάμαι να μένουμε στο υπουργείο μέχρι πολύ αργά, τον πρωθυπουργό να τηλεφωνεί και για ευχές, αλλά και για να ενημερωθεί για το πού βρισκόμασταν σχετικά με τη συγγραφή του νόμου. Ηταν πολύ διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα. Και επομένως αξέχαστα». Το θέμα είναι ότι τα Χριστούγεννα αυτά θα μείνουν αξέχαστα και στο λαό. Για το λόγο ότι ο νόμος που φτιάχτηκε τότε, ανάμεσα σε κάλαντα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και ευχές, «φιλοδώρησε» ασφαλισμένους και συνταξιούχους με νέες περικοπές σε συντάξεις και επιπλέον αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ λίγους μήνες μετά ακολούθησε και η απόφαση για περικοπή της προσωπικής διαφοράς στους σημερινούς συνταξιούχους. Με άλλα λόγια, τον χαντάκωσαν τον κόσμο χριστουγεννιάτικα, κάνοντας τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο και στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Απ' αυτήν τη σκοπιά, ο υπουργός, το επιτελείο του και η κυβέρνηση έχουν πράγματι κάθε λόγο να θυμούνται με τόση νοσταλγία εκείνα τα Χριστούγεννα...

Είναι με τον θύτη

Ανεξάρτητα από τον σκαιό τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ, που κατέκρινε κατά πλειοψηφία την απόφαση Τραμπ να μεταφέρει την αμερικάνικη πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας την τελευταία ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι ψήφοι των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών σε βάρος αυτής της απόφασης δεν τους απαλλάσσουν από τις ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και την επιθετικότητα του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή. Θυμίζουμε ότι κατά της απόφασης των ΗΠΑ τάχθηκαν 128 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και η Ρωσία με την Κίνα. Είναι φανερό ότι η στάση τους αποτυπώνει και τη γενικότερη όξυνση των αντιθέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι συντάσσονται με το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού, απέναντι στη δολοφονική δράση του κράτους του Ισραήλ. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα κράτη - μέλη της ΕΕ, που κατέκριναν τη στάση των ΗΠΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία διατηρούν αγαστές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ καλύπτουν τους εποικισμούς των κατεχόμενων εδαφών και τις δολοφονίες Παλαιστινίων. Το ίδιο κάνει και η Ελλάδα, που από τη μια αναπτύσσει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και αρνείται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, την ίδια ώρα που εμφανίζεται να υπερψηφίζει τα ευχολόγια του ΟΗΕ για «σεβασμό στις αποφάσεις του και στο διεθνές δίκαιο», που μέχρι σήμερα καμιά απολύτως ουσιαστική προστασία δεν πρόσφεραν στους Παλαιστίνιους.

Λάδι στη φωτιά

Μία από τις ειδήσεις των προηγούμενων ημερών που πέρασαν στα ψιλά ήταν η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν τις εξαγωγές στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία και συγκεκριμένα τουφεκιών για ελεύθερους σκοπευτές, πυρομαχικών, ανταλλακτικών και άλλων ειδών, έναντι 41,4 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, «η κυβέρνηση των ΗΠΑ ούτε έχει πουλήσει απευθείας ούτε έχει δωρίσει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία», αλλά τώρα «διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα και νομίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα». Βέβαια, η λέξη «απευθείας» οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «διά της πλαγίας» οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει ή «δωρίσει» και στο παρελθόν όπλα στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συγκεκριμένη απόφαση προδίδει αναβάθμιση του ρόλου που επιχειρεί να παίξει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στην εμπόλεμη διένεξη που μαίνεται στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή των Αμερικανών συνιστά μήνυμα πυγμής προς τη Ρωσία, που στηρίζει τους «αυτονομιστές» στην Ανατολική Ουκρανία, γι' αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης. Συνδυάζοντας αυτήν την απόφαση με την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο ευρωπαϊκό «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας και με το νέο δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ, όπου η Ρωσία κατατάσσεται στις μεγαλύτερες απειλές για τα αμερικανικά συμφέροντα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τέτοιες κινήσεις είναι λάδι στη φωτιά που απειλεί με παρανάλωμα την ευρύτερη περιοχή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη

1865 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1907).

1906 Γεννιέται ο Σοβιετικός Ουκρανός διαστημικός μηχανικός και σχεδιαστής Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ, υπεύθυνος των πρώιμων σοβιετικών προγραμμάτων «Σπούτνικ» και «Βοστόκ».

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας.

1920 Το αστικό καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα, την Κομμουνιστική Νεολαία, καθώς και τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

1922 Συνέρχεται στη Μόσχα το 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψηφίζει τη Διακήρυξη και το Σύμφωνο για το σχηματισμό της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

1942 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη 35 κομμουνιστές.

1944 Νέα σφοδρή βρετανική επίθεση εκδηλώνεται στην περιοχή Ταμπούρια - Δραπετσώνα. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ που υπερασπίζονται την περιοχή αναγκάζονται σε σύμπτυξη, το βράδυ όμως αντεπιτέθηκαν, ανακαταλαμβάνοντας τμήμα του συνοικισμού. Οι νέες προσπάθειες των Βρετανών να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη δεν καρποφόρησαν. Στα Εξάρχεια ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την κλινική Σμπαρούνη, που είχε οχυρωθεί από τον αντίπαλο. Παράλληλα, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' διορίζει τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό αντιβασιλέα.

1950 Ιδρύεται η Πανελλήνια Ενωση Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΠΕΟΠΕΦ).

1995 Πεθαίνει ο Γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης Χάινερ Μίλερ.

Κυριακή 31 Δεκέμβρη

1691 Πεθαίνει ο Ιρλανδός φυσικός, χημικός και φιλόσοφος Ρόμπερτ Μπόιλ, «πατέρας» της σύγχρονης χημείας.

1880 Γεννιέται ο πρωτοπόρος παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος.

1902 Γεννιέται ο Νίκος Πλουμπίδης, στέλεχος του ΚΚΕ. Στις 25/11/1952 συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη με βάση το μεταξικό νόμο ΑΝ 375 «περί κατασκοπείας». Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 14/8/1954 στις 5.25 τα χαράματα στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής.

1945 Μεγάλη συγκέντρωση του λαού του Πειραιά πραγματοποιείται στο ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου με αίτημα την αναγνώριση του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και τη χορήγηση γενικής πολιτικής αμνηστίας.

1950 Συλλαμβάνεται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης στη Θεσσαλονίκη. Θα παραπεμφθεί στο Εκτακτο Στρατοδικείο, το οποίο και θα τον καταδικάσει σε θάνατο.

1955 Σταματά η λειτουργία του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα», που εξέπεμπε από το 1947 ως ραδιοσταθμός του ΚΚΕ. Θα επαναλειτουργήσει μετά από δυο περίπου χρόνια, με την επονομασία «Φωνή της Αλήθειας».

1956 Ο Ν. Ζαχαριάδης στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ (Ν. Χρουστσόφ), με την οποία καταγγέλλει την 6η Πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ και τη στάση των 6 Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1958 Ο δικτάτορας Μπατίστα εγκαταλείπει την Κούβα, σφραγίζοντας τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org